Tăriceanu renunță și el la serviciile SPP
Al doilea om în stat, Călin Popescu Tăriceanu, a decis să renunțe la protecția SPP. Anterior, Tăriceanu declara că SPP este responsabilitatea președintelui Klaus Iohannis, spunând că afirmația șefului statului despre decizia Vioricăi Dăncilă de a renunța la serviciile Serviciului de Protecție și Pază i se pare „ușor puerilă”.
„Președintele de foarte multe ori dă aceste răspunsuri – e o non-problemă statul paralel, e o non-problemă aceasta. Nu știu care sunt problemele președintelui. Nu știu, poate fiind la Bruxelles prins cu acte activități – nu o spun periorativ – când va veni acasă cred că va trebui să ia cunoștiință de această situație și să aibă un punct de vedere oficial. (…) Nu e un război, dar e un semnal foarte puternic de neîncredere pe care îl dă guvernul unei instituții a statului. Din acest motiv cred că președintele Iohannis nu poate să dea răspunsul acela, care este, până la urmă, ușor pueril”, a spus, în 31 ianuarie, președintele Senatului, la România TV.
El a mai declarat că, din punctul său de vedere, SPP ar trebui să fie parte a unui serviciu de pază și ordine, coordonat de Ministerul de Interne și care să fie în subordinea guvernului.
Și premierul Viorica Dăncilă a declarat, miercuri, la începutul ședinței de guvern, că a transmis încă de luni seara că nu vrea să beneficieze de protecția ofițerilor SPP, urmând să îndeplinească „formalitățile legale în acest sens”.
„Pentru că a apărut o serie de speculații în spațiul public, aș vrea să precizez că am transmis SPP încă de luni seara că nu vreau să beneficiez de protecție. Înțeleg că toți miniștrii au aceeași opțiune și am comunicat deja acest lucru. Vom îndeplini formalitățile legale în acest sens. Nu am nicio prioblemă cu ofițerii SPP, a căror muncă o respect, nici nu instituția, însă aceasta este decizia mea. Nu sunt singurul demnitar care a optat în acest sens”, a declarat Viorica Dăncilă.
Premierul Viorica Dăncilă și miniștrii din Cabinetul său au renunțat la protecția Serviciului de Protecție și Pază, în contextul acuzațiilor liderului PSD Liviu Dragnea la adresa șefului SPP, Lucian Pahonțu de implicare în politică.
În susținerea sa a venit și Paul Stănescu, vicepremier, care spune că a fost abordat de o persoană care i-ar fi transmis mesajul lui Pahonțu, prin care îi promitea chiar șefia PSD, după ce Liviu Dragnea va fi „executat”.