Prima pagină » Știri externe » The Guardian publică scrisoarea unei românce despre alegerile din străinătate: „Vreau ca lumea să știe că mi-a fost refuzat dreptul constituțional la vot”

The Guardian publică scrisoarea unei românce despre alegerile din străinătate: „Vreau ca lumea să știe că mi-a fost refuzat dreptul constituțional la vot”

Scrisoarea unei românce aflată la Londra, Diana Silvia Știrbu, care nu a putut vota, a fost publicată de cotidianul britanic The Guardian.

Mesajele și plângerile românilor din diaspora care pe 2 noiembrie nu au putut vota continuă să apară, chiar și la peste o săptămână de la primul tur de scrutin. Recent, cotidianul britanic The Guardian a publicat o scrisoare semnată de Diana Silvia Știrbu, o doctorandă originară din România aflată la Londra.

Tânăra povestește că în ziua alegerilor prezidențiale a fost nevoită să aștepte șase ore la coadă, în fața Ambasadei, fără a reuși însă să voteze până la închiderea urnelor.

„Pe 2 noiembrie, Guvernul le-a încălcat miilor de români de peste dreptul de a vota la alegerilor prezidențiale”, a scris Diana în primele rânduri. „Eu am fost unul dintre aceia care au stat timp de șase ore, încăpățânați, în fața Ambasadei din Londra, fără a ajunge totuși să voteze. Ambasada și-a închis ușile la ora 21:00. Poliția britanică a fost chemată pentru a proteja oficialii de furia oamenilor care au fost excluși din acest proces democratic”, a explicat ea.

FOTO: londonmet.ac.uk

Mai departe, Diana Silvia Știrbu povestește cum a fost posibilă „încălcarea drepturilor civile”.

„Lungile cozi care s-au format în fața secțiilor de votare din Europa au fost provocate de proasta organizare – unii spun că ar fi vorba despre o proastă organizare intenționată -, chiar dacă premierul României a neagă orice probleme legate de acest aspect , afirmând, în schimb, că toate procedurile au avut drept scop combaterea fraudei voturilor în diaspora. Potrivit alegerilor electorale precedente, diaspora tinde să voteze, la vremurile decisive, împotriva PSD, partidul care a moștenit infrastructura, mentalitatea și memoria colectivă a fostului Partid Comunist”, scrie românca.

„Am putea cataloga toate acestea drept birocrație ineficientă și să mergem mai departe. Oricum, venind din România, o țară care a trăit 45 de ani sub comunism, știu că această « birocrație lentă Â» este semn al unui stat corupt și opresiv. De zeci de ani, regimurile comuniste din Estul Europei au folosit mașinăria birocratică a statului pentru a face oamenii să se simtă incapabili, speriați și pentru a-i reduce la tăcere, iar pe 2 noiembrie am avut sentimentul că am fost martoră la o opresiune complicată și o fraudă electorală, în vreme ce democrația a avut de suferit din cauza unui prost management. Din acest motiv, nu pot tace și vreau ca lumea să știe că mi-a fost refuzat dreptul constituțional la vot”, încheie Diana Silvia Știrbu.

Citește și