Cei doi au avut un schimb de replici de câteva secunde în timp ce președintele îi saluta pe membrii Guvernului prezenți la Cotroceni pentru depunerea jurământului de învestire în funcția de ministru al Transporturilor de către Iulian Matache, fost secretar de stat în același minister.
În momentul când Iohannis a ajuns în dreptul lui Teodorovici, ministrul l-a întrebat: „Cum stăm cu Codul Fiscal? Îl promovați?”
Președintele i-a răspuns scurt: „Vedem mai târziu”.
Iohannis a declarat miercuri, la BNR, că încă analizează noul Codul Fiscal pentru a vedea dacă acesta trebuie promulgat, el adăugând că că simpla scădere a taxelor nu garantează creșterea economică și nu ne permitem „experimente economice”.
„Aș putea invoca, drept exemplu, noul Cod fiscal, pe care chiar zilele acestea îl analizez, pentru a decide asupra oportunității promulgării sale. Nu știu cum s-a strecurat aprecierea că acest Cod fiscal ar revoluționa finanțele României, prin simpla reducere a unor impozite. Cred că n-ar trebui să ne preocupe doar scăderea taxelor, ci și maniera în care se face aceasta. O asemenea schimbare este utilă, însă fără să pună în pericol anumite beneficii, cum ar fi sustenabilitatea finanțelor publice, care a fost consolidată, cu eforturi serioase, în ultima perioadă. În plus, aflați totuși în prag de an electoral, trebuie să înțelegem distanța dintre tentația politică și realitatea economică”, a declarat președintele, prezent la BNR, cu ocazia lansării emisiunii numismatice „150 de ani de la nașterea Regelui Ferdinand”.
El a precizat că, în contextul actual, atât economic cât și geopolitic, se impun abordări prudente, responsabile pentru starea finanțelor publice, și echilibre economice.
Iohannis a criticat în repetate rânduri prevederile Codului Fiscal, pe care de altfel nici Banca Națională nu-l aprobă, temându-se de eventualele dezechilibre economice care ar putea fi generate de măsurile de relaxare fiscală, în condițiile în care macrostabilitatea a fost câștigată cu „atâta trudă”, potrivit guvernatorului Mugur Isărescu.
Isărescu a declarat miercuri că misiunea viitoare a politicilor economice este de a păstra echilibrele macro restabilite cu greu după apariția crizei, fiind o eroare să ignori lecțiile acesteia și să cedezi tentației de a alege măsuri cu consecințe temporare în detrimentul dezvoltării pe termen lung.
„Dacă perioada ajustărilor macroeconomice pare să se fi încheiat pentru România, misiunea viitoare a politicilor economice este aceea de a păstra echilibrele restaurate cu atâta trudă, de a da dovadă de prudență și măsură în deciziile viitoare, deplasând totodată accentul spre reforme structurale de natură să împiedice potențialul de creștere a economiei românești. Ar fi o eroare să ignorăm lecțiile crizei internaționale și experiențele noastre, cedând tentației de a opta pentru măsuri cu consecințe temporare în detrimentul dezvoltării pe termen lung”, a spus Isărescu.
Codul Fiscal și Codul de Procedură Fiscală au fost adoptate recent de Camera Deputaților, ca for decizional, aflându-se pe masa președintelui Klaus Iohannis pentru promulgare.