#TeleormanLeaks: INFORMAȚII lipsă din dosarul Tel Drum, GĂSITE în curtea unui sătean din Teleorman. Final de an FIERBINTE pentru Liviu Dragnea
O valiză cu informații esențiale din interiorul corporației Tel Drum, la care procurorii DNA n-ar avut acces anul trecut, când au percheziționat fizic și informatic sediul firmei, a fost găsită de un localnic din zona rurală din Teleorman, chiar pe proprietatea lui, scrie site-ul de investigații RISE Project, cu precizarea că săteanul în cauză a luat legătura imediat cu un reprezentant al portalului de anchete jurnalistice din județ.
Valiza conține un hard negru cu 63 GB de informații din computerul unei persoane importante de la Tel Drum, mii de facturi, acte constitutive de firme-fantomă, extrase de cont sau documente ale unor interpuși. Totodată, sunt salvate 54.710 mailuri + atașamentele de pe adresa de serviciu.
În valiză mai există o tabletă din 2010 care a aparținut directorului general Tel Drum, Petre Pitiș și peste 1.000 de fotografii din excursii exotice cu anturajul, întâmplări din firmă și momente de familie, scrie RISE Project.
Printre mailuri sunt unele trimise de pe o adresă salvată Ștefan Dragnea. Mailul este trimis în anul 2010: „Am și eu o datorie la un tip și nu vreau să cer lu Liviu că mă ceartă, mă poți ajuta să o achit? A făcut o factură cu ulei pentru mașini”.
Există și o agendă cu 980 de numere de telefon strânse în ultimii ani: „Băsescu”, „Hrebe”, „Dăncilă”, „Bănicioiu”, „Pieleanu” etc. Unul se remarcă, scris cu pauză între majuscule: „L I V I U”, copii de pe documente personale ale familiei Dragnea și planurile detaliate ale unei proprietăți-mamut din Alexandria, în dreptul căreia scrie „Casă Dragnea”.
Rise anunță că printre documente se mai află :
– facturi pentru necesități private, achitate de Tel Drum;
– evidențe contabile paralele structurate pe grup;
– registre de vânătoare pentru domeniile controlate de corporație;
– notițe scrise de mână cu cheltuieli urgente și socoteli
Valize și coincidențe
Toate într-o singură valiză găsită de un sătean din Teleorman. Pentru oricine este evident că lucrurile sunt mai complicate, iar apariția valizei cu documente seamănă cu cea a unui protocolul secret pe pragul lui Darius Vâlcov.
În cazul în care cineva ar fi vrut „să scape” de documentele compromițătoare, le-ar fi distrus, nu le-ar fi dus într-un sat, pe proprietatea cuiva. Și atunci, fie cineva a păstrat documentele pentru a se proteja, fie au fost strânse în timp și acesta a fost momentul detonării.
Unii speculează că valiza ar fi fost „aranjată” de către oameni din serviciile secrete.
Ingrid Mocanu, fosta șefă a Direcției de avizare din cadrul Ministerului Justiției comentează „era coincidențelor”.
„Era coincidențelor. Țăranii găsesc pe câmp valize cu documente compromițătoare despre Dragnea, în plin scandal al dosarelor lui Iohannis, grefiere negăsite bagă clasări abuziv prin dosarele lui Lazăr, alte grefiere lipesc foile protocoalelor ultrasecrete paraditoare, care au băgat cetățeni nevinovați prin pușcării. Clasările lui Iohannis se dau cu 24 de ore înainte de a candida, se depun și ele la dosarele de candidatură în funcții în care numește cel „albit”, iar „clasatorii” toți devin șefi prin Prokuratură. Cel care îl declară incompatibil pe același Iohannis e „umflat” din pat și aruncat în pușcărie pentru o prostie, la fix două luni de la data la care Sistemul a învins în alegeri, pentru că stătea lumea la cozi și nu putea vota (ei votând dublu față de tura trecută). Așadar, partea „coldistă” a învins partea „maioristă”… în timp ce noi ne votam președintele, chipurile. Numai și numai „coincidențe”, scrie Mocanu, pe Facebook.
A știut Liviu Dragnea de valiză?
Și se mai pune o întrebare. A știut Liviu Dragnea că o valiză cu date importante „se plimbă” prin Teleorman? În ultimele zile, liderul PSD a avut mai multe ieșiri nervoase în fața presei, în momentul în care a fost întrebat de relațiile din partid sau dacă îl ajută anumite proiecte de lege care vizau detenția la domiciliu.
Pe 9 septembrie, Liviu Dragnea spunea la Antena 3: „Ce ar pierde SRI? Eu am mare respect pentru miile de ofițeri SRI, nu pentru conducere, pentru că acești oameni fac o muncă nevăzută a căror rezultate se fac văzute, ei asigură un pilon serios pentru România, dar, din păcate, conducerile la acest Serviciu au ieșit din matca constituțională și au acționat într-un mod subteran și obscur. Sigur, de ce nu le-ar place să rămână PSD la guvernare? Pentru că am anunțat că vrem să modificăm toate legile securității naționale și vor reveni în matca lor și nu vor mai putea să facă și să desfacă parchete, să trimită sentințe în plic”.
Dezvăluirile vin cu o zi înainte de ședința CEx PSD, în care, potrivit unor voci, se va discuta despre puciștii din partid și posibile măsuri împotriva lor.
Dosarul Tel Drum a fost deschis ca urmare a unui sesizări a OLAF (Oficiul european antifraudă), transmisă procurorilor pe 30 septembrie 2016, privind suspiciuni de obținere nelegală pentru lucrări de reabilitare de drumuri județene a unor fonduri europene. Procurorii cred că cei care făceau parte din grup ar fi conceput activitate acestuia în etape, în funcție de zonele, firmele și influența pe care le aveau. Primul pas, în viziunea DNA, ar fi fost privatizarea Tel Drum și transferarea din proprietatea CJ Teleorman „în sfera de influență și control a suspectului Liviu Nicolae Dragnea, prin persoane interpuse”.
Liviu Dragnea a fost pus, oficial, sub urmărire penală de DNA în 13 noiembrie 2017, fiin cercetat pentru constituirea unui grup infracțional organizat, de folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false pentru obținerea frauduloasă de fonduri europene, dar și de abuz în serviciu în legătură cu favorizarea firmei Tel Drum în privința acordării de contract.