Timmermans nu dă termen pentru ridicarea MCV: Cel mai bun garant al luptei împotriva corupției e poporul român

Timmermans nu dă termen pentru ridicarea MCV: Cel mai bun garant al luptei împotriva corupției e poporul român

„Sunt tot mai convins că cel mai bun garant al luptei împotriva corupției e poporul român. Este un sentiment puternic în societatea din România că aceasta e lupta corectă și că cetățenii își doresc acest lucru. Sunt convins că după ce vor fi îndeplinite aceste recomandări și procesul MCV va fi încheiat, acest proces va fi continuat, de fapt, de poporul român (…) Românii sunt în alt loc, vor ca această luptă anticorupție să aibă loc și pentru mine e un lucru foarte important, iar românii fac asta nu pentru că așa le zice Bruxelles, ci pentru că și-au dat seama că își doresc acest lucru pentru ei. Aceasta e cea mai bună garanție”, a declarat prim-vicepreședintele Comisiei Europene, întrebat dacă există premise că lupta anticorupție va continua și după ridicarea MCV, adăugând faptul că ridicarea MCV va depinde de îndeplinirea recomandărilor făcute de Comisia Europeană.

„Planul elaborat de șeful Guvernului și ministrul Justitției ne aduc pe calea cea dreaptă. Aceste 12 recomanări pot fi îndeplinite”, a mai spus Timmermans.

Întrebat cu privire la data la care MCV-ul ar putea să fie ridicat, Timmermans a răspuns: „Eu nu dau niciodată termene (…) Totul depinde de cum se vor lua aceste decizii la nivel național. Desigur, Parlamentul este suveran și ia propriile decizii. Sfatul nostru către Parlament este: mențineți planul Guvernului!”.

La rândul său, premierul Sorin Grindeanu a declarat că obiectivul său este ca Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV) să fie ridicat înainte ca România să preia președinția UE.

„Este o chestiune de prestigiu, la care țin foarte mult. Îmi doresc ca la sfârșitul lui 2017 să avem un raport final pozitiv, care să pună capăt acestui mecanism. Nu vom face nici un pas înapoi care să garanteze un act de justiție corect. Economia României nu poate crește fără încrederea investitorilor că bani lor sunt protejați de un sistem juridic eficient. Este în interesul cetățenilor dar și al sectorului privat să avem un sistem juridic eficient și accesibil”, a declarat Sorin Grindeanu.

Prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, se află într-o vizită oficială în România, unde s-a întâlnit cu președinții celor două Camere ale Parlamentului, Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu, dar și cu premierul Sorin Grindeanu, dar și cu ministrul Justiției, Tudorel Toader.

Timmermans va dialoga cu cetățenii, la sfârșitul vizite sale, la Muzeul Național de Artă, pe teme legate de Cartea albă privind viitorul Europei, aniversarea a 60 de ani de la semnarea Tratatelor de la Roma și a zece ani de la aderarea României la UE, informează Comisia Europeană.

Prim-vicepreședintele Comisiei Europene declara, pe Twitter, la începutul lunii februarie, în contextul protestelor generate de adotarea OUG 13 privind modificarea Codurilor penale, că Executivul UE este la dispoziția autorităților române, pentru a coopera și cere din nou continuarea luptei împotriva corupției.

„Suntem la dispoziția autorităților române. Suntem în dispoziție de cooperare. Dar suntem clari privind continuarea luptei anticorupție”, a scris Timmermans.

Prim-vicepreședintele Comisiei Europene susținea, într-o conferință de presă, că urmărește cu atenție ce se întâmplă în Parlamentul din România, subliniind că Executivul UE nu ține de cont de orientările politice în actuala situație din țara noastră, ci vrea să ajute la eliminarea corupției endemice.

„Am urmărit îndeaproape situația începând de săptămâna trecută. Am notat introducerea Ordonanței de Urgență 14 pentru a aborda Ordonanța de Urgență 13. Am notat și că Guvernul nu va continua cu legislația contestată. Vom continua să urmărim cu atenție ce se întâmplă în Parlamentul român (…) pentru noi, aceasta nu este o discuție politică, nu ținem partea cuiva în afacerile interne din România. Este vorba despre a ajuta România să ducă la bun sfârșit această luptă foarte, foarte lungă și dificilă pentru a scăpa de corupția instituționalizată”, spunea Timmermans într-o conferință de presă organizată după o reuniune a Colegiului Comisarilor.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Măsuri speciale pentru un ministru suedez care are „cea mai ciudată fobie din lume”
Interpretul de muzică populară, Igor Cuciuc, și-a pierdut singurul copil! Andreea a căzut secerată la...
S-a despărțit cuplul anului din tenisul mondial. Gestul rusoaicei Anna Kalinskaya, după ce Jannik Sinner...
Povestea unui român, printre cele mai enigmatice dispariții din lume. A reapărut brusc după 30...
Legenda boxului vs. fenomenul digital: Cum s-au pregătit Mike Tyson și Jake Paul pentru confruntarea...
Povestea incredibilă a „celui mai modificat om din lume”. S-a mutat în altă țară ca...
Povestea americanului manipulat de mamă ca să ajungă criminal. Dezvăluiri după ce a stat 20...
Regina Întunericului rupe tăcerea, la o zi după înmormântarea secretă a lui Prigoană: 'Nu și-a...
Nu mai cumpăra ACESTE 7 alimente congelate. Se găsesc în toate supermarketurile din România! Ce...
Produsul pe care românii îl comandă la foc automat, în ultimii ani: "Decât să mănânc...
Iasmina, fata de 14 ani care s-a sinucis, postare CIUDATĂ pe Facebook înainte să-și ia...
Ce se va întâmpla cu pensia de urmaș după moartea lui Silviu Prigoană. Cum vor...
Avem testamentul lui Silviu Prigoană. Ce primesc Adriana Bahmuțeanu și celelalte foste soții
Ce fel de dubă poți să conduci cu permis Categoria B?
Consilier Trump: UK să se alinieze SUA în materie de comerţ mai degrabă decât să...
SOARELE ar putea avea o altă COMPOZIȚIE decât se credea până acum!
Adio, plată cu cardul. Românii obligați să scoată numerar la ATM
Căpitanul Titanicului ar fi supraviețuit. Povestea nespusă a teribilului naufragiu
Prima reacție a UEFA după ce Kosovo a abandonat meciul cu România. Mihai Stoichiţă asigură...
Văduva lui Silviu Prigoană, declarații bombă după decesul omului de afaceri
Cristi Brancu a dezvăluit unde era Mihaela Botezatu în momentul în care s-a produs evenimentul...
Cine este Igor Cuciuc, interpretul de muzică populară care și-a pierdut fiica de doar 17...
BANCUL ZILEI. Ardeleanul: – Domnule doctor, m-o tot durut capul şi mi-o zis cineva că...
Care mai este starea de spirit a românilor?