TOADER, despre schimbările din Justiție: Sistemul opune REZISTENȚĂ. Băsescu avea FLER, Iohannis este SEC
Toader, despre schimbările din justiție: E un proces de lungă durată, sistemul opune rezistență
„Ca în chestiunea aceea: nu poate păcătui cu cât poate ierta Dumnezeu. E un proces de lungă durată, pentru că el, dacă s-a îndepărtat de la exigențele constituționale, această abatere pe care să nu ne facem că nu o cunoaștem e greu să o îndrepți până după sărbători sau până în februarie, pentru că sistemul opune acestă rezistență,” a declarat Tudorel Toader, la Antena 3.
Ministrul a explicat și motivul pentru care postează pe Facebook mesaje care vor fi șterse după o oră: „Cine avea de citit citea, cine avea de înțeles înțelegea”. Chestionat cu privire la faptul că și președintele poate ar fi vrut să citească, ministrul a completat: „Nu e suficient să citești, e necesar să înțelegi”.
Tudorel Toader, despre modificarea Codurilor: Proiectul nostru era în limitele deciziilor CCR
Ministrul Justiției consideră că proiectele de modificare a Codului penal și de procedură penală au plecat de la Minister fiind în acord cu deciziile CCR, dar au suferit modificări la Comisia specială din Parlament, condusă de Florin Iordache. Ambele propuneri de modificare ale celor două Coduri au respectat toate rigorile impuse de lege când au fost transmise de la Minister către Parlament, însă acolo au suferit modificări în Comisia prezidată de Florin Iordache.
„Anul trecut, la Ministerul Justiției, cu colegii mei, am elaborat un proiect de lege pentru modificarea Codului Penal în sensul punerii în acord cu deciziile Curții Constituționale – limitative sau interpretative – și era și directiva privind confiscarea extinsă. Proiectul de lege – sigur, l-am pus în dezbatere publică, în transparență decizională și așa mai departe – l-am prezentat în Guvern, Guvernul l-a adoptat și a ajuns în Parlament la Comisia specială, care l-a dezbătut, l-a îmbunătățit, a adăugat multe alte soluții, a ajuns la Curte, Curtea a zis că astea sunt bune, astea sunt constituționale, astea sunt neconsttuționale.
Tot anul trecut, tot aici, la Minister, am redactat un alt proiect de lege, după aceeași procedură – de Legea 24/2000, cu tehnica legislativă, cu modificările succesive – de modificarea Codului de procedură penală în sensul punerii în acord cu deciziile de neconstituționalitate sau interpretative ale Curții și pentru transpunerea unei decizii privind prezumția de nevinovăție. Proiectul de lege – transparență, dezbatere avizare, dus la Guvern, ajunge în Parlament la Comisie, care iarăși îl îmbunătățește, îl critică și știm noi cine au fost autorii – Curtea Constituțională zice da, unele sunt constituționale, altele nu, în tot cazul nu a fost nicio propunere de la Ministerul Justiției să fie neconstituțională. Proiectul nostru era simplu, în limita deciziilor Curții Constituționale, în limita directivelor europene”, a explicat ministrul Justiției.
Toader: Eu am venit să sting focul după OUG 13
Tudorel Toader nu vrea să dea foc la țară și să pornească proteste violente printr-un proiect de ordonanță pe amnistie și grațiere, mai ales că el a venit să stingă efectele OUG 13, care a avut număr cu ghinion.
„Când iei o decizie, în primul rând, nu o iei de unul singur – vorbind de un act juridic, care să capete conținut și formă juridică. Pe de altă parte, iei decizia, măsura juridică și ești obligat să vezi două componente: oportunitate pe de o parte, legalitate sau constituționalitate, pe de altă parte. Și-atunci, eu, răspunzând abrupt la întrebare, nu-mi este teamă pentru că am convingerea că nu fac ceea ce nu trebuie să fac”, a declarat Toader.
„Până acum, nu am avut sentimentul acesta de treabă că „voi da foc la țară„. Știu Ordonanța 13, care a avut și un număr cu ghinion, știu efectele ei, eu am venit să sting, oarecum, focul de după ordonanță, dar nu am această temere pentru că nu am făcut și sigur nu voi face ceva de natură să creeze măcar o astfel de stare de pericol, darămite să să-l producă în mod efectiv.”
Toader despre Iohannis: Sunt eu ministrul Justiției, dar nu pot evalua un profesor de fizică
Ministrul Justiției este convins că președintele Klaus Iohannis va citi mai repede documentele care stau la baza cererii de revocare ale procurorului general Augustin Lazăr decât în cazul Kovesi.
„Nu aș vrea să greșesc, oi fi eu ministrul Justiției, dar nu pot evalua un profesor de fizică. A cunoaște mecanismele statului de drept e de mare finețe, dar poate fi rezultatul unor acumulări de ani de zile. Nu te duci, te alege poporul peste noapte președinte și devii a toate știutor. Să nu excludem să fie consiliat bine și să spună lasă că așa știu eu, așa vreau eu”, apreciază ministrul, care – totuși – crede că președintele nu va citi luni de zile motivele cererii de revocare a procurorului general, ca în cazul Laurei Codruța Kovesi.
„Fiind la a doua sau a treia cititre, exprim convingerea că va înțeleg mai repede. Ține de structura fiecăruia”, a mai spus Toader.
Toader, despre plângerea pe numele lui Iohannis: Nu m-ar deranjat dacă nu s-ar apela la expertiza mea
Tudorel Toader a declarat luni că nu s-a apelat la expertiza pe care o are, cu privire la o posibilă plângere pentru înaltă trădare pe numele președintelui Klaus Iohannis, și nici nu ar fi deranjat dacă nu s-ar apela.
„Nu e greu sa arunci o anatema despre cineva. Eu voi respecta limitele mele de competență și ca ministru al Justiției. S-a spus că X și Y să facă draftul de sesizare și dacă e nevoie, să apeleze la expertiza mea. Nu s-a apelat până acum, nu m-ar deranjat dacă nu s-ar apela, nu am văzut un asftel de draft, nu pot să mă exprim. Trebuie să îmi conserv limitele de competență”, spune Toader.
Tudorel Toader: Fostul președinte era mai bine consiliat. Avea fler
Ministrul Justiției consideră că Traian Băsescu era mai bine consiliat și avea fler în comparație cu actualul șef de stat Klaus Iohannis.
„Președintele de atunci era mai bine consiliat decât cel de azi. Cel de atunci avea un fler, simțea lucrurile, le prezenta într-o manieră credibilă. Cel de azi nu are această abilitate socială. E sec și spune că nu sunt de acord, dar mă documentez. Trebuie să fii documentat când dai o soluție. Nu am de unde să știu, că este cu voie sau fără voie, ca la bisercă, efectele sunt același. Indiferent de funcție, putem avea urechea aplecată către un sfat, altul să nu accepte astfel de consiliere, că le știu eu pe toate”, a declarat Toader.
Fost judecător al Curții Constituționale, Toader a vorbit și de presiunile din mandatul său.
„Eram judecător la CCR și era o perioadă în care Curtea a fost solicitată cu probleme de mare rezonanță, impact social, economic, făceau miting, închideam geamul. Când am dat decizia cu CNAS era miting, fotografiile noastre erau arse, mă uitam la Iași la tv, era incredibil când vedeai că fotografiile judecătorilor erau arse. Cineva din familia unui membru al Curții era în perimetrul respectiv și a vrut să cumpere fotografia dar să nu o ardă, dădeam decizii pentru societate. Era un personaj și atunci, dacă decizia îi convenea, judecătorii erau frumoși și deștepți, săptămâna viitoare dacă Curtea dădea o decizie care nu îi convenea, era criticat”, își amintește Tudorel Toader.