Teodor Atanasiu: Opoziția are majoritate la votul pentru Ungureanu la SIE, dar este nevoie de prezență

Teodor Atanasiu: Opoziția are majoritate la votul pentru Ungureanu la SIE, dar este nevoie de prezență
Publicat: 28/06/2015, 19:45
Actualizat: 29/03/2019, 22:38

Prim-vicepreședintele PNL Teodor Atanasiu a declarat, duminică seară, la B1 TV, că, bazându-se pe declarațiile de până în prezent ale grupurilor parlamentare, opoziția are aproape 300 de voturi, în condițiile în care pentru numirea lui Ungureanu la conducerea SIE este nevoie de voturile favorabile din partea a 278 de parlamentari.

„Având în vedere cele exprimate de grupurile parlamentare, e clar că se întrunește o majoritate. Avem spre 300 de voturi. Sunt necesare 278 de voturi. Pentru a obține voturile, ar trebui însă ca aproape toți parlamentarii să fie prezenți. Am înțeles că se dorește să nu existe cvorum. Din partea PSD se dorește să nu existe cvorum”, a spus Atanasiu la B1.

Întrebat dacă PNL a negociat cu UNPR și UDMR pentru votul la Ungureanu, Atansiu a spus că nu a fost nevoie de negocieri.

„Încă de la anunțul de nominalizare a lui Mihai Răzvan Ungureanu pentru conducerea SIE, atât UDMR, cât și UNPR s-au exprimat imediat ca favorabili acestei propuneri, nu a fost nevoie de negocieri”, a afirmat prim-vicepreședintele PNL.

Întrebat dacă UNPR a trădat PSD prin faptul că îl va vota pe Mihai Răzvan Ungureanu la șefia Serviciului de Informații Externe, Atanasiu a spus: „Nu. Aici vorbim de ocuparea unui post de director la o istituție care nu e subordonată Guvernului. Cei de la guvern voiau un om pe care să îl manevreze ei. Ei nu se împotrivesc pentru că e Ungureanu, ci pentru că nu e al lor”.

Liderul PNL a mai spus că votul în plen ar putea fi luni sau marți, când este ultima zi a acestei sesiuni parlamentare.

Conducerile celor două Camere ale Parlamentului sunt convocate luni pentru procedura de numire a lui Mihai Răzvan Ungureanu, nominalizat de președintele Klaus Iohannis la conducerea SIE, ședința fiind programată pentru ora 13.30.

Birourile Permanente vor stabili procedura și calendarul pentru numirea lui Mihai Răzvan Ungureanu, care, conform Constituției, presupune ca Ungureanu să fie audiat în comisia parlamentară de control al Serviciului de Informații Externe (SIE) și supus aprobării plenului Parlamentului.

Scorul în Parlament este destul de strâns, pentru numirea lui Ungureanu la SIE fiind nevoie de voturile favorabile din partea a 278 de parlamentari.

Parlamentarii PSD și cei ai ALDE conduși de președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, și de Daniel Constantin, care sunt în număr de 240 de deputați și senatori, au anunțat că nu vor susține numirea lui Ungureanu, în timp ce UNPR, PNL și UDMR, care numără 256 parlamentari, susțin această nominalizare. Mai sunt, însă, 57 de parlamentari neafiliați, independenți, ai minorităților naționale sau ai grupului democrat popular, care pot să voteze unii de o parte , iar alții de cealaltă parte.

Președintele interimar al PSD, Rovana Plumb, a anunțat că Biroul Politic al PSD, care va avea loc luni, înaintea ședinței conducerilor celor două Camere ale Parlamentului, va adopta o decizie privind votul din Parlament pentru numirea lui Mihai Răzvan Ungureanu la conducerea SIE, dar că, din discuțiile deja avute în partid pe această temă, rezultă foarte clar că parlamentarii PSD nu vor vota în favoarea acestei numiri.

Administrația prezidențială a anunțat, miercuri, că președintele Klaus Iohannis l-a nominalizat pentru funcția de director al Serviciului de Informații Externe (SIE) pe Mihai-Răzvan Ungureanu.

Mihai Răzvan Ungureanu este nominalizat pentru a doua oară la conducerea Serviciului de Informații Externe, prima dată fiind director al SIE în perioada 2007-2012, la propunerea lui Traian Băsescu, atunci președinte. Ungureanu a fost ministru de Externe între anii 2004-2007 și premier între 9 februarie 2012 și 7 mai 2012. El este senator de Arad și prim-vicepreședinte al PNL.

Postul de director al SIE este vacant din 22 septembrie 2014, când Teodor Meleșcanu a demisionat din această funcție pentru a candida la alegerile prezidențiale, susținându-l ulterior, în al doilea tur, pe Victor Ponta.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Descoperirea care ne face să regândim modul în care a apărut viața pe Pământ”. Ce...
Detaliul care a dus la prinderea criminalului din Brăila. Ce a început să facă după...
FOTO. Imagini interzise, de la saună, cu Georgina, iubita lui Cristiano Ronaldo! A intrat într-o...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
Rechinii din largul coastei Braziliei au fost testați pozitiv la cocaină. Experții trag un semnal...
Decizia luată de Lidl, după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi...
S-a transformat total în câteva luni: acuzată că a luat OZEMPIC pentru a slăbi! Vedeta...
Unul dintre cei mai diabolici criminali în serie din România, căutat de poliţişti. Petrică Ciucă a...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace! Cine era cu el în apartament
Când și unde va avea loc înmormântarea lui Andrei Versace. Sicriul cu trupul neînsuflețit al...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Gafă de proporţii comisă de Adidas: a creat un model de încălţări în amintirea JO...
Un telescop de pe orbita Pământului, LOVIT de un obiect cu viteză foarte mare
Cutremur total în UE. Ungurii au ajuns stăpânii Europei. S-a pus blocadă pe bani
Problema care ne va goli buzunarele. Situația devine critică
Imagini din apartamentul în care Andrei Versace a fost găsit fără suflare. Ce se observă...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Ce i s-a întâmplat Getuței Sterp în timp ce mergea la oi? Tânăra și soțul...
Fratele lui Andrei Versace rupe tăcerea după moartea lui: ”Nu a fost ucis, nu avea...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Astrofizicienii au descoperit că găurile negre supermasive sunt „inima și plămânii” galaxiilor