Teodor Meleșcanu a fost ales președinte al Senatului / Tăriceanu anunță că va sesiza CCR / Dăncilă: Votul de azi certifică faptul că PSD are în continuare majoritate în Parlament
ORA 19:15 Dăncilă, după alegerea lui Meleșcanu ca președinte al Senatului: Votul de azi certifică faptul că PSD are în continuare majorotate în Parlament
Premierul Viorica Dăncilă a afirmat, marți, după validarea lui Teodor Meleșcanu în funcția de președinte al Senatului, că votul din plen certifică faptul că PSD încă are majoritate în Parlament.
ORA 18:50 Meleșcanu, după ce a fost ales președinte al Senatului: Votul trebuie să fie determinant, nu jocurile de culise în interesul câtorva
Teodor Meleșcanu a declarat, marți, după ce a fost ales în funcția de președinte al Senatului, că în politică, votul cetățeanului trebuie să fie determinant, nu jocurile politice în interesul altora și deviza oricărui politician trebuie să fie „să facem cât mai mult, câtor mai mulți”.
ORA 18:26 Tăriceanu anunță că va sesiza CCR
Călin Popescu Tăriceanu a anunțat că modul în care a fost ales Teodor Meleșcanu la șefia Senatului încalcă regulamentul de funcționare a forului legislativ, fapt pentru care intenționează să sesizeze Curtea Constituțională în acest sens.
„Constatăm, cei din grupul ALDE că această alegere s-a făcut cu încălcarea Regulamentului Senatului. Acest lucru nu va rămâne fără urmări. Vom face sesizare la CCR”, a afirmat Călin Popescu Tăriceanu, în plen, după ce a fost ales Teodor Meleșcanu la șefia Senatului.
Acesta a invocat un alt articol din Regulament potrivit căruia componența Biroului permanent este aleasă după desemnarea președintelui Senatului, fapt pentru care i-a invitat pe colegii senatori să voteze, în plenul de miercuri propunerile Biroului prmanent.
„Prevederile articolului 25 alineatul 1 care spune clar că propunerile pentru configurația Biroului permanent se propun după alegerea șefiei Senatului. Ca atare vă invit să votăm mâine și să facem propunerile pentru a da votul pentru structura Biroului permanent”, a conchis Tăriceanu.
Liderul senatorilor ALDE Călin Popescu Tăriceanu a spus anterior că, regulamentul prevede ca fiecare grup parlamentar să propună o persoană pentru șefia Senatului, neputând fi două propuneri de la același grup, cum a fost senatorul ALDE Teodor Meleșcanu și senatorul ALDE Ion Popa.
Regulamentul Senatului prevede la articolul 23 următoarele: „(1) Președintele Senatului este ales, prin vot secret, cu buletine de vot pe care sunt înscrise, în ordinea descrescătoare a mărimii grupului parlamentar, numele și prenumele tuturor candidaților propuși de liderii grupurilor parlamentare. Fiecare grup parlamentar poate face o singură propunere.
(2) Este declarat ales președinte al Senatului candidatul care a întrunit, la primul tur de scrutin, votul majorității senatorilor prezenți.
(3) Dacă niciun candidat nu a întrunit numărul de voturi necesar se organizează noi tururi de scrutin, la care participă primii 2 candidați care au obținut cel mai mare număr de voturi sau, după caz, toți candidații care s-au clasat pe primul loc, la egalitate de voturi, ori primul clasat și toți candidații care s-au clasat pe locul al doilea, cu un număr egal de voturi. Este declarat ales președinte al Senatului candidatul care a obținut votul majorității senatorilor prezenți.
(4) Constatarea rezultatelor votului și întocmirea procesului-verbal se fac de către o comisie constituită din câte un reprezentant al fiecărui grup parlamentar”.
ORA 18:13 Teodor Meleșcanu a fost ales președinte al Senatului, cu 73 de voturi. Alina Gorghiu a obținut 59 de voturi. Două voturi au fost declarate nule.
„134 senatori și-au exprimat votul. Două voturi au fost nule. Teodor Meleșcanu: 73 voturi. Gorghiu: 59 de voturi. Ca urmare a faptului că a întrunit la al doilea tur de scrutin votul majorității senatorilor prezenți este ales în funcția de președinte al Senatului, domnul Teodor Meleșcanu”, a anunțat senatorul USR George Dircă, membru în comisia de numărat al voturilor.
Alina Gorghiu le-a mulțumit senatorilor pentru susținere.
„E o bătălie pe care din punctul meu de vedere a pierdut-o PSD. Ați pierdut șefia Senatului pentru un om din alt grup parlamentar. Mă bucur că putem spune ferm că partidele de opoziție au dat dovadă de coerență, de coeziune și au făcut un prim pas pentru succesul moțiunii de cenzură”, a afirmat Gorghiu, după rezultatul votului.
Știrea inițială:
Teodor Meleșcanu nu a întrunit numărul necesar de voturi pentru a fi ales președintele al Senatului. Astfel, este organizat turul al doilea în care candidații principali sunt Teodor Meleșcanu și Alina Gorghiu.
„Teodor Meleșcanu a întrunit 67 de voturi. Alina Gorghiu a adunat 49 de voturi. Ion Popa a adunat 13 voturi. Ca urmare a faptul că nu s-a întrunit la primul tur de scrutin votul majorității la primul tur ales un e declarat câștigător niciunul dintre candidați”, a declarat în plen senatorul USR George Dircă.
El a anunțat cei doi candidați.
„Candidații care vor participat la al doilea tur de scrutin sunt domnul Teodor Meleșcanu și doamna Alina Gorghiu”, a spus Dircă.
Grupul ALDE a anunțat că o va susține la șefia Senatului pe Alina Gorghiu.
Fostul ministru de Externe Teodor Meleșcanu avea nevoie de 68 de voturi ca să fie ales la șefia Senatului.
La primul tur au fost 67 voturi pentru Teodor Meleșcanu, 49 pentru Alina Gorghiu, 13 pentru Ion Popa și cinci voturi nule.
Potrivit articolului 23 din regulamentul Senatului: „Președintele Senatului este ales, prin vot secret, cu buletine de vot pe care sunt înscrise, în ordinea descrescătoare a mărimii grupului parlamentar, numele și prenumele tuturor candidaților propuși de liderii grupurilor parlamentare. Fiecare grup parlamentar poate face o singură propunere. Este declarat ales președinte al Senatului candidatul care a întrunit, la primul tur de scrutin, votul majorității senatorilor prezenți”.
Totodată, regulamentul prevede că „dacă niciun candidat nu a întrunit numărul de voturi necesar se organizează noi tururi de scrutin, la care participă primii 2 candidați care au obținut cel mai mare număr de voturi sau, după caz, toți candidații care s-au clasat pe primul loc, la egalitate de voturi, ori primul clasat și toți candidații care s-au clasat pe locul al doilea, cu un număr egal de voturi. Este declarat ales președinte al Senatului candidatul care a obținut votul majorității senatorilor prezenți. Constatarea rezultatelor votului și întocmirea procesului-verbal se fac de către o comisie constituită din câte un reprezentant al fiecărui grup parlamentar”.
Pe 2 septembrie Călin Popescu Tăriceanu a demsionat din funcția de președinte al Senatului, interimatul fiind preluat de senatorul PSD Șerban Valeca.