Teodor Meleșcanu își dă demisia de la MAE după votul din turul al doilea: Sunt un om de onoare și îmi voi depune azi mandatul din funcția de ministru de Externe

Teodor Meleșcanu își dă demisia de la MAE după votul din turul al doilea: Sunt un om de onoare și îmi voi depune azi mandatul din funcția de ministru de Externe
Publicat: 18/11/2014, 11:53
Actualizat: 18/11/2014, 12:10

În numai opt zile, problemele de la alegerile prezidențiale din străinătate au schimbat doi miniștri de Externe. Dacă, săptămâna trecută, Titus Corlățean demisiona ca urmare a proastei organizări din primul tur, marți dimineață, și succesorul său, Teodor Meleșcanu, a anunțat că își depune mandatul de ministru de Externe. Nu pentru că ar considera că MAE e vinovat pentru că, și în turul al doilea, au existat români care nu au putut vota, ci pentru că este „un om de onoare”, într-o țară în care „nimeni nu își asumă responsabilitățile”. Meleșcanu a mai spus că va prezenta o informare în Guvern pe tema organizării alegerilor din afara granițelor în turul al doilea.

gândul a transmis LIVE TEXT conferința lui Meleșcanu:

UPDATE 10:46 „Cinci zile am condus o echipă, dar sunt mândru de ea”.

UPDATE 10:45 Despre închiderea unor secții, precum cea din Brent Civic (la ora 19:30), despre care a relatat gândul duminică seară: „Nu, nu cunosc să fie închisă vreo secție. Ce cunosc este că unele secții și-au prelungit cu 5-10 minute programul. Ce am spus este că nu știu să se fi închis vreo secție de votare înainte de ora 21:00″. Amintim că duminică seară, când a fost informat de gândul că porțile de la Brent Civic, din Londra, au fost închise cu o oră și jumătate mai devreme, considerându-se că doar cei care erau înăuntru mai aveau timp să voteze, Teodor Meleșcanu spunea sec că dacă oamenii rămași afară ar fi venit mai devremem, ar fi putut să voteze.

UPDATE 10:44 Despre comentariul de duminică privind „excursiile în străinătate”: „Ceea ce am spus duminică este bazat pe o serie de informații care nu sunt verificate și în consecință nu am de ce să extind acest subiect. Știu că s-au făcut (excursii la vot, n.red.), dar nu asta e problema, trebuie să ai probe în acest sens. Nu am făcut o acuzație, am informat că am avut asemenea semnale”.

UPDATE 10:43 Întrebat dacă se iau în calcul eventuale plângeri către autoritățile italiene și franceze pentru intervenția cu gaze lacrimogene împotriva românilor: „Succesorul meu va analiza în ce măsură acest lucru se verifică. Nu a existat niciun fel de acțiune agresivă pe timpul votului. Nimeni nu a fost împiedicat să își exercite dreptul de vot de către nimeni: nici de comisiile noastre electorale, nici de către autoritățile locale din alte state. În momentul în care au apărut incidente care nu aveau nimic de-a face cu votul după închiderea birourilor de votare, autoritățile din țările respective au acționat conform propriilor legi de păstrare a ordinii publice. Nu a existat niciun caz în care au intrat în ambasadă și am insistat pe lângă toți șefii secțiilor de votare ca orice se întâmplă să fie în afara secțiilor de votare și a spațiului misiunii diplomatice ale României, unde noi nu avem niciun fel de autoritate”.

UPDATE 10:42: „Rămâne, însă, un fapt, și anume că nu toți cetățenii români din străinătate și-au putut exercita dreptul de vot și acest lucru trebuie asumat. Întrucât trăim într-o țară unde nimeni nu își prea asumă responsabilitățile și singura preocupare este plasarea responsabilităților de la unul la altul, eu, ca un om de onoare, îmi asum această responsabilitate și îmi voi depune astăzi la ședința de Guvern mandatul de ministru al Afacerilor de Externe”.

UPDATE 10:41 Consider că responsabilitatea, în mod evident, nu aparține cetățenillor, ci rigidității cadrului juridic existent. Principala mea concluzie personală e că legea 370/2004, în forma actuală, nu mai corespunde realităților demografice și tendințelor de liberă circulație în special în spațiul european. Fără o modificare a acestei legi, în sensul creării unui mecanism de vot modern, adaptat necesităților unor mase mari de cetățeni români care trăiesc în afara granițelor țării, de tipul înregistrării prealabile a votului prin corespondență sau orice altă soluție inspirată din practica statelor democratice, nu se vor putea organiza alegeri care să permită fără nicio discriminare exercitarea dreptului de vot al tururor românilor”.

UPDATE 10:40 „Regret aceste disfuncționalități care au avut loc pe parcursul celui de-al doilea tur de scrutin și îmi cer public scuze tuturor cetățenilor români care, dând dovadă de un spirit civic deosebit, au stat la coadă ore în șir pentru a-și exercita dreptul de vot și unii dintre ei nici măcar nu au putut să realizeze acest lucru”.

UPDATE 10:37 „Este important de subliniat că nu au fost semnalate incidente grave privind corectitudinea procesului electoral în exterior și că în marea majoritate a secțiilor de votare, în intervalul 7:00-21:00, au putut vota în condiții bune toți cei care au dorit. Au existat și excepții pe care le regretăm, cum au fost cazurile mediatizate, precum cele de la Paris, Londra, Munchen, Stuttgart, Torino și altele. Din nefericire, în aceste cazuri, deși fluența voturilor a fost de trei ori mai mare decât în primul tur, discrepanța dintre numărul secțiilor de votare și a fluxului de votanți a făcut imposibilă procesarea în intervalul legal a tuturor celor care au dorit să voteze. În mod cu totul regretabil, de altfel, la finalul zilei de vot, în unele cazuri au existat și incidente care au generat intervenția forțelor locale de ordine. Soluția prelungirii orarului de vot nu a putut fi pusă în aplicare, întrucât contravine prevederilor legale în vigoare, iar BES ne-a atras atenția asupra acestui lucru într-o adresă, respectiv închiderea tuturor secțiilor de votare la ora 21:00″.

UPDATE 10:35 „Singurul lucru pe care nu am putut să îl realizez a fost suplimentarea secțiilor de votare, întrucât, deși am solicitat BEC acest lucru, BEC nu a putut oferi clarificările necesare privind existența unei soluții legale în acest sens, existând, în cazul modificării numărului de secții între cele două tururi de scrutin, riscul contestării alegerilor. Mi-am asumat în această situație responsabilitatea pentru implementarea măsurilor de fluidizare a procesului electoral și am putut organiza turul doi de o manieră care a permis înregistrarea unui număr record de voturi în străinătate. Înregistrarea acestei cifre record de voturi a fost făcută posibilă tocmai datorită măsurilor luate”.

UPDATE 10:32 Meleșcanu, despre venirea lui la MAE după primul tur: „După cum știți, am preluat această responsabilitate a conducerii MAE la data de 10 noiembrie 2014, cu doar cinci zile înainte de cel de-al doilea tur de scrutin, în condițiile în care exista deja o situație de criză după primul tur de scrutin. Obiectivul meu a fost să aducem condițiile de votare din străinătate la un nivel cât mai apropiat de așteptările cetățenilor”.

Teodor Meleșcanu a preluat portofoliul MAE în 10 noiembrie, după ce Titus Corlățean și-a dat demisia, în urma criticilor privind organizarea alegerilor prezidențiale în diaspora. Corlățean afirma că nu există baze legale pentru înființarea de noi secții de votare în străinătate la turul al doilea al alegerilor prezidențiale.

Și la turul doi al alegerilor prezidențiale au fost foarte mulți români care nu au reușit să voteze, după ce au stat mai multe ore la coadă.

Opoziția, diaspora și societatea civilă i-au cerut lui Meleșcanu să își dea demisia, pentru că nu a înființat secții de votare suplimentare în diaspora.

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, că Teodor Meleșcanu a făcut tot ceea ce putea să facă în privința votului din diaspora, acesta nevenind în fruntea MAE pentru a rămâne, ci încercând să ajute.

„Încerc să salvez prestigiul MAE. Este o instituție fundamentală a stalului român care are ca atribuții reprezentarea noastră. Domnul ministru Meleșcanu a venit în ultimul moment, a făcut tot ceea ce putea să facă din punct de vedere legal și omenesc. Oricum, domnia sa nu a venit să rămână ministru de extrene și practic a încercat să ajute pe ultima sută de metri, față de primul tur 168 mii de voturi, în turul doi au fost 380 mii . Cred că s-a muncit foarte mult, dar cred că este nevoie de schimbare de legislație pentru ca în 2016 votul în diaspora să se poată desfășura în mod normal”, a spus Ponta.

Ministrul Teodor Meleșcanu și-a cerut scuze românilor din diaspora care nu au putut vota duminică și a declarat că trebuie identificate soluții legislative pentru a asigura condițiile ca românii să-și exercite dreptul de vot oriunde s-ar afla în străinătate.

„Doresc să îmi exprim aprecierea sinceră pentru spiritul civic remarcabil de care au dat dovadă românii care s-au prezentat în număr mare la vot și care, în pofida unor împrejurări pe alocuri nefavorabile, și-au exercitat în mod democratic dreptul fundamental de vot”, a precizat, luni, într-un comunicat, ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu.

Șeful diplomației a ținut să își exprime regretul și să adreseze scuze față de acei cetățeni români care, „datorită unor constrângeri ce nu au depins decât într-o anumită măsură de Ministerul Afacerilor Externe, nu au putut să își exercite dreptul de vot”. „Nemulțumirile și insatisfacția lor nu au trecut neobservate”, a subliniat Meleșcanu.

Ministrul de Externe a precizat că trebuie trase anumite concluzii după votul de duminică din diaspora.

„Evoluția societății românești și dinamica prezenței românilor în afara granițelor a depășit cu mult cadrul legislativ actual referitor la organizarea alegerilor. Apreciez că devine necesară o analiză aprofundată la nivelul instituțiilor statului, inclusiv la nivelul Ministerului Afacerilor Externe cu privire la cauzele care au determinat disfuncționalități în procesul de votare în străinătate în vederea identificării acelor soluții legislative care să corespundă situației actuale și de perspectivă a electoratului românesc și asigure, fără sincope, condițiile pentru ca românii să își poată exercita dreptul de vot în condiții de normalitate oriunde s-ar afla pe glob”, a afirmat Meleșcanu.

Totodată, el a susținut că Ministerul Afacerilor Externe, în limita competențelor și atribuțiilor, „a depus toate eforturile și a luat toate măsurile care au depins de aceasta pentru a asigura condițiile în vederea desfășurării votului în secțiile din străinătate pe un fond de corectitudine, legalitate și neutralitate”.

În pofida numărului record de votanți în diaspora – 378.811 – la mai multe secții de vot, printre care Munchen, Torino, Paris sau Londra, numeroși români nu au putut să voteze.

Catalina Mihai, [email protected]

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Bahmu și-a scos asul din mânecă! Vești crunte pentru Honorius. Ce le-a cerut judecătorilor, în...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Cum arată polata construită în Clisura Dunării. Șoseua spectaculoasă din Porțile de Fier, protejată de...
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături...
„Cel mai singuratic om din lume” trăiește la -70 grade, la 5 ore distanță de...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Prigoană lasă o surpriză în moștenire! Vila din SUA și misterul proprietarilor care schimbă complet...
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: solista...
Ameninţarea de pe piaţa imobiliară. România ar putea ajunge o piaţă de chiriaşi: "Preţurile se...
A murit Marius Buțu! Celebrul cântăreț urma să urce pe scenă, la noapte: "Cântecul șoptit...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Spania a amendat mai multe companii aeriene low-cost pentru practici abuzive. Ryanair a primit cea...
Întrebare de ȘCOALĂ: Câte LATURI are Marea Piramidă din Giza?
S-a stins unul dintre cei mai iubiți cântăreți din România. Ar fi avut concert chiar...
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
A murit Marius Buțu! Celebrul cântăreț urma să urce pe scenă, la noapte: "Cântecul șoptit...
Adriana Bahmuțeanu, despre relația cu fostul soț din ultima perioadă. Ce i-au spus copiii ei...
A îngropat Dana Roba securea războiului cu părinții lui Daniel Balaciu? Cum a decurs întâlnirea...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Conexiunile sociale ne schimbă microbiomul, sugerează un studiu