„Am spus-o și cu alte ocazii, având în vedere că și Guvernul finlandez, dacă nu mă înșel, se instalează puțin mai târziu, undeva în iunie – iulie, dacă nu mă înșel, poate nu ar fi rău de înaintat la Comisia Europeană o discuție despre posibilitatea ca România să își extindă cu șase luni președinția rotativă, pentru a avea coerență, fermitate și aceeași abordare pragmatică în Uniunea Europeană”, a declarat Eugen Teodorovici, în cadrul unor declarații de presă.
„O să îi spun cu prima ocazie cu care o să îl văd”, a adăugat Teodorovici, întrebat dacă i-a înaintat propunerea lui Donald Tusk, președintele Consiliului European.
Ministrul Finanțelor nu a clarificat în ce măsură a înaintat o propunere oficială pentru preluarea președinției rotative pentru încă șase luni.
„N-am discutat-o. Ne-am oferit ca serviciu, logistică, experiența acumulată și poate pentru întreaga Europă ar fi benefic ca o țară precum România, cunoscându-și nevoile, diferențele de abordare, la nivel de standarde și multe altele, să poate să imprime în noul mandat la nivelul Parlamentului European și al Comisiei Europene această viteză de lucru, acest ritm și această dorință de la început de a schimba lucrurile în bine în întreaga Europă”, a detaliat Teodorovici.
De asemenea, ministrul Finanțelor a menționat că nu există întârzieri în ceea ce privește discuțiile despre unele dosare, dar a lăsat să se înțeleagă că ritmul de la nivel european este mai lent decât acela impus de România.
„Colegii de la nivel european au un anumit ritm de lucru. Pot să vă spun că au fost unele reclamații din partea colegilor din Europa, la nivel administrativ. Au fost chiar precizări în sensul că «Noi suntem învățați să lucrăm puțin mai așa…», mai în stil european, adică plătiți bine și… cu pasul pe loc. Colegii mei care au avut anumite mandate de negociere, anumite dosare, au prezentat anumite lucruri, au avut un punct de vedere foarte activ în fața statelor membre și aceasta a fost reacția: «Noi nu suntem învățați să lucrăm atât de…». Aceasta a fost dorința noastră: să rezolvăm foarte multe lucruri, într-un termen foarte scurt. Se pare că ne-a ieșit”, a mai spus Teodorovici.
Ministrul Finanțelor a subliniat că președinția rotativă a României, așa cum funcționează astăzi, este „o președinție care poate discuta, fără niciun fel de sincopă, orice fel de subiect, oricât de dificil ar fi acesta, din toate punctele de vedere”.
„Erau îndoieli foarte mari, nejustificate”, a punctat Teodorovici, referindu-se la perioada de dinainte de preluarea președinției rotative. „Iată că, astăzi, România poate dovedi exact contrariul. (…) Președinția României poate fi comparată, la nivel european, cu cele mai bune președinții. De asta am spus că, în cazul în care se dorește la nivel european, dacă la nivelul Finlandei Guvernul nu se instalează, nu știu, alte chestiuni interne, atunci poate fi luată ca alternativă (România – n.red.)”, a completat Teodorovici.
România deține președinția rotativă a Consiliului UE între ianuarie 2019 și iunie 2019, după care acest rol îi revine, pentru următoarele șase luni, Finlandei. Reprezentanții Finlandei au declarat, în decembrie 2018, că, dacă România nu este pregătită să preia președinția, ei sunt și pot prelua în locul României președinția rotativă.
„Faptul că zâmbesc nu înseamnă că sunt ironii”, a susținut Teodorovici, întrebat dacă această este o ironie față de afirmațiile făcute de reprezentanții Finlandei înainte de preluarea președinției rotative de către România.