Prima pagină » Știri politice » Toate candidaturile pentru Congresul PSD de mâine au fost VALIDATE. Ștefănescu: „Pentru funcția de președinte executiv candidează Liviu Dragnea contra lui Nicolae Bănicioiu și a Ecaterinei Andronescu”

Toate candidaturile pentru Congresul PSD de mâine au fost VALIDATE. Ștefănescu: „Pentru funcția de președinte executiv candidează Liviu Dragnea contra lui Nicolae Bănicioiu și a Ecaterinei Andronescu”

Toate candidaturile pentru Congresul PSD de mâine au fost VALIDATE. Ștefănescu: „Pentru funcția de președinte executiv candidează Liviu Dragnea contra lui Nicolae Bănicioiu și a Ecaterinei Andronescu
Detalii pe Gândul.

„Avem 24 de candidați, toți vor fi trecuți pe buletinele de vot. Am aprobat prin propunere de modificare la statut, de asemenea, organizarea și desfășurarea Congresului, s-a stabilit președintle comisiei de numărare a voturilor, cine putea să fie, decât domnul Manda. S-a stabilit și s-a aprobat instantaneu să fie observatori din partea candidaților care candidează la funcțiile naționale. Să se aprobe cel puțin câte unul pe regiune. S-a stabilit și numărul de observatori. (…) Daniel Florea și-a retras candidatura, a explicat că pentru a fi armonie în organizația de la București, o să vă explice dumnealui”, a transmis Liviu Dragnea imediat după ședința CEx. 

La intrarea la ședința CEx, șeful PSD a declarat că, din câte știe el, unul dintre candidați nu are la dosar nici măcar declarația de candidat, dar că, în ceea ce-l privește, o să încerce să-i convingă pe colegii de partid să aprobe toate candidaturile, chiar dacă unele nu îndeplinesc condițiile stabilite. 

„Eu o să încerc să-i conving pe colegii noștri să le aprobe. Am înțeles că unul dintre candidați nu are nici măcar declarația de candidat. Daca e cazul, aprobăm și un dosar gol . O să încerc să-i conving ca toată lumea să candideze. (…) Doamna Dăncilă împreună cu cele nouă doamne – opt vicepreședinți plus viitoarea președintă de la femei – vor aduce mai mult echilibru, dacă dânsa va fi aleasă”, a spus Dragnea înaintea reuniunii Comitetului Executiv. 

Ulterior, Codrin Ștefănescu l-a atacat direct pe șeful PSD, declarând că la Congresul de mâine pentru funcția de președinte executiv candidează Liviu Dragnea contra lui Nicolae Bănicioiu și a Ecaterinei Andronescu, iar, pentru secretar general, Liviu Dragnea împotriva lui Codrin Ștefănescu.

„Nu putem vorbi despre victorie în CExN. Este vorba despre o chestie normală, faptul că ne-au aprobat colegii noștri (candidaturile – n.r.) să putem candida într-o competiție liberă este foarte normal. În momentul de față, avem candidaturi la președinte executiv și la secretar general în felul următor: Dragnea, contra Nicolae Bănicioiu și Cati Andonescu, ca secretar general, Dragnea împotriva lui Codrin Ștefănescu, iar Congresul (…) va decide mâine dacă votează și cu cine votează”, a declarat Codrin Ștefănescu.

Ștefănescu a precizat că cei care candidează pentru funcții de conducere vor avea discursuri foarte puternice deoarece vocea acestora trebuie să se facă auzită: „Vom avea discursuri la acest Congres, foarte puternice și foarte pornite din suflet, la fel cum a fost discursul meu de astăzi din CExN, a unui om care de foarte mulți de ani de zile se luptă în mod public cu un sistem hidos și pentru asta, eu, Gabriela Firea, Olguța Vasilescu, Șerban Nicolae și Liviu Pleșoianu am primit și amenințări, și presiuni și s-au întâmplat lucruri foarte ciudate. De aceea vocea nostră în Congres trebuie să fie auzită. Rămân cu regretul că nu pot candida la vicepreședinți pe formula asta cu regiuni, oameni care au ceva de spus și pe care poporul îi îmbrățișează și membrii PSD, și votanții noștri”, a mai spus secretarul general.

Totodată, acesta a explicat faptul că are încredere în ceea ce se va vota, iar delegațiile PSD care participă la Congres nu vor putea fi influențate: „Eu vă spun în mod foarte clar că am încredere în ceea ce se va vota și că orice încercare de a face recomandări delegațiilor «nu-l votați pe Ștefănescu sau Bănicioiu, votați pe nu știu cine», cred că nu vor ține pentru că oamenii care vin din teritoriu sunt consumatori și de presă de televiziune, știu exact cum este pulsul în societate, acolo la baza partidului, și sunt oameni care pur și simplu alocă zi și noapte pentru acest partid și nu pot fi manipulați”, a adăugat Ștefănescu.

De asemenea, acesta a spus că este foarte emoționat și că îi vine să plângă având în vedere situația la care s-a ajuns în partid.

„Sunt ca niciodată foarte emoționat și știți foarte bine că nu am trac în fața camerelor, nu am avut niciodată, nici când am fost la emisiuni cu raitinguri de milioane de telespectatori. Am emoții acum și de abia pot să ma stăpânesc. Pur și simplu simt așa, că îmi vine să îmi rup hainele de pe mine și să plâng, la situația la care s-a ajuns”.

Gabriela Firea a anunțat că o susține și ea pe Viorica Dăncilă

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a declarat, vineri, înaintea ședinței Comitetului Executiv al PSD că o susține pe Viorica Dăncilă pentru funcția de președinte executiv.

Întrebată cum vede competiția pentru funcția de președinte executiv al partidului, Firea a precizat că aceasta este una foarte sănătoasă și le-a urat tuturor succes: „(O susțin – n.r.) pe doamna Viorica Dăncilă. Am și propus-o, am și dat o rezoluție de la organizație”, a declarat Gabriela Firea.

În ce privește candidaturile lui Robert Negoiță și ale lui Daniel Florea, pentru funcția de vicepreședinte din partea regiunii București-Ilfov, Firea a declarat că îl susține pe primarul Sectorului 3: „Are rezultate foarte bune și ca om politic, și ca primar și cred că trebuie să îi dăm Cezarului ce-i al Cezarului. (…) Eu îl respect și pe el (Daniel Florea – n.r.) suntem colegi, suntem prieteni, dar mi-am exprimat punctul de vedere. De asemenea, întreaga organizație regională a votat în acest sens, pentru susținerea domnului Negoiță”, a spus ea.

Nicolae Bănicioiu: Pe holuri sunt foarte bun prieten cu colegii, aici nu au voie, să nu-i vadă conducerea. Sunt mulți care au spus că mă votează

Întrebat dacă se așteaptă să-i fie respinsă candidatura la funcția de președinte executiv al PSD, Bănicioiu a răspuns că nu. „Liviu Dragnea am înțeles că susține toți membrii onești din partid. Eu sunt un membru onest din partid”, a precizat deputatul PSD.

Referitor la susținerea lui Dragnea pentru Dăncilă, Bănicioiu a spus că, săptămâna trecută, liderul PSD avea altă părere. „Liviu Dragnea este tot un membru de partid, ca și mine, are aceleași drepturi ca și mine și are tot un vot. Și sper să rămână tot la un vot”, a mai spus deputatul social-democrat.

În ceea ce privește mesajele de susținere din partea colegilor, Nicolae Bănicioiu a precizat că pe holuri e foarte un prieten cu colegii săi, dar în CEX nu au voie: „Pe holuri suntem foarte buni prieteni, aici nu au voie, să nu-i vadă conducerea. Dar cum am zis-o și până acum, eu nu vreau să-i vadă domnul Dragnea sau alți colegi din conducere că se afișează cu mine, ba din contră, vreau doar să mă voteze. Da, sunt mulți care au spus că mă votează. Oamenii nu se feresc neapărat, nu vreau eu să-i pun în situații dificile”, a spus deputatul PSD.

Întrebat dacă există posibilitatea ca la Congres să se retragă, în cazul în care îi este permisă candidatura în Comitetul Executiv, Bănicioiu a răspuns: „Dacă îmi este permisă candidatura? Până una-alta, cine să-mi permită candidatura? Totuși, eu am fost membru PSD și sunt de la început în partidul ăsta, când ei nu erau în partidul ăsta. Eu cred că PSD-ul este un partid foarte serios și trebuie să rămână la fel de serios și la fel de întărit și după acest Congres”.

Referitor la declarațiile lui Codrin Ștefănescu, care a susținut că o persoană a dat ordine în PSD și a dezbinat partidul, Bănicioiu a spus că știa numai despre Traian Băsescu că a vrut să „omoare” formațiunea.

„Eu știam că doar Traian Băsescu a vrut să omoare acest partid și sper să nu fie și colegi din interior care vor să omoare partidul ăsta. Partidul ăsta a fost unit și a rămas fidel principiilor social-democrate, practic de la înființare. Nu am avut așa sincope nici măcar doctrinare, cum au avut alte partide din România. Dar cred că PSD-ul n-ar trebui să urmărească modelele de succes, de exemplu, al PDL-ului”, a susținut deputatul.

Codrin Ștefănescu: Trebuie să îi ascultăm și pe cei din minoritate

„Soluția pașnică ar fi fost să găsim o soluție la modul în care ne poziționăm la aceste alegeri în Congres. Ar fi trebuit să facem mai mult de 8 vicepreședinți, să facem, nu știu, 20 de vicepreședinți, nu pe regiuni, ci pe specialități, să intre și Mihai Fifor, să intre și Liviu Pleșoianu, unde să intre și Șerban Nicolae , să intre mai mulți. Și lumea ar fi fost mulțumită. Ar fi trebuit să găsim o soluție de dialog între noi, că noi suntem cei care decidem până la urmă ce și cum astfel încât să intrăm în Congres uniți (…) Acum trebuie să îi ascultăm și pe cei din minoritate totuși, când sunt lucruri care țin de proiecția noastră în societate în partid. Când ai de suferit și când vezi că pierzi puncte și că ai o problemă legată de proprii tăi membri și electoratul tău, care pune întrebări legat de ce se întâmplă la nivelul central al partidului, atunci trebuie să găsești soluțiile cele mai bune”, a declarat Codrin Ștefănescu, la intrarea în ședința Comitetului Executiv PSD.

Vicepreședintele PSD, Ionuț Vulpescu: Până la proiectul de țară, riscăm să avem o criză în proiectul nostru de partid

„Se tot vorbește de un proiect de țară pe care să-l lansăm mâine (sâmbătă – n.r.). Vedem că zilele astea în spațiul public se vorbește despre cine candidează, despre cine nu candidează. Până la proiectul de țară, mă tem că riscăm să avem o criză în ceea ce înseamnă proiectul nostru de partid”, a declarat Vulpescu.

Întrebat de ce nu a mai candidat pentru o funcție de vicepreședinte, Vulpescu a răspuns că el consideră că și-a făcut datoria în cei doi ani și jumătate în care a fost în conducerea partidului, adăugând că îl interesează ce se întâmplă mai degrabă în domeniul Culturii.

„Am fost în două Guverne în ultimii ani. Un Congres înseamnă alegeri pe patru ani, o garnitură de conducere. În acest moment avem un soi de alegeri anticipate interne, după doi ani și jumătate. Important este, dincolo de cine o să câștige sau cine o să piardă, important este ca funcțiile din Biroul Permanent Național, din Comitetul Executiv, să aibă consistență, nu să fie decorative, ci să aibă cu adevărat relevanță”, a precizat Vulpescu.

Daniel Florea: Dacă se spune că sunt în spate jocuri subterane, îmi retrag candidatura

Primarul Sectorului 5, Daniel Florea, a declarat vineri că și-a depus candidatura pentru funcția de vicepreședinte al PSD la cererea filialei, dar că dacă aceasta va pune în pericol unitatea partidului sau dacă „se va spune că sunt în spate jocuri subterane” este dispus să-și retragă candidatura.

„Am discutat cu cei din organizația PSD Sector 5 care, în conformitate cu toate statisticile, este cea mai bună organizație din București. Are cele mai bune rezultate și la locale și la parlamentare și eram dator organizației pe care o conduc să fac acest pas atâta vreme cât ei au luat această decizie în unanimitate”, a spus Daniel Florea înaintea ședinței Comitetului Executiv Național al PSD.

El a mai spus că există și varianta în care își va retrage candidatura: „Am decis să-mi depun această candidatură pentru că sunt dator organizației pe care o conduc, dar dacă se pune în pericol unitatea partidului sau se spune că sunt în spate jocuri subterane eu sunt dispus să-mi retrag candidatura. În funcție de ce se va discuta astăzi la CEx și de ce îmi vor spune colegii mei eu sunt dispus să-mi retrag candidatura”, a precizat Florea.

Vicepreședinții PSD Nicolae Bănicioiu și Ecaterina Andronescu și-au depus candidaturile pentru funcția de președinte executiv al partidului. Celor doi li s-ar putea alătura, potrivit unor surse din partid, premierul Viorica Dăncilă. Organizația PSD București-Ilfov a votat miercuri o rezoluție prin care își exprimă susținerea pentru candidatura Vioricăi Dăncilă.

„Am vorbit astăzi (n.r. cu Viorica Dăncilă), m-a sunat, mi-a zis că a fost sunată de foarte mulți colegi, colege de la Organizația de Femei, colegi din țară, care i-au propus să candideze pentru această funcție. M-a informat că a luat această decizie, i-am urat succes. O susțin fără niciun fel de ezitare, o voi vota fără niciun fel de ezitare”, a declarat Liviu Dragnea, la scurt timp după ce a expirat termenul de depunere a candidaturilor pentru funcțiile puse la bătaie în PSD. 

Referitor la faptul că unele candidaturi ar putea fi respinse, șeful partidului e insistat că ultimul cuvânt revine CEx, dar că, din câte știe el, există o problemă în sensul în care unii nu au reușit să găsească susținere în organizațiile din care fac parte, propunere care a fost votată în unanimitate și care trebuie respectată.

Dragnea a respins vehement acuzațiile unora dintre colegii săi, care spun că sâmbătă va fi organizat Congresul doar pentru ca cei care i se opun să fie dați la o parte și a anunțat că va vorbi mai multe după ce reuniunea se va termina: „Este o minciună, dar eu m-am hotărât să vorbesc mai multe după Congres pentru că nu vreau să influențez votul și nici să mă acuze cineva că am spus lucruri care au afectat desfășurarea ședinței”, a mai transmis liderul formațiunii, care a fost destul de ironic și la adresa contestatarilor lui, mai ales a Ecaterinei Andronescu.

Pentru funcția de secretar general candidează actualul secretar general, Marian Neacșu, dar și secretarul general adjunct al partidului, Codrin Ștefănescu.

Pentru posturile de vicepreședinți lupta va fi între:

Gabriela Firea, Robert Negoiță și Daniel Florea (regiunea București-Ilfov)

Șerban Valeca, Adrian Țuțuianu, Cătălin Rădulescu și Carmen Dan (regiunea Muntenia)

Doina Fedorovici și Gabriel Vlase (regiunea Nord -Est)

Gabriel Zetea și Doina Pană (regiunea Nord-Vest)

Roxana Mînzatu și Bogdan Trif (regiunea Centru)

Marian Oprișan și Mirela Furtună (regiunea Sud-Est)

Paul Stănescu și Lia Olguța Vasilescu (regiunea Oltenia)

Natalia Intotero și Mihai Fifor (regiunea Vest).

Termenul de depunere a candidaturilor a expirat joi, la ora 16.00.

Citește și