Tăriceanu: Suspendarea este posibilă. Dacă președintele o provoacă, să-și asume consecințele
„Vom face tot posibilul pentru evitarea unei crize politice, însă vreau să fiu foarte clar, președintele nu poate să desconsidere votul și Constituția. Prin urmare, președintele trebuie să știe că în aceste condiții suspendarea este o acțiune posibilă, pe care nu ne-o dorim, dar dacă o provoacă, atunci trebuie să-și asume consecințele”, a explicat Călin Popescu Tăriceanu.
Întrebat dacă, după ședința de astăzi, coaliția PSD-ALDE va veni cu o nouă propunere de premier, președintele Senatului a spus că vor fi luate în considerare toate variantele posibile pentru evitarea crizei politice și că va fi aleasă cea mai bună dintre aceste variante.
„Mi-e greu să vă spun în acest moment. Aceste variante, toate variantele posibile pentru evitarea unei crize politice le vom discuta și după aceea vi le vom anunța”, a declarat Tăriceanu.
În ceea ce-l privește pe Klaus Iohannis, Călin Popescu Tăriceanu susține că acesta trebuie să respecte rolul pe care i-l conferă Constituția și votul cetățenilor și că trebuie să respecte votul popular, idee comună și liderului PSD, Liviu Dragnea.
„Recomandarea pe care o fac președintelui este să respecte rolul pe care i-l conferă Constituția și votul cetățenilor. Nu se poate ca într-o democrație parlamentară cetățenii să voteze într-un fel și președintele să își dorească altceva. Poate să își dorească la nivel personal, dar nu poate să desconsidere rezultatul votului popular”, a declarat președintele Senatului.
Călin Popescu Tăriceanu a explicat că, personal, soluția pe care o vede cea mai plauzibilă în acest moment pentru evitarea crizei este aceea a formării unei comisii comune a Parlamentului care să analizeze situația creată de Klaus Iohannis și să arate ce trebuie făcut: „Soluția pe care o preconizăm este crearea unei comisii comune a Parlamentului, formată din membri ai Senatului și ai Camerei, care să analizeze această situație”.
Tăriceanu a ținut să explice faptul că Klaus Iohannis se joacă „la limită” cu normele constituționale. „Aici este o chestiune mai simplă. Am să vă explic ceva. Constituția nu este un fel de abecedar de reguli politice. Ea cuprinde norme, reguli care sunt comun acceptate și care, în momentul în care au fost incluse în Constituție, nimeni nu și-a imaginat că va veni un președinte care să se joace la limită cu aceste reguli și să încerce să dea o interpretare originală rolului constituțional al președintelui într-o democrație parlamentară. Noi ne confruntăm astăzi cu această situație. Constituția nu este numai o carte juridică, ea conține norme de comportament politic”, a spus Călin Popescu Tăriceanu.