Tăriceanu vrea o întâlnire informală între Senat și CSM

Publicat: 14 04. 2015, 14:01

Președintele Senatului a transmis, prin intermediul unei declarații de presă, că în ultimul timp, „și-au făcut simțită prezența în spațiul public și în relația bilaterală o serie de diferențe de abordări și opinii între Senatul României și Consiliul Superior al Magistraturii”, care „s-au manifestat prin declarații publice polemice ale unor reprezentanți ai celor două instituții și prin sesizarea înaintată Curții Constituționale a României de către CSM”.

„Având în vedere această împrejurare, faptul că Parlamentul se află într-o fază avansată de definitivare a proiectului de lege pentru modificarea Constituției și necesitatea promovării dialogului între autoritățile statului pentru soluționarea unor potențiale disfuncționalități, mâine 15 aprilie a.c., voi face următoarea propunere membrilor Biroului Permanent al Senatului: Organizarea cât mai curând posibil, la Palatul Parlamentului, a unei întâlniri informale între membrii Biroului Permanent al Senatului și membrii CSM, la care participanții să exprime în mod liber și fără o ordine de zi prestabilită problemele cu care se confruntă în relația bilaterală și în exercitarea atribuțiilor constituționale între cele două instituții”, a anunțat Tăriceanu.

Potrivit președintelui Senatului, „în urma unui astfel de dialog constructiv, vor putea fi identificate o serie de probleme pe care Parlamentul le-ar putea soluționa în viitorul apropiat în cadrul procesului legislativ”.

„Voi ruga membrii Biroului Permanent al Senatului să exprime un punct de vedere la următoarea ședință a BP după ce-și vor fi consultat colegii din grupurile parlamentare în legătură cu oportunitatea unei astfel de întâlniri și cu formatul dezbaterilor pe care îl vom propune CSM”, se mai arată în declarația de presă semnată de Călin Popescu Tăriceanu.

Consiliul Superior al Magistraturii a sesizat Curtea Constituțională cu privire la faptul că Senatul a respins solicitarea DNA de încuviințare a reținerii și arestării senatorului PSD Dan Șova, fără a emite o hotărâre și după ce majoritatea senatorilor prezenți, în condiții de cvorum, au votat pentru aprobarea cererii procurorilor. Din cele 151 de voturi exprimate atunci în cazul solicitării vizându-l pe Dan Șova, au fost înregistrate 79 de opțiuni „pentru”, 67 „contra”, iar cinci voturi au fost anulate.

Sesizarea Consiliului Superior al Magistraturii a fost transmisă Curții Constituționale după ce, în 25 martie, Senatul nu a încuviințat cererea Direcției Naționale Anticorupție de avizare a arestării preventive a lui Dan Șova, ca urmare a faptului că nu a fost întrunit votul majorității senatorilor.

„Faptul că Senatul a transmis o simplă comunicare, care nu echivalează cu o hotărâre constituie în fapt un refuz de soluționare a cererii formulate de ministrul justiției cu privire la încuviințarea reținerii și arestării senatorului Dan-Coman Șova, aspect care situează în mod clar Senatul în conflict juridic de natură constituțională cu autoritatea judecătorească”, a scris CSM în sesizarea trimisă Curții Constituționale.

Curtea Constituțională (CC) a decis, miercuri, referitor la sesizarea președintelui CSM, în urma votului în cazul Șova, că există un conflict juridic de natură constituțională între PICCJ și Senat, declanșat de refuzul acestuia din urmă de a redacta hotărârea care atestă rezultatatul votului.

„În urma deliberărilor, cu majoritate de voturi, Curtea a constatat existența unui conflict juridic de natură constituțională între Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PICCJ) și Senatul României, declanșat de refuzul acestuia din urmă de a redacta și publica hotărârea care atestă rezultatul votului dat în Plenul Senatului”, se arată în decizia CC.

Curtea Constituțională precizează în decizie că Senatul are obligația de a redacta hotărârea adoptată în ședința plenului din 25 martie 2015, prin care atestă rezultatul votului cu privire la cererea de încuviințare a arestării senatorului Dan Șova, de a comunica hotărârea autorităților publice competente și de a o pubica în Monitorul Oficial al României.

Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu a transmis că Senatul se va conforma deciziei CC privind cazul Șova, adăugând că” în cei 25 de ani de la Revoluție, Parlamentul nu a publicat vreodată în Monitorul Oficial hotărâri negative” și că decizia CC schimbă cutuma parlamentară.

„Nu încape nicio îndoială că Senatul se va conforma deciziei Curții Constituționale. Trebuie totuși menționat faptul că în cei 25 de ani scurși de la Revoluția din 1989, Parlamentul nu a publicat vreodată în Monitorul Oficial hotărârile negative. Ele nu se redactau. Decizia de azi a Curții Constituționale schimbă complet cutuma parlamentară”, a precizat Călin Popescu Tăriceanu, într-un comunicat de presă, despre decizia Curții Constituționale, privind obligarea Senatului de a redacta hotărârea adoptată în ședința Plenului din 25 martie 2014 și de a o publica în Monitorul Oficial.