„Nu cred că președintele sau orice român cu o abordare elementară are nevoie să îi spună ministrul Justiției vedeți că deciziile Curții Constituționale sunt definitive, sunt obligatorii, produc efectele, obligații juridice, de la momentul publicării în Monitorul Oficial. Admit ideea a faptului că un profesor de fizică să nu cunoască noțiuni de finețe juridică de natură constituțională, eu la rândul meu, ca jurist, nu cunosc elemente de fizică, decât acelea cu am rămas din liceu. Dar președintele are consilieri, că de aia îi are, ca să fie de specialitate și să îl consilieze cu promptitudine și în mod corect aupra efectelor pe care le produce decizia, asupra obligațiilor care îi revin din respectiva decizie și asupra riscurilor pe care le generează nerespectarea deciziei”, a declarat Tudorel Toader la Antena3.
De asemenea, ministrul Justiției a mai precizat că statul de drept trebuie consolidat, nu „pus sub semnul întrebării” și că nu se poate ca o decizie să fie respectată doar dacă este favorabilă.
„Noi trebui să consolidăm statul de drept, și nu să-l punem sub semnul întrebării. Azi respectăm o decizie că ne convine, mâine nu o respectăm, că nu ne convine, la fel cu o lege, la fel cu o ordonanță de Guvern. Pentru că, dacă cel de la vârful piramidei statului de drept desconisderă instanța de contencios constituțional, atunci moralmente același demnitar nu mai are nicio cădere să ceară românului să respecte o lege. Eu am auzit o delcarație a dânsului, dar nu cred că a vrut să dea acest sens. Un jurnalist l-a întrebat: Dumneavoastră respectați Constituția? El zis: sigur că da, eu veghez la respectarea Constituției. Sigur într-o interpretare riguroasă ai putea deduce ceea ce eu nu cred că a gândit domnul președinte, că dânsul veghează ca alții să respecte Constituția”, a mai declarat Tudorel Toader.