Tăriceanu se contrazice cu Dragnea: Numirea șefilor de Parchete trebuie să fie depolitizată. Președintele e factorul politic

Tăriceanu se contrazice cu Dragnea: Numirea șefilor de Parchete trebuie să fie depolitizată. Președintele e factorul politic
Publicat: 17/10/2017, 17:55
Actualizat: 17/10/2017, 19:59

„Am văzut proiectul înainte de a fi trimis la CSM. Nu am stat să analizez propunerile făcute de CSM, în detaliu, dar sigur că am urmărit cu mare atenție dezbaterea publică, diferite opinii, diferite sugestii. Sunt la curent bine cu toate aceste subiecte de interes public. Dacă ar fi să facem un sumar al principalelor subiecte în dispută: ‘1. Cine va face în viitor numirea procurorilor?’ și am susținut că numirea trebuie să fie depolitizată și de aceea am propus ca CSM să fie cel care să facă numirile, evitând factorul politc, care e în prezent președintele”, a declarat Tăriceanu, în cadrul unei conferințe de presă, la Senat.

În ceea ce privește statutul Inspecției Judiciare, Tăriceanu a opinat că instituția „trebuie luată obligatoriu de la CSM”.

„Al doilea element important e locul în care va fi situată instituțional Inspecția Judiciară. Am văzut ceea ce s-a întâmplat, în ultima perioadă, și cred că toate scandalurile din CSM îmi întăresc convingerea că Inspecția trebuia luată obligatoriu de la CSM (…) Va trebui găsită soluția corectă care să îi dea inspecției independența de care are nevoie”, a mai spus Tăriceanu.

Declarațiile liderului ALDE vin după ce colegul său de coaliție, Liviu Dragnea, arăta că își menține părerea potrivit căreia președintele țării ar trebui să rămână în procedura de numire a șefilor de Parchete, contrar modificării propuse de Tudorel Toader, în proiectul noilor legi ale Justiției.

„Premierul a spus ieri că îi va cere ministrului Justiției să îi spună care ar fi perioada obligatorie care ar trebui să treacă, prin procedură guvernamentală, să vedem dacă mai avem șanse sau nu să le trecem în această sesiune parlamentară. Părerea mea e că trebuie să fie prin inițiativă parlamentară. Domnul Toader, ce are până la ora asta, mâine poate să le pună la dispoziția comisei și cred că va participa la toate ședințele comisiei într-un mod activ”, a răspuns Liviu Dragnea, întrebat care sunt proiectele care trebuiau asumate de Guvern și vor fi promovate ca inițiative parlamentare.

În ceea ce privește una dintre modificările care a primit ample critici în spațiul public, cea referitoare la procedura de numire a șefilor de Parchete, Liviu Dragnea a declarat că, în continuare, părerea sa pe acest subiect nu coincide cu a lui Toader.

„O să le sugerez colegilor din comisia specială, pentru că ei vor face raportul, ca acea prevedere să fie lăsată deoparte și, eventual, să se ceară avizul Comisiei de la Veneția punctual pe acea procedură. Acea procedură trebuie să rămână (n.r – care îl include pe președinte), cei trei actori (…) În ceea ce privește Inspecția Judiciară, cred cu tărie că această instituție trebuie să fie autonomă”, a afirmat liderul PSD.

Dragnea a negat ipoteza potrivit căreia Guvernul nu ar dori să își asume proiectul de modificare a legilor Justiției.

„Premierul nu a spus niciodată că nu își asumă. Decizia noastră a fost discutată pentru prima dată, am discutat această posibilitate la Sucevița, când am discutat că poate e mai bine ca inițiativă parlamentară, ca să reușim să încheiem în această sesiune parlamentară”, a spus Dragnea.

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, anunța, recent, că va avea o nouă întâlnire, în cursul acestei săptămâni, cu vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, cu care va purta „o discuție aplicată”, urmând să fie dezbătut „fiecare punct” din proiectul de modificare a legilor Justiției.

„Am ținut cont de propunerile venite de la CSM, de la societatea civilă. Mai facem o lectură și trimitem solicitare de aviz de la Comisia de la Veneția. Săptămâna viitoare voi face demersuri pentru a stabili momentul întrevederii cu Timmermans, voi avea o discuție aplicată cu dânsul pe fiecare punct din proiectul de lege (…) Am forma finală, solicit avizul de la Comisie pe procedura de numire a procurorilor de rang înalt, discut aplicat cu Timmermans, după care decidenții vor decide”, a spus Toader.

Toader mai sublinia, la acel moment, că „ministrul Justiției nu poate să decidă retragerea” proiectului, „pentru că iese din competența lui” și că „decizia va fi la Guvern”.

„Decidenții vor decide dacă țin proiectul pe loc, să aștepte avizul Comisiei sau dau drumul la proiect, iar problema desemnării procurorilor de rang înalt va fi corelată în funcție de avizul Comisiei de la Veneția. E foarte posibilă și cealaltă procedură: dai drumul la proiectul de lege, la solicitarea de aviz de la Comisia de la Veneția, discuți problemele din proiectul de lege, în paralel, când vine avizul Comisiei, în funcție de conținut, te întorci la soluția respectivă și o adaptezi avizului Comisiei”, a detaliat Toader.

Ministrul Justiției a mai avut o întâlnire cu vicepreședintele Comisiei Europene, pe aceeași temă, la finele lunii iulie. La acel moment, Toader aprecia că proiectul va putea fi adoptat de Guvern și trimis Legislativului la începutul lunii septembrie

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Viktor Orban le spune opozanților să se mute în România. „Când vă întoarceți, putem vorbi”....
Aris Eram a lăsat-o în urmă pe câştigătoarea de la America Express. Mezinul Andreei Esca...
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai...
Cele mai sigure țări în care să te afli în cazul izbucnirii celui de-al Treilea...
Se măresc alocațiile începând cu 1 ianuarie. Ministrul Muncii a anunțat cu cât se vor...
Păianjeni mari cât un șobolan au invadat Marea Britanie, după ce mii de exemplare au...
Apartament cu două camere scos la vânzare cu 340.000 euro în Cluj. Ironii pe rețelele...
Bianca Drăguşanu şi Gabi Bădălău, mai fericiţi ca niciodată alături de copii. La ceas de...
Planta care te scapă rapid de durere. Crește în grădină și are proprietăți similare opiului
Boala care a umplut spitalele în ultimele săptămâni. Doi copii au murit deja
Nuntă transformată în coșmar. Mireasa s-a trezit la petrecere cu fosta iubită a soțului și...
Data la care se deschide târgul de Crăciun din Piața Constituției 2024. Ce surprize au...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
2024: La ce viteză se ia permisul în afara localității?
Document: ce dimensiuni trebuie să aibă o groapă comună la ruşi
A fost găsită ARCA lui NOE? Indiciul găsit pe o monedă din secolul III
Reguli ITP 2024. Se suspendă automat înmatricularea. Ce șoferi nu mai au drept legal de...
Avionul prăbușit de un pilot care și-a pierdut mințile. O catastrofă unică în istoria aviației,...
Ce a putut să facă un român pe scara blocului, chiar la ușa liftului. Ceilalți...
Cine sunt cele patru victime decedate în accidentul de pe DN15. Cele două familii erau...
Gabriela Cristea, reacție dură pe rețelele de socializare. “Voi știți cât muncesc eu sau cât...
Momentul în care Chris Martin a căzut printr-o gaură din scenă a fost surprins video...
BANCUL ZILEI. Bulişor: – Mami, de ce îți pui atâta fard pe față?
Universitățile din Anglia cresc taxele pentru studenți pentru prima oară în aproape un deceniu