Titus Corlățean: La momentul oportun trebuie să ne gândim la cota de impozitare progresivă
„Să nu uităm discuția despre sistemul de impozitare. Păstrăm în continuare un sistem de impozitare de cotă unică pentru diferite rațiuni, dar sensul unei cote de impozitare regresive sau progresive, care este în programul nostru de guvernare, votat în Parlament, este un lucru la care trebuie să ne gândim foarte serios și să-l punem la momentul oportun în practică”, a precizat Corlățean, la dezbaterea S&D „Relaunching Europe”.
Totodată, ministrul a precizat că Guvernul condus de Victor Ponta a reușit într-o perioadă foarte scurtă de timp și „fără să afecteze echilibrul macroeconomic” să adopte „măsuri reparatorii” în 2012: restituirea banilor de pensii și salarii, punând bazele creșterii economice în același timp.
Ministrul de Externe a subliniat că aceste măsuri erau necesare după ce românii au experimentat efectele măsurilor fostei guvernări de dreapta. „O guvernare nu doar injustă din punct de vedere social, în sens larg, dar o guvernare de dreapta, care a promovat soluții de austeritate extrem de dure, tăieri drastice de salarii și pensii, dar a demonstrat și foarte mult dispreț”, a continuat Corlățean.
În opinia sa, în acest moment este „necesară încheierea unui ciclu de putere al dreptei conservatoare, care prin așa-numitele soluții economice, politice, sociale, impuse în ultimii ani la nivelul UE a generat efecte politice, instituționale, economice, sociale perverse și a consolidat o stare de recesiune economică un număr de ani pentru Europea, măsuri de austeritate foarte dure, șomaj și, în ultimă instanță, o zdruncinare a încrederii cetățeanului european în proiectul economic, politic, social, cultural al UE”.
Dezbaterea din seria „Relaunching Europe”, intitulată „Solidaritate socială și oportunități pentru o Românie inclusivă”, organizată la inițiativa Grupului Alianței Progresiste S&D din Parlamentul European, își propune să discute despre viziunea și contribuția familiei social-democrate europene pentru noul ciclu de evoluție al UE.
La dezbatere mai participă liderul socialiștilor europeni din PE, Hannes Swoboda, ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, ministrul Mediului, Rovana Plumb, și europarlamentarii PSD Corina Crețu, Cătălin Ivan și Victor Boștinaru.