#TeleormanLeaks, PRIMUL EPISOD : HARDUL NEGRU de 64 GB aparține Nicoletei Pene, responsabila cu banii Tel Drum
Rise Project scrie că hard-ul negru în care a fost salvat tot conținutul de 63,39 GB aparține Nicoletei Pene, directorul comercial al Tel Drum și „mâna dreaptă” a lui Petre Pitiș, directorul general al Tel Drum. Ea se ocupa de contabilitatea tuturor firmelor din grupare, controla nu doar intrările și ieșirile de bani din Tel Drum, ci și din afacerile fiului sau finului lui Liviu Dragnea (Zooveg, InterFrigo, Romcip – Ferma Salcia, Agrotrust).
Hardul negru despre care jurnaliștii de la RISE Project spun că ar fi „cheia” dosarului Tel Drum, conține mii de facturi, contracte, bilanțuri, devize, procuri, acte constitutive de firme-fantomă, extrase de cont, ordine de plată, documente personale ale unor interpuși, rapoarte de audit, tabele contabile, 14.800 de foto și video de la evenimentele companiei cu personajele grupării și standardul lor de viață, documente, selfie-uri, capturi de ecran cu discuții – majoritatea provenind din backup-ul mai multor telefoane, dar și 54.710 mailuri și atașamentele de pe adresa de serviciu.
Un nimeni a ajuns să taie și să spânzure
Un angajat al companiei povestește că Nicoleta Pene ar fi venit în Tel Drum „ca un nimeni” și a avut o ascensiune „de domeniul fantasticului”, ca apoi să ajungă „să taie și să spânzure„.
Site-ul de investigații scrie că banii veneau de la stat și se rulau în industriile locale generate de activitățile Tel Drum precum asfaltări, imobiliare, agricultură, zootehnie, vânătoare, media și alimentație publică. Printre documentele Nicoletei Pene, au fost găsite mii de facturi către pilonii grupării, extrase de cont, rapoarte de audit sau liste cu plăți urgente scrise de mână. Ea superviza contractele publice luate de Tel Drum & sateliții, etapele de execuție, necesarul utilajelor pentru asfaltări sau deszăpeziri, inventarul flotei auto, a salariaților etc.
Directorul comercial Tel Drum, Nicoleta Pene, se ocupa și de rezervări, facturi sau de bilete. Potrivit documentelor din valiză, cum ar fi unele chitanțe din iulie 2016, cuplurile Pitiș și Pene au petrecut împreună un weekend la un hotel din Mamaia. Tot în valiză au fost găsite și bonuri de cumpărături adunate în plic, totalizând 35.000 de euro dați într-un singur weekend de shopping la Viena, între 25-27 noiembrie 2010.
Generația următoare, conectată la conductele cu bani
Pene este cunoscută ca o apropiată a lui Petre Pitiș. De altfel, printre pozele personale ale acesteia apar și selfie-uri ale directorului general al Tel Drum. Cei doi își trimiteau zeci de imagini, stocate în telefonul Nicoletei Pene și de aici în backup-ul din calculator.
Documentele găsite în valiza respectivă mai arată, potrivit sursei citate, și „un obicei de familie, tradițional în grupare, care conectează periodic generația următoare la conductele cu bani.(…) Donația și împrumutul, metode relativ facile de a transfera bani, sunt practici recurente la oamenii Tel Drum”.
Jurnaliștii notează că, anul trecut, Karina Pitiș, fiica în vârstă de 25 de ani a managerului Petre Pitiș, avea nevoie de aproape un milion de lire sterline având în vedere că lucrează în Londra, la un birou de arhitectură. Un draft de contract de împrumut din calculatorul directoarei Nicoleta Pene, datat 3 iulie 2017, arată că banii ar proveni de la sora mai mare, Teodora Pitiș, în vârstă de 27 de ani. În total, 5,3 milioane de lei ar fi urmat să plece din contul Teodorei în cel al Karinei din Londra. Plata urma să fie făcută în maximum trei zile, altfel contractul de împrumut era automat desființat. O sumă comparabilă, 5,2 milioane de lei, fusese transferată cu un an în urmă, în iulie 2016, de către Petre Pitiș către fiica cea mare, Teodora. El a menționat la detalii „plată personală”.
Rise Project mai scrie că valiza diplomat cu toate informațiile ar fi fost ascunsă de Nicoleta Pene. Directoarea comercială a Tel Drum a adus-o în companie și pe sora ei, Florentina Biolan, „ocupată cu modellingul și cu o intrigă amoroasă în Mexic”. Soțul Nicoletei Pene, Ionuț Dacian Pene, a fost director de mecanizare în Tel Drum până în 2014, iar apoi s-a angajat la RAR Teleorman. Ulterior, a fost angajat la Inspectoratul de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier, fiind pus șef regional pe șase județe, respectiv Argeș, Buzău, Dâmbovița, Giurgiu, Prahova și Teleorman.
Dragnea: Eu nu am nicio legătură. Nu e schița casei mele
Liviu Dragnea, președinte PSD, a declarat luni, referitor la schițele proprietăților existente în „valiza Tel Drum” că nicio companie nu i-a acoperit lucrările la casa sa și nu are niciun imobil imens, așa cum apare pe schițe.
„Există niște instituții ale statului de drept din României, respectiv DNA, prietenii dvs, care trebuie să investigheze. Eu nu am nicio legătură. Poze cu mine sunt foarte multe, nu mă interesează cum au ajuns acolo. Tel Drum sau nicio altă companie nu mi-a plătit ce s-a realizat în casa mea. Nu am niciun majordom. Ce releveu? Am înțeles că acolo e vorba de schița unei clădiri foarte mari. Nu am așa ceva,” a declarat Liviu Dragnea.
Acesta a mai adăugat că nu a mai vorbit cu Petre Pitiș, șeful Tel Drum, de 10-15 ani, când era consilier județean. Chestionat cu privire la plata făcută de Tel Drum către președintele CSM, Simona Marcu, Dragnea a răspuns: „Habar n-am”.
Cât despre faptul ca sunt prezentate emailuri în care fiul său, Ștefan Dragnea, îi cere bani Petre Pitiș, liderul PSD a răspuns: „Dacă sunt mailuri între ei, să fie sănătoși amândoi, să le explice„.
În primul articol Rise Project din ancheta „Valiza Tel Drum” se arată că o mapă roșie conține schițe ale bucătăriei de vară a reședinței lui Liviu Dragnea, dar și un proiect imens al unui imobil cu cinci niveluri la Mamaia.
DNA să investigheze cum au ajuns documentele acolo
Dragnea a declarat luni că a decis să lupte, în ciuda presiunilor, tocmai pentru a nu bloca obiective majore. El susține că DNA ar trebui să verifice documentele Rise Project.
„Dacă acele documente sunt reale, eu sunt absolut convins că în această speță, dacă nu cumva au plecat din DNA în Teleorman documentele, dar eu nu cred că DNA a făcut așa ceva, atunci trebuie să investigheze,” consideră Dragnea.
Liderul PSD a explicat și de ce nu demisionează ca urmare a presiunilor pe care le acuză de multă vreme: „Pentru a nu pune în pământ și bloca niște obiective majore asumate în 2016. Se pare că partidul consideră altfel, că trebuie să ducem la capăt ce am stabilit. Discuțiile cu colegii m-au făcut să decid că aceste lucruri trebuie duse până la capăt. Nimeni nu cred că are inconstiența mea să se lase ciuruit”.
Avocatul Gil Vasile: Tel Drum a fost un client ca oricare altul
Avocatul Gil Vasile, soțul președintelui CSM Simona Marcu, explică pentru Mediafax, referitor la banii primiți de la Tel Drum, că firma a fost un client ca oricare altul și că raporturile financiare cu această societate au fost declarate integral în raportările fiscale.
„Societatea Tel Drum a reprezentat un client ca oricare altul, dintre sutele de clienți cu care am colaborat pe parcursul activității profesionale. Colaborarea a fost publică, iar raporturile financiare cu această societate au fost declarate integral în raportările fiscale periodice. De altfel, relația avocat-client cu această societate nu reprezintă un element de noutate pentru instituțiile interesate, fiind cunoscută cel mai probabil încă din stadiul incipient al cercetărilor, cu mai mult de un an în urmă, ca rezultat al unor minime verificări,” a transmis avocatul Gil Vasile, într-un punct de vedere remis Mediafax.
Soțul președintelui CSM precizează că legătura cu firma Tel Drum a fost strict profesională.
„Raporturile specifice profesiei de avocat s-au circumscris numai sferei profesionale și s-au derulat în mod exclusiv cu angajați ai acestei societăți, cu atribuții în zona asistenței juridice. În ceea ce privește «proprietățile imobiliare din Alexandria», precizez că acestea constau în casă părintească și curtea aferentă situate la periferia Municipiului Alexandria și mai puțin de un hectar de teren agricol, extravilan, toate moștenite în cota parte de la defunctul meu tată, astfel cum reiese și din declarațiile de avere publice,”afirmă avocatul.
Luni, Rise Project a publicat în primul episod dedicat #TeleormanLeaks și un borderou de plăți care arată că Gil Vasile ar fi încasat de la Tel Drum un cec de 15.200 de lei. „Prin borderoul de plăți Tel Drum l-am întâlnit pe Gil Vasile, soțul șefei Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Simona Camelia Marcu. Este avocat specializat în comercial, nu pledează, are birou în București și proprietăți în Teleorman. Cecul valorează 15.200 de lei și a fost emis de corporație în septembrie 2015, sub semnătura executivului Petre Pitiș,” arată site-ul de investigații.
Despre Simona Marcu, RISE Project scrie că, public, s-a distins cu două intervenții notabile: a cerut anchetarea procurorului general Augustin Lazăr ca urmare a declarațiilor împotriva OUG 13 și sprijină legile justiției în forma propusă de PSD.
Pe atunci Simona Marcu, era judecător la Înalta Curte de Casație și Justiție. Pe 5 ianuarie 2018, ea a devenit președintele Consiliului Superior al Magistraturii.