Tăriceanu răspunde ALDE Dolj: Dacă am mai fi stat alături de PSD, probabil ne contopeam cu ei
„Am citit scrisoarea voastră, pe care aș fi preferat să mi-o trimiteți mie prima dată și nu mass-mediei, și vă înțeleg pe deplin revolta și dezamăgirea. Doar că acestea sunt direcționate greșit.
Cred că aveți toate motivele să fiți dezamăgiți pentru că ați investit în a trimite în Parlamentul României un parlamentar care la prima decizie importantă a partidului a clacat și a ales să pactizeze cu adversarul.
Cred ca sunteti revoltați că aceeași persoană, după ce a votat pentru denunțarea protocolului cu PSD și ieșirea din coaliția de guvernare s-a repezit pe ușa din spate să-și negocieze un post de ministru în guvernul muribund Dăncilă. Bănuiesc că nu v-a spus nici dumneavoastră despre această trădare cum nu mi-a spus nici mie. Omul care ne-a vândut pe puțini arginți a fost unul pe care l-am apreciat și promovat în singura președinție de comisie din Camera Deputaților. Tocmai pentru că venea dintr-o organizație frumoasă ca a dumneavoastră”, se arată în scrisoarea primită de organizația ALDE Dolj și semnată de Călin Popescu Tăriceanu.
„Și dacă ar fi ales doar să-și ia plata și să plece nu ar fi fost atât de grav. În fond, trăim într-o țară liberă în care fiecare își face viața după propria conștiință. Însă prețul pentru postul de ministru nu a fost doar trecerea lui la PSD, ci să fie un actor în procesul de destructurare al ALDE și de preluare ostilă a partidului de către grupul din jurul dnei Dăncilă. Toți și fiecare dintre noi ne bucurăm de dreptul de a ne exprima ideile și pozițiile în fața colegilor din partid, indiferent cine sunt aceștia, atâta timp cât discuțiile sunt civilizate și statutare. Am fondat acest partid exact ca să putem să ne exprimăm liberi, dar libertatea nu trebuie confundată nici cu trădarea și nici cu promovarea interesului personal în dauna celui general.
Decizia ieșirii de la guvernare nu a fost una a unui grup restrâns, așa cum unii vă spun, ci rezultatul unui vot covârșitor în Delegația Permanentă. O majoritate de 83 „pentru” și doar 2 abțineri, în care toți cei care astăzi se dau apărătorii libertății de opinie în ALDE au votat „pentru”, este mai mult decât elocventă.
Dragi colegi, statul îndelungat lângă un partid de stânga nu poate să nu lase urme pe orice partid, cu atât mai mult pe unul tânăr ca al nostru. Cum se zice în popor, la umbra unui copac mare nici iarba nu crește. Dacă am mai fi stat până la finele actualei legislaturi probabil că pasul natural era să ne contopim cu foștii noștri parteneri. Cei care astăzi contestă ieșirea de la guvernare exact asta vor, să ne vărsăm, cu mic cu mare, în PSD, pentru a primi câteva posturi.
Nu asta este calea pe care am plecat împreună. Și nu asta este calea pe care eu pot să vă conduc. Dacă dragostea și atașamentul de PSD sunt atât de puternice, înseamnă că vedem lucrurile diferit și această situație îmi ridică serioase semne de întrebare cu privire la convingerile voastre liberale. Avem nevoie să ne întărim identitatea liberală. Avem nevoie să ne regăsim mesajele de apărare a libertăților și drepturilor individuale. Avem nevoie să luptăm împotriva abuzurilor de tot felul. Avem nevoie să ne reîntoarcem fața spre antreprenori, fermieri și studenți. Avem nevoie să ne curățăm de o asociere în care ne-am pierdut o bună parte din identitatea liberală”, se mai arată în scrisoarea liderului ALDE.
„Pentru asta avem nevoie de cei care cred că liberalismul nu este doar un banner pe care îl afișăm pentru că dă bine la public sau pentru că putem lua un post de deputat și senator sau ales local.
Îmi amintesc întotdeauna cu plăcere de vizitele în Dolj, de cât de primitori ați fost și câtă căldură am simțit. Am toată speranța că cei mai mulți dintre cei care ați semnat această scrisoare o să vă regăsiți în conducerea viitoarei organizații județene și că drumul nostru va merge mai departe. Va trebui să facem alegeri în organizația județeană cât mai repede pentru a trece peste acest accident și pentru a putea pregăti viitorul congres național ALDE, care cred că trebuie să aibă loc după alegerile prezidențiale din acest an. Dacă simțiți nevoia să dezbatem idei și opinii sunt oricând deschis. Vă îndemn să o facem statutar și civilizat. Pentru că asta înseamnă a fi liberal.
P.S. Și când vorbiți despre pălmași și boieri cu siguranță eu sunt cel mai pălmaș dintre noi și numai pentru că am ales să respect decizia de retragere de la guvernare și am plecat de bunăvoie de la Președinția Senatului României. Așa că să nu vă fie rușine dacă vă considerați pălmași”.
Adresa vine ca urmare a scrisorii transmisă liderului ALDE de către organizația de Dolj, în care îi solicită acestuia să anuleze decizia Biroului Politic Executiv, de dizolvare a filialei și să îl demită pe Daniel Chițoiu. Organizația îi reproșează lui Tăriceanu că a ales tranzacționismul în loc de liberalism.
Ion Cupă, propus de Viorica Dăncilă pentru funcția de ministru al Energiei, după retragerea ALDE de la guvernare, a fost președintele ALDE Dolj până la excluderea sa de către conducerea formațiunii.
„Suntem în 2019, domnule Tăriceanu, nu în 1989! Avem o lege a partidelor politice care trebuie respectată, avem un Stastit pe care nu aveți dreptul să vă ștergeți picioarele. Dorința și interesul personal al liderilor de partide nu trebuie să mai țină loc de reguli, legi și statute! Democrația de laborator nu e democrație. Nu suntem argați pe moșia unui lideri, indiferent de numele săi! Am vrut un parteneriat cu dumneavoastră, nu o relație de tip pălmași-boier! V-am primit de atâtea ori cu simpatie și încredere la Craiova. De ce nu veniți dumneavoastră să dizolvați la fața locului organizația, pentru a vedea reacția oamenilor? Vă vom primi așa cum se cuvine!… (…) Vă cerem, acum în ceasul al 12-lea să opriți deziciile nestatutare și antidemocratice privind excluderile, rând pe rând, ale liderilor ALDE care nu vă convin. Vă cerem să anulați decizia de dizolvare a organizației județene și să ordonați (însă) secretarului general să înceteze difuzarea prin județ a unei liste artificiale cu noua conducere a organizației județene, listă pe care nu o recunoaștem chiar dacă numele unora dintre noi figurează în ea. Nu suntem pioni pe tabla de șah a domnului Chițoiu”, se arată în scrisoarea ALDE Dolj.