Tomac îi cere lui Dăncilă să se asigure că persoanele cu dublă cetățenie vor vota o singură dată
„Recent, președintele UDMR, Kelemen Hunor, a avut o întâlnire cu Viktor Orban, șeful FIDESZ, în urma căreia cei doi și-au anunțat colaborarea, inclusiv în ceea ce privește gestionarea votului la europarlamentare. O declarație cel puțin bizară, având în vedere că un cetățean al unui stat UE nu poate vota decât o singură dată la alegerile europarlamentare.Doamnă Prim-ministru, vă cer public să luați măsurile care se impun pentru a evita riscul votului multiplu după următorul model: cetățean român etnic maghiar votează la secția la care este arondat, iar apoi merge la consulat sau chiar este transportat în țara vecină pentru a da un vot care contează și la europarlamentarele din Ungaria. Trebuie luate măsuri clare, pentru că nu există un sistem informatic comun România – Ungaria care să semnaleze automat un eventual vot multiplu. De notat faptul că, în România, s-ar vota pe baza cărții de identitate, pe când, în Ungaria, s-ar vota pe baza pașaportului”, a scris Eugen Tomac, pe Facebook.
El a afirmat că există peste 500.000 de români care au și cetățenie maghiară.
„Îmbunătățirea sistemului de monitorizare a votului a contribuit considerabil la creșterea încrederii în procesul electoral. Informatizarea procedurii de votare prin scanarea CNP-urilor de pe cărțile de identitate reprezintă un pas important înainte, care poate risipi îndoielile privind posibile fraude electorale. Sistemul astfel gândit nu ține însă cont de existența a peste 500.000 de cetățeni care au dublă cetățenie: româno – maghiară. Începând cu anul 2010, Ungaria a dus o politică de încurajare a etnicilor maghiari de a obține a doua cetățenie, tocmai pentru a folosi o portiță legislativă în scop electoral. La alegerile parlamentare din 8 aprilie 2018, sute de autocare au tranzitat granița, transportând cetățeni români pentru a vota în Ungaria, majoritar, în favoarea FIDESZ și a Premierului ungar, Viktor Orban”, a conchis Tomac.
Liderul PMP îi amintește premierului cp România deține Președinția Consiliului UE și chiar dacă PSD are o alianță cu UDMR, regulile ar trebui respectate.
„Stimată doamnă premier,simplul fapt că partidul pe care îl reprezentați se află într-o alianță cu UDMR, partid asumat ca fiind satelitul FIDESZ în România chiar prin declarațiile președintelui său, Kelemen Hunor, nu înseamnă că nu trebuie să vegheați la derularea corectă a procesului electoral. Mai ales că România exercită în acest moment Președinția rotativă a Consiliului UE. Permițând acest soi de vot multiplu slăbim democrația și arătăm lumii că Guvernul PSD – ALDE nu împărtășește valorile democratice ale Uniunii Europene”, a mai scris Tomac.