Prima pagină » Știri politice » Toader pasează la CSM DECIZIA publicării documentelor privind numirea lui Lazăr: S-A IDENTIFICAT ordonanța de clasare care îl VIZEAZĂ pe Iohannis

Toader pasează la CSM DECIZIA publicării documentelor privind numirea lui Lazăr: S-A IDENTIFICAT ordonanța de clasare care îl VIZEAZĂ pe Iohannis

Toader pasează la CSM DECIZIA publicării documentelor privind numirea lui Lazăr: S-A IDENTIFICAT ordonanța de clasare care îl VIZEAZĂ pe Iohannis
Toader pasează la CSM DECIZIA publicării documentelor privind numirea lui Lazăr: S-A IDENTIFICAT ordonanța de clasare care îl VIZEAZĂ pe Iohannis

„În dosarul de numire a domnului Augustin Lazăr în funcția de procuror-șef al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, de la Ministerul Justiție, s-a identificat o Ordonanță de clasare pentru un dosar deschis în anul 2013 pe numele primarului Municipiului Sibiu de la acea dată, domnul Klaus Werner Iohannis. La baza dosarului stau două plângeri, una formulată de un petent persoană fizică către Direcția Națională Anticorupție, care a fost trimisă ulterior spre competentă soluționare Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia la data de 18.07.2013 și alta formulată de către o instituție publică la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, transmisă spre competentă soluționare Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia la data de 28.08.2013. La acea dată, conform informațiilor din curriculum vitae depus la dosarul de candidatură, domnul Augustin Lazăr îndeplinea funcția de Procuror General al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia”, se arată în informațiile publicate de Toader pe site-ul Ministerului.

În document se mai arată că, din analiza dosarului și a înregistrărilor din registratura Ministerului Justiției, rezultă că nu au fost depuse alte documente nici la această dată, nici la o dată ulterioară, lipsind inclusiv proiectul privind exercitarea atribuțiilor specifice funcției de conducere.

„La data de 18 martie 2016, conform unei adrese identificate la dosar, Ministerul Justiției a solicitat Consiliului Superior al Magistraturii furnizarea unor informații referitoare la cei 4 candidați cu referire expresă la: vechimea în funcția de judecător/procuror, calificativul obținut la ultima evaluare a activității profesionale și eventualele sancțiuni disciplinare aplicate în ultimii trei ani sau proceduri disciplinare în curs. La această solicitare, în registratura MJ sau la dosarul de numire, nu este niciun răspuns și niciun document provenit de la Consiliului Superior al Magistraturii”, se arată în documentul publicat de Toader.

Sursa citată precizează că toate constatările din Raportul de evaluare pe numele lui Lazăr sunt corecte și au ca fundament documentele identificate în dosarul de la Ministerul Justiției. Toader mai spune că Ordonanța de clasare se află la dosarul de la Ministerul Justiției.

 „Președintele României poate refuza motivat numirea în funcțiile de conducere prevăzute la alin. (1), aducând la cunoștința publicului motivele refuzului”, se explică în document. ” Nu cunoaștem documentele care au fost analizate la acea dată de către domnul Președinte pentru a motiva decizia sa de numire în funcția de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, deoarece din documentele de la Ministerul Justiției nu rezultă conținutul dosarului transmis către Administrația Prezidențială. Ordonanța de clasare menționată la punctul anterior se află în dosarul de la Ministerul Justiției, aferent procedurii de numire a domnului Augustin Lazăr în funcția de procuror general”, se mai arată în informațiile prezentate de ministru.

Toader mai precizează că trimite către CSM copia integrală după dosarul de la Ministerul Justiției, dar și o copie a răspunsului din 19 septembrie 2018, prin care CSM a transmis rapoartele de evaluare a activității profesionale a domnului Augustin Lazăr.

De asemenea, ministrul cere CSM să aprecieze dacă sunt întrunite condițiile pentru a publica documentele din dosarul de candidatură al lui Lazăr.

„Solicit, pe această cale, Consiliului superior al Magistraturii să confirme sau să infirme cu date si fapte aspectele identificate în evaluarea documentelor din copia după dosarul care a stat la baza numirii domnului Augustin Lazăr în funcția de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție. În același timp, în condițiile în care Consiliul Superior al Magistraturii apreciază că sunt întrunite condițiile legale pentru a face publice documentele transmise, îmi exprim acordul în acest sens”, mai precizează Toader.

Toader anunța, încă de luni, că va prezenta procedura și graficul de numire a procurorului general, precizând că nu renunță la revocarea lui Augustin Lazăr.

Pe de altă parte, procurorul general a precizat, pentru Mediafax, că a primit în scris răspunsul de la Consiliul Superior al Magistraturii care arată că la mapa sa de candidatură nu există o asemenea rezoluție de clasare privindu-l pe președintele Klaus Iohannis.

Potrivit unor surse din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, citate de Mediafax, cererea lui Tudorel Toader de a aprecia dacă pot fi publicate documentele din dosarul lui Lazăr nu are temei. Potrivit surselor citate, documentele din dosarul profesional al magistratului sunt confidențiale, însă cele dintr-un dosar de candidatură pot fi publicate.

 

 

Citește și