Tomac: Cerem partidelor din Opoziție să voteze proiectul privind alegerea primarilor în două tururi
„Votul din Parlament pe legea privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin reprezintă primul test real de poziționare a partidelor parlamentare față de PSD. Cerem tuturor partidelor care se pretind a fi în opoziție față de PSD, și mă refer la PNL, USR, UDMR, Pro România și ALDE, să voteze săptămâna viitoare proiectul de lege inițiat de PMP privind alegerea primarului în două tururi de scrutin”, arată un mesaj al președintelui PMP, publicat vineri pe Facebook.
Potrivit acestuia, proiectul a fost adoptat de Senat iar acum se află pe ordinea de zi, la vot final, în plenul Camerei Deputaților.
Tomac consideră că votul va reprezenta „un test” pentru a afla dacă există o majoritate anti-PSD.
„După alegerile europarlamentare, avem o șansă reală să strângem rândurile și să umilim actuala putere prin acțiune politică unitară a tuturor partidelor care doresc, în mod sincer, înlăturarea PSD de la putere, inclusiv pe plan local. Consider că votul din Parlament pe legea privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin va surprinde cu fidelitate realitatea politică din acest moment. Abia după acest test vom știi dacă există o majoritate anti-PSD și dacă Guvernul Dăncilă ar putea fi demolat printr-o moțiune de cenzură”, conchide mesajul publicat de PMP.
În luna iunie, premierul Viorica Dăncilă spunea că revenirea la alegera primarilor în două tururi este imposibilă deoarece nu se poate schimba legislația cu un an înaintea alegerilor locale.
Călin Popescu Tăriceanu declara, în martie, că alegerea primarilor în două tururi de scrutin este un sistem mai democratic și că este necesară o discuție mai amplă pentru modificarea legislației în acest sens, la care să participe toate partidele parlamentare.
În aprilie 2018, Traian Băsescu, la acea vreme lider al PMP, a anunțat demararea unei campanii de strângere de semnături pentru revenirea la alegerea primarilor în două tururi, el afirmând că „alegerile într-un singur tur nu dau aproape nicio șansă partidelor mici, ceea ce reprezintă un deficit de democrație”.
Anul viitor vor avea loc alegeri locale și parlamentare.