Potrivit propunerii adoptate de către membrii Birourilor Permanente Reunite, „pentru dezbaterea pe articole a Proiectului Legii bugetului de stat pe anul 2018, se propune: 5 minute pentru fiecare articol; 1 minut pentru fiecare amendament; fiecare amendament să fie susținut de un singur parlamentar; după epuizarea timpului alocat pentru fiecare articol, celelalte amendamente la articolul respectiv se supun votului, fără a se mai da cuvânt pentru susținere; la anexe se va proceda în mod corespunzător, luând în considerare numărul amendamentelor la fiecare anexă, și totalul acestora”.
De asemenea, pentru operativitate, se propune să fie instalate, pentru a fi folosite în timpul dezbaterilor, 2 microfoane în sală, pentru reprezentantul Guvernului și pentru reprezentantul Comisiilor pentru buget, finanțe și bănci ale celor două Camere ale Parlamentului. În ceea ce privește dezbaterea articolelor din Proiectul Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2018, se propune alocarea a 30 de minute. „Dacă acest timp se epuizează, amendamentele se supun votului, fără a mai fi susținute”, se arată în documentul citat.
Președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu a declarat, după ședință, că dezbaterile generale vor începe la bugetul de stat și bugetul asigurărilor de stat sunt programate să dureze o oră și jumătate.
„Începând de marți, de la ora 14:00, marți, miercuri, joi, avem program de dezbateri pe articole, începând de la ora 14:00, până la orele 19:00 și vineri de asemenea. Sperăm să ne încadrăm în acest timp, așa încât să putem vota bugetul de stat și bugetul asigurărilor de stat până la încheierea sesiunii parlamentare”, a adăugat Tăriceanu.
În ceea ce privește acuzațiile Opoziției, potrivit căreia timpii de dezbatere sunt insuficienți, Tăriceanu a precizat că s-a încercat găsirea unui echilibru.
„Sigur că există o ploaie de amendamente, am stabilit și timpii. Încercăm să găsim un echilibru între nevoia de dezbatere și frenezia depunerii de amendamente fără număr”, a susținut liderul Senatului.