Prima pagină » Știri politice » Tăriceanu, trimis în judecată în dosarul „Ferma Băneasa”: „Am aflat din mediul online”

Tăriceanu, trimis în judecată în dosarul „Ferma Băneasa”: „Am aflat din mediul online”

Tăriceanu, trimis în judecată în dosarul „Ferma Băneasa
Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, și Dorin Marian, fostul șef al Cancelariei prim-ministrului pe vremea când Tăriceanu îndeplinea această funcție, au fost trimiși în judecată de procurorii DNA în dosarul „Ferma Băneasa" pentru mărturie mincinoasă. Dosarul merge pentru soluționare la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Călin Popescu Tăriceanu, al doilea om în stat, a fost trimis în judecată de DNA pentru mărturie mincinoasă și favorizarea făptuitorului în dosarul retrocedării ilegale a Fermei Băneasa, dosar în care Remus Truică, prințul Paul, Dan Andronic și mai mulți milionari israelieni au fost deja trimiși în judecată. Totodată, în același dosar a fost trimis în judecată și Dorin Marian, fostul șef al Cancelariei prim-ministrului pe vremea când Tăriceanu îndeplinea această funcție, acuzat fiind de mărturie mincinoasă.

„La solicitarea mai multor ziariști acreditați la Senat, declar că am luat cunoștință din mediul «on line» de faptul că DNA a trimis spre judecare Înaltei Curți de Casație și Justiție dosarul pe care mi l-au instrumentat. Nu doresc să fac niciun fel de comentarii pe fondul acuzațiilor construite de anchetatori, procedura își va urma cursul legal, dar vreau să-i asigur pe toți cei care sunt interesați de viața politică sau de evoluția mea viitoare că această împrejurare nu-mi schimbă cu nimic poziția, proiectele de viitor și atitudinea mea constant critică exprimată public”, susține Tăriceanu în comunicatul citat.

Călin Popescu Tăriceanu a fost trimis în judecată, joi, de procurorii anticorupție pentru mărturie mincinoasă și favorizarea făptuitorului, dosarul acestuia urmând să fie soluționat de instanța supremă. Conform procurorilor anticorupție, șeful Senatului a făcut „declarații necorespunzătoare adevărului” la data de 15 aprilie 2016, când a fost chestionat cu privire la retrocedarea presupus nelegală a unei suprafețe din Pădurea Snagov și a Fermei Băneasa și a omis aspecte care vizau „împrejurări esențiale”, fapt ce a condus la îngreunarea tragerii la răspundere penală a inculpaților din dosar.

Concret, procurorii îl acuză pe Tăriceanu pentru falsificarea adevărului în momentul în care a declarat că nu ar fi avut cunoștință despre retrocedarea către Paul Philippe Al României a unor suprafețe de teren în Băneasa (fosta fermă regală) și Snagov (trunchiul de pădure Fundul Sacului), implicarea inculpaților Tal Silberstein, Beny Steinmetz, Moshe Agavi și a altor persoane în procedurile de retrocedare, precum și despre actele de vânzare-cumpărare vizând aceste bunuri.

Președintele Senatului a mai declarat, în mod nereal, susține DNA, că nu are relații apropiate și nu a păstrat legătura cu Dan Andronic și Tal Silberstein, cu care s-a întâlnit doar sporadic, că nu știa de acest dosar și că nu l-a introdus pe Tal Silberstein altor politicieni din România.

Totodată, procurorii anticorupție arată că, după ce a fost citat ca martor și după depunerea jurământului, Dorin Marian a făcut declarații mincinoase cu privire la faptul că Marius Andrei Marcovici a fost consilierul său personal în perioada în care a îndeplinit funcția de șef al Cancelariei primului ministru: „De asemenea, inculpatul Marian Marius Dorin, a afirmat în mod nereal că nu cunoștea activitatea și atribuțiile de serviciu ale lui Marcovici Marius Andrei, în condițiile în care acesta din urmă era cunoscut în cercurile politice ca „omul lui Tal””, se mai precizează în comunicatul DNA.

Tăriceanu: „Trăim într-o republică a procurorilor”

Pe 24 mai, la doar câteva ore după ce DNA a anunțat că-l urmărește penal, Tăriceanu a declarat că nu are nicio îndoială că procedura împotriva sa va continua, dar „nu pentru a face Justiție”, susținând că plătește astfel pentru faptul că este un „politician incomod” și că nu va demisiona de la Senat. La acel moment, Tăriceanu mai susținea că audierea sa în dosarul retrocedării pădurilor a fost un abuz și că „instituțiile de forță au scăpat de sub controlul civil obligatoriu”.

„Vreau să-i asigur pe toți: prieteni, simpatizanți, presă, opinia publică și persoane care lucrează în prezent chiar la Cotroceni, că voi continua lupta mea pentru revenirea la democrație, la valorile pentru care au murit oameni în 1989 și nu mă voi lăsa intimidat de presiuni venite dinspre cei care au compromis și continuă să compromită Justiția și statul de drept. Mă voi lupta ca să nu revenim la teroarea anilor 50 care, iată, se repetă în zilele noastre. Azi, când trăim într-o republică a procurorilor bazată pe politica dosarelor și cătușelor, alegerea nu o mai pot face cetățenii în mod democratic”, preciza, atunci, Tăriceanu.

Dosarul „Ferma Băneasa”, prejudiciu de peste 145 de milioane de euro

Omul de afaceri Remus Truică a fost trimis în judecată pentru constituirea unui grup infracțional organizat, trafic de influență, spălare de bani, complicitate la abuz în serviciu și dare de mită, alături de Paul Philippe al României, acuzat de cumpărare de influență, spălare de bani și complicitate la abuz în serviciu, ambii fiind cercetați în arest la domiciliu.

În aceeași cauză au fost trimiși în judecată, fiind cercetați sub control judiciar, Dan Andronic, consultant politic și jurnalist, acuzat de constituirea unui grup infracțional organizat și complicitate la trafic de influență, Marius Marcovici, administrator al unei firme și fost consilier al lui Călin Popescu Tăriceanu, suspectat de constituirea unui grup infracțional organizat, complicitate la trafic de influență și spălare de bani, Lucian Mateescu, cercetat pentru constituirea unui grup infracțional organizat și complicitate la trafic de influență, Gheorghe Sin, la data faptelor secretar general al Academiei de Științe Agricole din România, suspectat de complicitate la abuz în serviciu și Nicolae Dima, la data faptelor secretar al Localității Snagov, acuzat de abuz în serviciu.

De asemenea, au fost deferiți justiției și alți funcționari ai unor instituții de pe raza județului Ilfov, precum Theordor Chiriac, la data faptelor director tehnic în cadrul Direcției Silvice Ilfov, fiind suspectat de abuz în serviciu și participație improprie la spălare a banilor, Nicolae Jecu, la data faptelor prefect al județului Ilfov, cercetat pentru abuz în serviciu, Nela Păvăloiu și Valentin Delcea.

Avocatul Robet Roșu, cercetat pentru constituirea unui grup infracțional organizat, trafic de influență, complicitate la spălare de bani și complicitate la abuz în serviciu și oamenii de afaceri străini Tal Silberstein, Benyamin Steinmetz și Moshe Agavi au fost trimiși în fața judecătorilor fără a exista măsuri preventive pe numele lor.

În ceea ce îi privește pe cei trei cetățeni străini, Tal Silberstein, acuzat de constituirea unui grup infracțional organizat , trafic de influență și complicitate la spălare de bani, Benyamin Steinmetz, suspectat de constituirea unui grup infracțional organizat, complicitate la trafic de influență și la spălare de bani și Moshe Agavi, cercetat pentru constituirea unui grup infracțional organizat, procurorii DNA au cerut din nou instanței arestarea preventivă.

Fostul primar din Snagov, Apostol Mușat, va fi judecat pentru abuz în serviciu precum și alte șase persoane fizice și firma SC Reciplia SRL.

„Acuzațiile reținute în sarcina inculpaților vizează infracțiuni comise în perioada 2006 -2013 în diferite forme de participare (autorat, complicitate sau instigare), în interesul obținerii unor imobile de o valoare deosebită, între care Pădurea Snagov și Ferma Regală Băneasa, revendicate fără drept de inculpatul Al României Paul Philippe” anunță procurorii într-un comunicat de presă.

DNA precizează că „începând cu luna noiembrie 2006, inculpații Truică Remus, Roșu Robert Mihăiță, Tal Silberstein , Benyamin Steinmetz , au constituit un grup infracțional care a avut ca scop dobândirea întregii averi revendicate nelegal de Al României Paul Philippe prin oferire de bani/bunuri persoanelor din cadrul autorităților/instituțiilor deținătoare a acestor proprietăți și complicitatea la săvârșirea, de către aceste persoane, a infracțiunii de abuz în serviciu, prin punerea la dispoziție și semnarea înscrisurilor necesare, traficarea influenței reale asupra funcționarilor publici”.

Dan Andronic, Marius Marcovici, Moshe Agavi și Mateescu Lucian au aderat ulterior la grupul infracțional: primii trei în anul 2007, ultimul în anul 2011, adaugă DNA.

„Prin activitatea infracțională desfășurată s-a reușit retrocedarea abuzivă a Pădurii Snagov, cauzându-se un prejudiciu în dauna statului român de 9.523.769 euro, precum și a Fermei Regale Băneasa, cu un prejudiciu în dauna statului român de 135.874.800 euro”, precizează procurorii, prejudiciul total fiind estimat la 145.398.569 de euro.

 

 

 

Autor

Citește și