Teoria lui Cristoiu: Liviu Dragnea NU DOREȘTE amnistia. I-ar readuce în politică pe marii lideri scoși din joc de BINOMUL SRI-DNA
Nici Sistemul, nici președintele Liviu Dragnea nu ar avea avantaje de pe urma aplicării unei amnistii, explică Ion Cristoiu, care mai degrabă s-ar concentra asupra moțiunii de cenzură, considerată de toată lumea „o eroare și un fleac”.
„Amnistia înseamnă readucerea în politică a liderilor, a politicienilor PSD scoși de sistem din joc, prin binomul SRI-DNA. Năstase, Oprescu, Hrebenciuc, Dan Voiculescu, care revin pe cai mari pentru că amnistia înseamnă ca nu mai pot fi luați pentru niciun posibil dosar din ultimii 28 de ani,” explică Ion Cristoiu.
Tocmai de aceea, crede jurnalistul, Liviu Dragnea nu și-ar dori o ordonanță pe amnistie și grațiere.
Cristoiu avansează un scenariu interesant: Guvernul să pice în urma moțiunii de cenzură, iar perioada următoare să fie asigurată de un guvern interimar, care are două mari avantaje: „nu poate da ordonanță de urgență și Klaus Iohannis poate să meargă în vacanță sau să doarmă”.
Concluzia lui Ion Cristoiu este simplă: asistăm la „o bătălie pe viață și pe moarte, în care sistemul își dă seama că o amnistie ar face ca puterea lui să se termine.”
Redăm integral declarațiile jurnalistului Ion Cristoiu:
MEDIAFAX: Care a fost de fapt mesajul lui Liviu Dragnea, seara trecută, legat de amnistie și grațiere?
Ion Cristoiu: Domnul Dragnea a vrut să transmită un car de vorbe și nicio decizie. Ordonanța privind amnistia este o măsură politică. Pentru redactarea ei nu e nevoie nici măcar de Tudorel Toader, e nevoie de un student la drept chiar în primul an, o hârtie care precizează anii, care sunt condițiile pentru amnistie, perioada și excepțiile. În cazul de față, excepțiile vor fi, probabil, infracțiunile cu violență. Aseară, am avut un discurs din care nu am înțeles nimic, pentru că partea cu amnistia trebuia dublată că s-a dat sau se va da în dimineața asta sau mâine.
MEDIAFAX: Își dorește cu adevărat Liviu Dragnea amnistia?
Ion Cristoiu: Nu. În primul rând, aici e în deplin acord cu Sistemul. Amnistia înseamnă readucerea în politică a liderilor, a politicienilor PSD scoși de sistem din joc, prin binomul SRI-DNA. Năstase, Oprescu, Hrebenciuc, Dan Voiculescu, care revin pe cai mari pentru că amnistia înseamnă ca nu mai pot fi luați pentru niciun posibil dosar din ultimii 28 de ani. Acest lucru nu îi convine, pentru că și cu ajutorul sistemului, a făcut curățenie de personalități în PSD. Preferă să își negocieze – și e mult mai simplu pentru el și sistem – achitarea la Înalta Curte. Deocamdată, avem de a face cu o amânare a procesului, dar ea poate fi prefața la achitare, dar insist, vorbește de ordonanță pentru că e cerută și de dușmanii lui. Până și Robert Negoiță a spus ca e nevoie, pentru că toți din PSD sunt sub amenințarea unui dosar și atunci îi amăgește pe baronii locali și pe colegi.
MEDIAFAX: Și atunci care e scenariul? Cum va fi amânată amnistia în următoarea perioadă?
Ion Cristoiu: Sunt atent la moțiunea de cenzură despre care toată lumea zice ca e din start o eroare și un fleac. Istoria m-a obișnuit să fiu atent la fleacuri pentru că niciodată nu știi ce poate ieși. Există și acest scenariu, și anume: să cadă Guvernul și să nu se formeze un nou guvern timp de 45 de zile. Experiența guvernelor interimare am mai avut-o, iar un guvern interimar are două mari avantaje: nu poate da ordonanță de urgență și Klaus Iohannis poate să meargă în vacanță sau să doarmă. Mai mult, situația aduce în prim-plan președintele în ceea ce privește preluarea președinției Consiliului UE, în partea cu sindrofiile, de început, care e mai interesantă pentru Iohannis, pentru că apoi oricum e de muncă. Când ai guvern interimar și este posibil, avem exemplul Cehiei care avea guvern interimar în aceeași situație, gloria este a președintelui. Domnul Orban nu propune niciun guvern sau premier.
Dacă s-ar fi anunțat că e premier, l-ar fi deranjat pe Victor Ponta și nu i-ar fi dat posibilitatea de a vota pentru moțiune. Ambiguitatea asta îl ajută pe Iohannis, pentru că, dacă era un guvern din umbră, condus de Orban, președintele putea să îi cheme la negocieri. Așa îl știm pe președinte. Poate spune și după Sărbători, nu o aberație ideea unui guvern interimar de 45 de zile.
Tot ce este se traduce printr-o bătălie pe viață și pe moarte. Sistemul – și mă refer aici la instituțiile de forță – care își dă seama că o amnistie ar face ca puterea lui să se termine. Toți politicienii din România – poate și patroni de presă, jurnaliști – pot fi agățați cu o infracțiune comisă acum 2-4 ani. Toți politicienii au fost candidați, au fost obligați să facă scamatorii financiare și toți au un dosar la DNA care așteaptă doar coperta, care e denunțul. Stat la dospit, când Binomul, care e în continuare în funcțiune, dar mai abil ca înainte, când vede ca X vrea ceva mai important ca înainte, apare denunțul, se pune coperta, omul e chemat DNA, dacă e chemat la DNA înseamnă că e penal și atunci să plece.
Eu sunt un adept al ordonanței de urgență pe amnistie, pentru că atunci când ea se va da, nu mai există nicio posibilitate ca vreun politician existent, inclusiv Iohannis, să fie șantajat peste un an sau doi. Și în aceste condiții, ei sunt în stare de orice. Sunt în stare și de acest scenariu și atunci este de datoria noastră ca jurnaliști să fim mai vigilenți.