Theodor Paleologu susține, referitor la decizia Curții Constituționale referitoare la desemnarea lui Ludovic Orban în funcția de premier, că e nevoie de o nouă constituție, iar „CCR trebuie desființată”.
„Recentele evoluții de pe scena politică dovedesc că am avut 100% dreptate: avem nevoie de o nouă constituție, iar CCR trebuie desființată. Din păcate, președintele își propune obiective prea mărunte și se încurcă în ițele micilor sale machiaverlîcuri”, scrie Paleologu, pe pagina sa de Facebook.
„Acum mai puțin de o lună, o largă majoritate a partidelor parlamentare păreau dispuse să meargă spre alegeri anticipate, fapt care a și determinat căderea Guvernului. Peste noapte, PSD se răzgândește, iar PNL începe să șovăie. Președintele ne anunță că începe să nu mai creadă în alegeri anticipate. Perspectiva cea mai probabilă pare cea de a rămâne șapte luni cu un guvern interimar sau un guvern fără susținere majoritară clară în parlament. Am mai trecut în 2016 printr-o astfel de situație și știu că este practic imposibil să faci reforme și să scapi de populisme electorale votate în parlament în astfel de situații”, scrie, marți, Dacian Cioloș, pe Facebook.
La rândul ei, Alina Gorghiu a comentat ironic decizia CCR și a spus că România va avea fie alegeri anticipate, fie o guvernare reformistă.
„Am auzit și eu declarațiile președintelui Curții, domnul Dorneanu, din care am desprins că a existat un conflict între președinte și Parlament, generat mai ales de declarații politice, înțeleg, ale premierului desemnat, în același timp președinte al PNL. Pentru mine este foarte greu de înțeles acest lucru. Am chiar emoții, poate au contat și declarații ale mele, ale colegilor mei, că și noi am susținut anticipatele și tare mă tem că de acum încolo vom putea genera fără să vrem conflicte juridice de natură constituțională între președintele României și Parlament. Dacă este așa, este practic moartea logicii juridice”. a spus Alina Gorghiu la RFI.
Curtea Constituțională a stabilit, luni, cu majoritate de voturi, că există conflict juridic de natură constituțională între Președinție și Parlament din cauza desemnării lui Ludovic Orban în funcția de premier de către șeful statului Klaus Iohannis.