„Pe lângă entitățile pe care PSD le consideră parte a unui „stat paralel”, diaspora a fost văzută constant drept o altă amenințare la adresa stabilității și prosperității partidului. Rectificarea bugetară vine drept o confirmare a acestei realități. Pe lângă scăderea bugetară pentru Administrația Prezidențială (mișcare deja cunoscută, aplicată și de USL pentru Presedintele Basescu), au fost vizate instituții care ofereau anumite servicii/ facilități pentru diaspora. Așa, premierul Dăncilă a decis, în spirit de sărbătoare, cu ocazia Centenarului, să reducă cu 20% bugetul destinat românilor din Diaspora și vecinătatea imediată. Mă refer aici la bani reduși de la Ministerul pentru Românii de Pretutindeni – 2,355 mil lei (20%) din bugetul destinat proiectelor pentru Diaspora, dar și de la Ministerul Afacerilor Externe – 31,082 mil lei (6,8 mil euro !!!), bani necesari pentru activitatea optimă a consulatelor din Uniunea Europeană”, a afirmat liderul PMP, Eugen Tomac, miercuri pe Facebook.
Acesta a adăugat că cea mai mare reducere a fost efectuată la Ministerul Cercetării și Inovării, respectiv 26 de milioane de euro au fost tăiate din bugetul instituției.
„Cea mai mare reducere de buget a fost gândită cu dedicație pentru Ministerul Cercetarii și Inovării – 122 mil lei (26 mil euro). Ghiciți ce? Cei mai mulți beneficiari ai proiectelor finanțate de minister sunt cercetători români de succes din întreaga lume, parte a diasporei, care, în mod cert, vor fi afectați de această reducere. Pentru a nu fi asociate aceste măsuri cu nervii produși recent de plăcuța cu mesaj dedicată PSD, adoptarea rectificării bugetului a fost amânată după data de 10 august, când revin guvernanții din concediu. Amânarea nu reprezintă, însă, decât o altă ipocrizie cu care ne-am obișnuit. Guvernul PSD a declarat război celor aproximativ 4 milioane de cetățeni români din străinătate, reducând din banii care pot sprijini la schimbarea reală a imaginii țării peste hotare!”, a completat Tomac.
„Diminuările au fost operate de la Serviciul Român de Informații (-113 milioane lei), Ministerul Cercetării și Inovării (-122,1 milioane lei), Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (-44,2 milioane de lei), Ministerul Energiei (-47,7 milioane de lei), Ministerul Afacerilor Externe (-35,1 milioane lei), Serviciul de Protecție și Pază (- 22,7 milioane lei), Ministerul Turismului (-17,3 milioane de lei), Serviciul de Informații Externe (-16,5 milioane lei), Serviciul de Telecomunicații Speciale (-16,2 milioane lei)”, se arată în propunerea de rectificare bugetară publicată pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice (MFP).