Prima pagină » Știri politice » Tokes: În România a ajuns din nou la putere democratura postcomunistă

Tokes: În România a ajuns din nou la putere democratura postcomunistă

Europarlamentarul Tokes Laszlo susține că la 23 de ani după Revoluția de la Timișoara "e departe să fim pătrunși de sentimente pur festive", deoarece în țară are loc o "restaurație postcomunistă, o instaurare a unei democraturi", la care participă inclusiv UDMR, care e într-o "gravă criză morală".

Europarlamentarul Tokes Laszlo susține că la 23 de ani după Revoluția de la Timișoara „e departe să fim pătrunși de sentimente pur festive”, deoarece în țară are loc o „restaurație postcomunistă, o instaurare a unei democraturi”, la care participă inclusiv UDMR, care e într-o „gravă criză morală”.

„N-aș fi crezut că, după 23 de ani de la Revoluția din 1989 de la Timișoara, vom fi în această situație. Din păcate, e departe de noi să fim pătrunși de sentimente festive, deoarece ceea ce s-a întâmplat după 1989 și mai ales alegerile din decembrie umbresc ceea ce s-a întâmplat atunci (…) Este o aniversare tristă, deoarece darul principal este restaurație postcomunistă, reinstaurarea unei democraturi care caracterizează, de altfel, toată schimbarea de regim din Europa de Est. România, însă, este recordmenă între țările foste sovietice în ce privește restaurația postcomunistă, în contradicție cu Ungaria, care în 2010 și-a câștigat libertatea și democrația, și care continuă schimbarea începută cu 23 de ani în urmă”, a declarat, luni, într-o conferință de presă, la Oradea, președintele CNMT, europarlamentarul Tokes Laszlo, pentru a marca aniversarea Revoluției din decembrie 1989, transmite corespondentul MEDIAFAX.

El a afirmat că în decembrie 1989 „o țară întreagă a urmărit la televizor transmisiunea în direct a căderii regimului comunist al lui Ceaușescu”.

„După 23 de ani, în perioada aniversării evenimentelor de cumpănă ale Revoluției, putem urmări la televizor, într-o altă formă, acest sistem care se reinstaurează”, a spus Tokes.

Tokes a spus că „între cele două transmisiuni în direct există doar diferența că, aproape un sfert de veac mai târziu, avem numeroase canale de televiziune, dacă se întâmplă să nu fim curioși de postul de televiziune spălător de creiere al fostului colaborator al Securității Dan Voiculescu, alias Felix”.

Într-o declarație scrisă, pusă la dispoziția presei în conferința de presă, Tokes Laszlo a arătat, de asemenea, că România este într-o multiplă iluzie a democrației, libertății, alegerii, libertății de conștiință și de credință.

„Este un cadou dureros al destinului istoric că, întrecând celelalte țări ale blocului sovietic, în România a ajuns din nou la putere democratura postcomunistă. Ne poate fi o mângâiere cel mult faptul că în calitate de cetățeni ai uneia dintre țările membre ale UE, astăzi putem avea iluzia libertății, iar ce buton apăsăm pe telecomandă este, în totalitate, decizia noastră”, a arătat Tokes în declarația sa.

El a adăugat și că, în fapt, alegătorii din România nu au din ce să aleagă, în această situație aflându-se mai ales maghiarii, iar cei care au preferat absenteismul la recentele alegeri parlamentare au ales și ei „iluzia protestului”.

„Mai bine de jumătate dintre alegătorii din România au stat departe de alegerile parlamentare. Această proporție este și mai mare în rândul ardelenilor și al maghiarilor. Cum ar veni, votanții au votat, însă majoritatea alegătorilor au ales să nu voteze. Ei sunt cei care și-au exercitat libertatea la conștiință și la alegere prin iluzia protestului”, a arătat Tokes.

Tokes a criticat, în acest context, faptul că UDMR dorește să intre din nou la guvernare, sacrificând interesele comunității maghiare în numele căreia susține că acționează.

„Kelemen Hunor a subliniat disponibilitatea UDMR de a participa la guvernarea USL, la crearea majorității parlamentare și guvernamentale a USL. Partidul maghiar, astfel, membru în Partidul Popular European, își justifică sucirea cu 180 de grade incovând interesele maghiarilor din Ardeal. Iată unde ne aflăm la două decenii de la glorioasa Revoluție din România, pecetluită cu sânge”, a spus Tokes.

El a adăugat că „UDMR este într-o gravă criză morală și politică”.

„Se vede clar că UDMR joacă clar rolul Partidului Socialist Maghiar din Ungaria. Este cu atât mai trist cu cât în 1989 maghiarii au fost pionierii schimbării de regim și acum au devenit factorii de piedică a schimbării de regim, care participă la această restaurație și chiar vrea să intre în Guvern, în contradicție cu apartenența lor la Partidul Popular European și cu valorile creștine care caracterizează Partidul Popular European. Se vede clar că UDMR este într-o gravă criză morală și politică și nu poate ieși din această situație de schizofrenie”, a spus Tokes.

Fostul episcop al Eparhiei Reformate de Piatra Craiului a afirmat că pentru el „este cu atât mai trist” cu cât și biserica lui participă la acest proces.

„Am ajuns la situația în care însuși urmașul meu, episcopul de Piatra Craiului (Csuri Istvan n.r.), îndeamnă în biserică la votul în favoarea unui singur partid, a UDMR. Pot să vă spun că nici episcopul romano-catolic din Oradea, Bocskei Laszlo, și nici ceilalți episcopi reformați, romano-catolici, unitarieni sau evanghelici, nici Biserica Ortodoxă, nici greco-catolicii, nu au procedat la fel ca episcopul Csuri, nu a îndrăznit nimeni să îndemne la un astfel de vot unipartinic, care ne amintește de vremea Partidului Comunist”, a spus Tokes.

În încheierea declarației sale, Tokes a arătat: „La 23 de ani de la Crăciunul eliberator de la Timișoara, credința ne obligă să constatăm că tot nu am fost capabili să ne confruntăm cu păcatele trecutului comunist, am fost slabi în tragerea la răspundere a făptașilor, am fost leneși și nu am lustrat viața publică și bisericească, nu este de mirare, așadar, că trecutul a reînviat și stafia comunismului bântuie printre noi”.

De asemenea, el a afirmat că „a venit vremea prezentării unei versiuni maghiare îmbunătățite a Raportului Tismăneanu, pentru că spiritul Timișoarei obligă” și a încheiat spunând că oamenii ar putea duce până la capăt lupta pentru libertate dacă ar duce la bun sfârșit lupta pentru adevăr.

Citește și