Prima pagină » Știri politice » Titus Corlățean despre declarațiile lui Traian Băsescu la adresa Ungariei: „Nu mai avem nimic de împărțit politic în interiorul așa zisei coabitări”

Titus Corlățean despre declarațiile lui Traian Băsescu la adresa Ungariei: „Nu mai avem nimic de împărțit politic în interiorul așa zisei coabitări”

Titus Corlățean despre declarațiile lui Traian Băsescu la adresa Ungariei:
Aflat astăzi la Școala de vară a românilor de pretutindeni de la Izvorul Mureșului, ministrul de Externe Titus Corlățean a ținut să-și asume ad hoc "ledearshipul punerii la punct al președintelui Traian Băsescu" pentru declarațiile făcute de acesta în urmă cu două zile, în aceeași localitate, la adresa Guvernului de la Budapesta.

Aflat astăzi la Școala de vară a românilor de pretutindeni de la Izvorul Mureșului, ministrul de Externe Titus Corlățean a ținut să-și asume ad hoc „ledearshipul punerii la punct al președintelui Traian Băsescu” pentru declarațiile făcute de acesta în urmă cu două zile, în aceeași localitate, la adresa Guvernului de la Budapesta.

Fără a-i pronunța în niciun moment numele, Titus Colățean a spus: „Nu cu retoricile astea politice rezolvi acest gen de probleme, ci afirmând, atunci când trebuie, constant, și dialogând. Am făcut și un test atunci când am dat comunicatul de presă al MAE, în urmă cu câteva zile, pe care unii, inclusiv dintre analiștii politici din presă, nu l-au înțeles ori s-au făcut că nu îl înțeleg. Am cerut Guvernului Ungariei să se delimiteze de acele afirmații ale liderului unui partid extremist și a fost bine faptul că Guvernul de la Budapesta a spus: ‘Da, parteneriatul strategic cu România este important pentru noi. Da, suntem adepții colaborării și lucrul ăsta trebuie să prevaleze’. Trebuie să știi cum să acționezi și să te gândești doar la câștig acum, pe final de mandat, de noi puncte electorale”.

De asemenea, Corlățean i-a acuzat pe președintele Băsescu și fostul Guvern Emil Boc că nu au avut niciun fel de reacție atunci când în 4 iunie 2010, la comemorarea Tratatului de Pace de la Trianon, parlamentarii FIDESZ și Jobbik în legislativul de la Budapesta au adoptat două legi. Una prin care se instituia dubla cetățenie pentru maghiarii din afara granițelor Ungariei și cealaltă prin care tratatul de la Trianon era respins ca „o tragedie națională pentru Ungaria”.

„Din păcate, nu am auzit în acel moment vreun cuvânt de opunere nici din partea președintelui, nici a Guvernului român de atunci. Ba mai mult, în aceeași vară 2010, șeful statului din România a stat la aceeași masă cu acei oameni politici maghiari cu retorică nervoasă, din Ungaria și România”, a adăugat ministrul de Externe.

„Nu mai avem nimic de împărțit politic în interiorul așa zisei coabitări, așa că nu mai acceptăm repetarea unor greșeli care s-au făcut. Cine a stat la aceeași masă cu cei care au avut această retorică naționalist extremistă și izolaționistă nu au credibilitate să spună astăzi ceea ce spun. Pentru că tăcerea și complicitatea în alte momente generează consecințe, care se văd astăzi, cu acest pelerinaj nesfârșit de lideri politici de la Budapesta, de la guvernare și din opoziție, în Harghita și Covasna. Lipsa Opoziției în 2010, de la cei care aveau Puterea în România în acel moment, generează astăzi faptul că Transilvania devine un potențial electoral pentru forțele politice de la Budapesta și atunci totul se transferă de la Budapesta aici. Așa că cei care vorbesc astăzi uitând ce au făcut ieri, când au stat la aceeași masă cu aceste minți înfierbântate, au responsabilitate pentru acest lucru”, a mai spus el tranșant.

Totodată, Corlățean a dat asigurări că actuaul mGuvern „știe foarte bine ce are de făcut din acest punct de vedere și nu va permite niciu fel de derapaj, dincolo de retorica asta politică deșănțată pe care o mai auzim din partea unor extremiști. În același timp, retorica războinică (a președintelui Băsescu n.r.) este anacronică, populistă și necredibilă atunci când îți asumi, între gilimele, leadership-ul împotriva unei capitale, adică împotriva unei țări, și nu faci distincția, separarea, între anumiți lideri politici, anumite atitudini politice extremiste și o anumită retorică, și o identifici cu o țară întreagă, înseamnă că nu ai ce căuta în politucă”. 

Nu cu retorici războinice, prin intermediul presei, rezolvăm chestiunile complexe din relațiilor României cu Ungaria, ci doar discutând permanent cu partea cealaltă, a concluziont ministrul Corlățean.

Președintele Traian Băsescu a declarat, luni, la Izvoru Mureșului (Harghita), că 2013 e ultimul an în care politicienii ungari au putut să se plimbe atât de relaxat în România, el avertizând că statul român „își va asuma leadership-ul punerii la punct a Budapestei”.

Titus Corlățean: Tratatul de Pace de al Trianon trebuie salutat cum se cuvine

Corlățean s-a declarat nedumerit și neumlțumit că Parchetul și procurorii nu au aplicat până acum „legislația existentă care sancționează asemenea demersuri revizioniste, iredentiste și cu tentă fascistă făcute chiar pe teritoriul României”.

„Pentru noi, românii, Tratatul de Pace de la Trianon a fost un moment de istorie important și ar trebui să fie salutat cum se cuvine, la 4 iunie în fiecare an”, a atras atenția Titus Corlățean.

Alături de Titus Corlățean, la Izvorul Mureșului mai sunt prezenți senatorul Ecaterina Andronescu și ministrul delegat pentru relația cu românii de pretutindeni, Cristian David. Cei trei vor rămâne și mâine pentru a sărbători Sfânta Marie la Mânăstirea Adormirea Maicii Domnului. La sărbătoare este așteptat să vină, mâine dimineață, și Victor Ponta. Cu acesată ocazie, IPS Ioan Selejan, arhiepiscopul ortodox al Covasnei și Harghitei, a pregătit peste 1500 de drapele românești care vor fi împărțite participanților.