Toader își face BILANȚUL după doi ani de activitate: Raportul se desfășoară pe 85 de pagini/ NU am vorbit despre acte normative

Toader își face BILANȚUL după doi ani de activitate: Raportul se desfășoară pe 85 de pagini/ NU am vorbit despre acte normative
Publicat: 04/03/2019, 21:14
Actualizat: 25/03/2019, 20:35

„Nu este un bilanț al activității Ministerului Justiției, este un raport după 2 ani de activitate la MJ. Raportul pe care l-am redactat, pe care îl voi posta pe pagina de internet a Ministerului, are o formă în sinteză, se desfășoară pe 85 de pagini. (…) Am încercat, în cei doi ani, ca prin activitatea desfășurată să punem în centrul activității cetățeanul care are dreptul să-și valorifice interesele legitime, drepturile fundamentale consacrate prin Constituție, legi. Cetățeanul care are nevoie de acest serviciu de interes public care se numește actul de înfăptuire a justiției”, a spus ministrul Justiției, Tudorel Toader.

Toadera subliniat că atunci când a fost numit în funcția de ministru al Justiției, a încercat să facă o radiografie a sistemului judiciar „dincolo de documentele pe care le-am primit de la miniștrii precedenți”.

Ministrul Justiției a mai menționat și proiectele privind penitenciarele (caracterizând problema lor ca fiind sistemică). dar și cel privind cartierul justiției.

„Alt subiect pe care – am să vă invit și probabil nu peste mult timp să-l observați în aplicare, se referă la cartierul pentru justiție care se află în vecinătatea Bibliotecii Naționale, care se va dezvolta pe o suprafață de 10.47 de hectare. (…) Mulți s-au exprimat patetic despre cartier, dar trebuie să judecăm nu după declarațiii, ci după fapte. Vom face o scurtă istorie a cartierului, vom arăta memorandumurile pe care Guvernul le-a aprobat”, a mai spusToader.

Toadera punctat în raportul său și proiectul de construire a unor arhive.

„Problema arhivelor este una care cuprinde toate instanțele și parchetele. Dacă mergeți la instanțe, veți vedea că unele au închiriat spații de arhivare de la privați, alte instanțe țin dosare importante teanc fie la subsol, fie în diferite birouri, spații mai mult sau mai puțin adecvate pentru 90 de ani de zile. La ÎCCJ vedeți pe hol dosare depozitate. (…) Pentru a asigura depozitarea corespunzătoare, pentru a degreva o bună parte din spații de actualele documente, am propus să construim un număr de 15 arhive la nivelul fiecărei curți de apel. Arhive moderne”, a mai explicat ministrul.

Potrivit luiToader, pentru aceste arhive vor fi avute în vedere și documentele CSM, ale Administrației Penitenciarelor și ale Inspecției Judiciare.

Toader: Nu am vorbit în raport despre acte normative.E activitate firească, nu e atașată de ministru

Tudorel Toader a susținut că raportul pe care l-a întocmit în acest sens nu conține și proiectele de acte normative pe care Ministerul Justiției le avizează deoarece aceste demersuri sunt curente și nu sunt „atașate de ministrul care există la un moment dat”.

„Nu voi vorbi și nu am vorbit în raportul de activitate (…) Nu am vorbit de activitățile curente ale Ministerului care se desfășoară indiferent ce ministru va fi pentru că sunt avute în vedere, spre exemplu, avizarea actelor normative, proiectelor de acte normative, propuse de alte ministere. Știți că ultimul aviz vine de la ministerul Justiției, pentru proiectele de acte normative pe care le propun alte autorități. Aceea o considerăm o activitate firească, necesară, curentă și nu oarecum atașată de ministrul justiției care există la un moment dat”, a spus ministrul Justiției,TudorelToader.

Toader își face BILANȚUL după doi ani de activitate

Ministrul a mai vorbit și despre dosarul electronic, un proiect care urmează să fie implementat în instanțele din România.

„Nu mai putem sta să mergem în arhivă, să ne uităm în dosar, să vedem dacă e disponbil sau nu. Avem curți de apel care deja au o experiență bună în materia dosarului electronic scanând documentele respective. Am hotărât ca să introducem acest dosar electronic, să-l generalizăm, la nivelul fiecărei instanțe de judecată din România, chiar și unde el există și poate fi îmbunătțit. În acest sens avem un contract cu Banca Mondială de 7,7 milioane de euro în baza căăruia cumpărăm 6986 de computere și 976 de scanere pentru documente”, a mai spusTudorelToader.

Foto: Hepta

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Descoperirea care ne face să regândim modul în care a apărut viața pe Pământ”. Ce...
Decizia luată de Lidl, după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi...
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
Ipoteză bulversantă lansată în cazul morții lui Andrei Pârvan A fost otrăvit Versace?! 😲
„După 40 de zile, ești la limita morții”! Monica Pop, despre DIETA cea mai populară...
Vremea 23 iulie - 19 august 2024. De joi, temperaturile scad în toată ţara. Val...
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
Detalii terifiante din ancheta crimei de la Brăila! Unde a fost descoperit ADN-ul suspectului care...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Oamenii de ştiinţă sunt uimiţi de „oxigenul întunecat” din adâncurile oceanului Pacific
Eveniment RAR deasupra Antarcticii! S-a întâmplat BRUSC
Obligatoriu pentru proprietarii de mașini. Trebuie să obțină acest document neapărat
Romanița Iovan, mai bine ca niciodată. Înfloritoare la 59 de ani
Imagini din apartamentul în care Andrei Versace a fost găsit fără suflare. Ce se observă...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Cât au plătit Tavi Clonda și Gabriela Cristea pentru o cursă de la aeroport la...
Cine sunt părinții lui Andrei Versace și cu ce se ocupă? Povestea unui imperiu imobiliar...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Când are loc deschiderea Jocurilor Olimpice de la Paris 2024? Tot ce trebuie să știi