Toader, în Comisia de anchetă: O persoană publică mi-a spus că arhiva SIPA e o bombă care ticăie
„Când am venit la Ministerul Justiției, cine îmi spunea, printre altele, nu din minister, o persoană publică cunoscută, îmi spunea următorul lucru, într-o discuție absolut informală: „vedeți că la Ministerul Justiției există o bombă care ticăie și față de care trebuie să aveți grijă: se numește arhiva SIPA”, a declarat Tudorel Toader.
Toader susține că la minister încă sunt angajați care au avut acces la arhivă.
„Pe cine pe cine întrebai despre arhiva SIPA parcă îi dãdeai foc. (…) Sunt încã angajați în Ministerul Justiției care au fãcut parte din comisiile acelea care au avut acces în arhiva SIPA la un moment dat. Mi-am fãcut o imagine cât de cât apropiatã de adevărul accesibil mie și atunci aveam de ales. Să tac și eu și să sper ca pe durata mandatului să nu iasă din nou în spațiul public problematica aceasta – deși am fost asigurat că la fiecare ministru s-a pus pe tapet și s-a actualizat problema – sau să încerc să văd despre ce este vorba, sigur, în limita competențelor mele, în limita legii. Am ales această a doua variantã”, a spus ministrul Justiției.
El a mai spus că în arhiva SIPA există cinci categorii de documente: cărțile de muncă ale funcționarilor cu statut special din ANP, documente care conțin informații ce privesc viața privată, documente care conțin informații care țin de Arhivele Naționale, documentelor care pot avea caracterul clasificat în secret de serviciu și documente care conțin informații despre fapte cu caracter penal.
„Acolo, eu am intrat în arhivă, și nu pot să spun că știu ce este acolo, așa, dar cam știu despre ce este vorba. Acolo, se prezuma dinainte, erau documente care nu își găseau locul (…). Am prezumat că acolo sunt și informații care privesc viața privată. (..) Acele documente, sigur, respectând acest drept fundamental, s-a stabilit prin HG că nu le facem publice, dar că titularul, cel la care se referă respectivele informații, are acces să le vadă, mai în glumă, mai în serios, poate chiar are șansa să-și aducă aminte ce a făcut, poate a mai uitat din ce a făcut, și atunci revede și rememorează”, a spus ministrul.
Toader a precizat că este nefiresc faptul că ANP nu avea o bază de date cu cei care au intrat în arhivă.
„Am întrebat conducerea ANP: cei care intrau în arhivă cum intrau? Ei veneau acolo cu ordinul în mână? Să spună: eu sunt Popescu, am abilitare prin ordin să intru, am certificat ORNISS. (..) Zice: n-avem așa ceva. Nu se poate, e de neimaginat. Într-o unitate militară în centrul ANP, într-o arhivă despre care toată lumea vorbește în fel și chip. Cum intrau? Zice: domnule ministru, veneau cu ordinul la dânșii, arătau ordinul și plecau. Păi la ce oră veneau? La ora la care veneau. Și la ce oră plecau? La ora la care plecau. Și nu consemnați? Nu. Și noi știm de câte ori au intrat? Avem condică? N-avem. (..) După un interval de timp, directorul ANP mi-a spus că a găsit patru registre. M-am uitat pe ele, nu știu dacă sunt complete”, a mai spus ministrul.