Theodor Nicolescu poate fi ARESTAT: „Vă vorbesc într-un moment negru al existenței mele”

Theodor Nicolescu poate fi ARESTAT: Vă vorbesc într-un moment negru al existenței mele
Publicat: 25/03/2015, 17:51
Actualizat: 25/03/2015, 18:20

Acuzat de trei infracțiuni de abuz în serviciu și o infracțiune de luare de mită, deputatul PNL Theodor Nicolescu a rămas, miercuri, fără imunitate parlamentară. Procurorii DNA au cerut pe numele acestuia reținerea și arestarea preventivă, Nicolescu fiind acuzat în dosarul retrocedărilor de la Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților (ANRP).

Mai mult, comisia juridică a dat, miercuri, aviz favorabil pentru solicitarea DNA privind reținerea și arestarea preventivă, cu majoritate de voturi.

UPDATE 17:45Theodor Nicolescu poate fi arestat. Deputații au aprobat cererea DNA pentru reținerea și arestarea preventivă a deputatului PNL cu 186 voturi „pentru”, 99 „împotrivă” și șapte voturi anulate.

UPDATE 17:34Votul s-a încheiat.

UPDATE 17:04A început votul pentru ridicarea imunității lui Theodor Nicolescu.

UPDATE 16:23 Ludovic Orban, PNL: „Ca om, Theodor Nicolescu este un om corect și un bun coleg. Deși consider că cererea este excesivă, grupul PNL rămâne consecvent poziției sale și anume aceea de a nu împiedica în Parlament înfăptuirea justiției. Nu noi, ca parlamentari, trebuie să decidem. N-are nimeni de câștigat dacă, la adăpostul votului secret, când vedem ce amploare a avut fenomenul corupției. Dacă cererea DNA va fi respinsă, va fi numai rezultatul votului majorității. Deși o facem împotriva conștiinței, cu inima grea, noi vom vota pentru cererea DNA”

UPDATE 16:19Theodor Nicolescu: „Vă vorbesc intr un moment negru al existenței mele, Sunt acuzat pentru că un evaluator a greșit expertiza și eu, nefiind evaluator, trebuia sa-mi dau seama că nu e în neregulă. Și acumdacă l-aș lua, nu mi-aș da seama ce e în neregulă cu el. Așa cum am declarat, cred în decența justiției. Lucrurile nu sunt chiar așa cum se prezintă. Nu am participat la ședința comisiei juridice, nu pentru că nu aș fi avut nimic de spus în apărarea mea, ci pentru că n-am vrut să-mi pun colegii într-o situație delicată. Lașitatea m-ar fi făcut să merg în Comisia Juridică, să vă implor. Nu vă cer să votați într-un anume fel. Eu cred că ceea ce e mai important e ca Parlamentul să dea un vot așa cum crede că e corect.”

UPDATE 16:10 Dezbaterile pe solicitarea DNA în cazul lui Theodor Nicolescu au început, cu aproape o oră întârziere.

În prima parte a zilei, senatorii au avut de votat două cereri de reținere si arestare preventivă, în cazul pesediștilor Dan Șova și Darius Vâlcov. În timp ce fostul ministru al Transporturilor a fost salvat de senatori, fostul ministru al Finanțelor poate fi reținut de procurori și, ulterior, dacă instanța va decide, și arestat preventiv.

De ce este acuzat Theodor Nicolescu

Procurorii DNA au cerut reținerea și arestarea preventivă a deputatului PNL Theodor Nicolescu, acesta fiind acuzat de abuz în serviciu și luare de mită. Nicolescu este suspectat în același dosar cu fostul șef al ANI, Horia Georgescu.

Procurorii DNA au cerut reținerea și arestarea preventivă în cazul lui Theodor Nicolescu, cele trei infracțiuni de abuiz în serviciu de care este suspectat având consecințe deosebit de grave. Potrivit DNA, deputatul a obținut, pe vremea când era în conducerea ANRP, „un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul”.

„În cursul anului 2008, inculpatul NICOLESCU THEODOR-CĂTĂLIN, împreună cu ceilalți membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, a emis în cazul a trei dosare, titluri de despăgubire pe baza unor rapoarte de evaluare care nu au respectat cerințele Standardelor Internaționale de Evaluare cu privire la estimarea valorii de piață a imobilelor și nici prevederile art. 10 alin. 6 și 7 din Legea nr. 247/2005, privind reforma în domeniile proprietății și justiției, precum și unele măsuri adiacente, supraevaluând bunurile imobile respective cu suma totală de aproximativ 75.000.000 euro, cu această sumă fiind prejudiciat bugetul de stat concomitent cu obținerea unor despăgubiri necuvenite de către titularii și cesionarii drepturilor de despăgubire”, se arată în comunicatul DNA.

Concret, susțin procurorii, Comisia Centală pentru Stabilirea Despăgubirilor a aprobat un raport de evaluare, realizat de expertul evaluator Neculai Nistor, prin care a stabilit pentru un teren de peste 55.000 de metri pătrați o valoare de 84.546.000 de lei, adică 1.526 lei/metru pătrat, o sumă supraevaluată. Astfel, prejudiciul s-ar ridica la peste 13 milioane de euro.

„La data de 10.11.2008, în condițiile sus menționate, membrii Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor au aprobat raportul de evaluare întocmit de expertul evaluator Drulă Dorin Cornel, în dosarul de despăgubire înregistrat sub nr. 26600/CC/2006, prin care a fost stabilită o valoare a terenului de 1.535 metri pătrați și construcție demolată de 2.137.636 euro, respectiv 7.851.965 lei, prin supraevaluarea acestora cu suma de 1.730.554 euro, echivalentul a 6.510.865 lei prejudiciind cu această sumă bugetul de stat și facilitând obținerea unor avantaje patrimoniale necuvenite de către o persoană. La data de 02.09.2008, în condițiile sus menționate, membrii Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor au aprobat raportul de evaluare întocmit de expertul evaluator Hanu Alexandru-Florin în dosarul de despăgubire nr. 13653/FFCC/2008, prin care a fost stabilită o valoare a terenului de 20,5 hectare, situat pe raza fostei comune Dudești – Cioplea, actualmente sector 3 București, de 104.640.072 euro (375.050.942 lei) prin supraevaluarea acestuia cu suma de aproximativ 60 milioane euro, prejudiciind cu această sumă bugetul de stat și facilitând obținerea unor avantaje patrimoniale necuvenite de către trei persoane”, se arată în comunicatul DNA.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Estimări ale votului la prezidențiale, până la ora 18.00. Tensiune înainte de închiderea urnelor
BREAKING | Avem primele cifre oficiale
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Povestea controversată a primului președinte din istoria României post-comuniste. Protejat al Anei Pauker, fiul de...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Care e atmosfera la sediul USR. Elena Lasconi a avut o criză de bilă de...
Ipoteză surprinzătoare a unui analist german: Racheta căzută la Dnipro nu conținea explozibili. „Este o...
Carmen Iohannis, gest neașteptat înainte de a vota. Unde a fost soția lui Klaus Iohannis...
Care este cea mai sănătoasă salată de vinete din România, potrivit lui Dragoș Pătraru
Un copil de 9 ani și o tânără de 25 de ani, la spital după...
Chinuri groaznice pentru Cotabiță în ultimele zile de viață! Dezvăluiri ȘOCANTE
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul...
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Referendum local în Capitală. Referedumul a trecut pragul şi poate fi considerat aproape validat. Pentru...
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
Decizie șoc pentru Ion ILIESCU. Înalta Curte de Justiție a hotărât definitiv
Poșeta soției lui Mircea Geoană, vedetă la secția de votare. Costă o avere
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a...
Rezultate parțiale prezidențiale 2024: Unde și când se pot vedea online, în timp real, datele...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Orgoliul și mândria l-au ţinut pe Mihai Bendeac departe de Gabriel Cotabiţă: "Iartă-mă. Deși e...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Reacția unui ambasador francez la auzul numirii sale la București: „Catastrofă cu neputință de evitat!”