Theodor STOLOJAN despre greșelile Coaliției: A doua eroare care se face, pentru că prima EROARE a fost…..
Când PSD și PNL nu se poate hotărî asupra candidatului comun la Primăria Capitalei, Nicușor Dan câștigă, concluzionează liberalul Theodor Stolojan. Luni noapte, Coaliția PSD-PNL a decis să meargă cu candidați diferiți la alegerile din 2024, în lupta pentru șefia administrației Capitalei. Stolojan consideră că retragerea medicului Cătăjîn Cîrstoiu din această luptă electorală este cea de-a doua eroare pe care cele două partide o pot face, după ce au făcut-o pe cea dintâi; de a merge cu candidat comun.
Medicul Cătălin Cîrstoiu a fost retras din lupta electorală pentru șefia administrației publice centrale. PSD și PNL au hotărât să meargă fiecare cu candidatul lui: Sebastian Burduja pentru PNL și Gabriela Firea pentru PSD. Liberalul Theodor Stolojan a comentat această situație ca fiind o eroare care nu ar face decât să-i sporească șansele actualului primar al Capitalei, Nicușor Dan.
Punctul meu de vedere este că dacă se renunță acum la doctorul Cîrstoiu, e a doua eroare care se face, pentru că prima eroare a fost să se meargă cu candidat unic la Primărie. Sunt două partide, alegerile locale au specificul lor. Dacă la europarlamentare e total justificată participarea pe listă comună, pentru că obiectivele României sunt aceleași și pentru PNL și pentru PSD în PE și în UE, dincoace, lucrurile sunt foarte clare, problemele sunt locale și partidele trebuie să participe independent (…). Toată treaba începe să pară extrem de neserioasă (…). E prea târziu, deja, adică suntem în ceasul al doisprezecelea”, spune Stolojan.
„Categoric, e în avantajul lui”, mai spune Stolojan despre șansele lui Nicușor Dan să rămână șef al Primăriei Capitalei. În schimb, despre ruperea alianței pentru Primăria Municipiului București, consideră firească varianta de a merge pe candidați diferiți.
Eu cred că e firesc să avem candidați separați. Totuși, să nu uităm, indiferent că noi discutăm acum așa de o topire a diferențelor ideologice etc. etc., totuși, PNL e un parrid care dorește ca în România modelul politic să fie o democrație liberală. Cei din PSD doresc o democrație socială. Deci suntem diferiți (…). Democrația liberală este cea care a dat rezultate foarte bune, a scos din sărăcie miliarde de oameni, în timp ce democrația socială uneori a dat rateuri cumplite, a mai spus liberalul.
Citește și: