Afirmația lui Toader a fost făcută după ce Iohannis a sugerat că ministrul Justiției ar fi trebuit să se consulte cu șefii parchetelor în cazul modificărilor propuse la Legile justiției.
„Eu respect foarte mult instituția președintelui României, care trebuie să exprime acea neutralitate, distanță față de orice partid politic, echilibrul dintre puteri și să promoveze interesul național și nu anumite interese. (…) Ministrul Justiției face parte dintr-un Guvern. Chiar dacă nu sunt afiliat politic, fac parte dintr-un guvern politic. (…) Ministrul Justiției poate dialoga cu președintele republicii. Era în intenția mea, cel puțin în faza inițială a proiectului, dar, din senin, am auzit că și-a pierdut încredrea în ministrul Justiției. Nu l-am căutat niciodată, dar nu însamnă a-l evita. Am exprimat competențele pe care le am. În competenețele mele intră și elaborarea Legilor justiției. Convingerea mea a fost și este că este normal să rămân în banca mea, în limitele mele legale și constituționale”, a punctat Toader, la Antena 3.
Ministrul Justiției a mai spus că dacă ar fi apărut un dialog direct între el și președintele Iohanis ar fi existat un „factor subiectiv, care nu trebuie să existe în activitatea de înfăpturie a justiție”.
Întrebat dacă a discutat cu șeful DNA, Laura Codruța Kovesi, dar și cu șefii Parchetelor despre Legile Justiției, Klaus Iohaniis a spus, miercuri, că: „Nu. Instituțional, nu am ce să vorbesc cu ei. Ministrul Justiției (Tudorel Toader – n.r) trebuia să discute cu ei.”
Senatul a votat miercuri, în calitate de for decizional, proiectul care modifică Legea 304/2004 privind organizarea judiciară, una dintre prevederi fiind legată de secția pentru investigarea infracțiunilor din Justiție care primește competențe pentru orice infracțiuni săvârșite de magistrați.