Prima pagină » Știri politice » Toni Greblă A DEMISIONAT de la Curtea Constituțională: „Nu a făcut nimeni nicio presiune DIRECTĂ”

Toni Greblă A DEMISIONAT de la Curtea Constituțională: „Nu a făcut nimeni nicio presiune DIRECTĂ”

Toni Greblă A DEMISIONAT de la Curtea Constituțională: „Nu a făcut nimeni nicio presiune DIRECTĂ
Toni Greblă a demisionat de la Curtea Constituțională

Judecătorul Toni Greblă a demisionat de la Curtea Constituțională, pe fondul acuzațiilor aduse de procurori. La ieșirea de la CCR, Toni Greblă a spus că niciun coleg nu l-a sfătuit să ia această decizie și că nimeni nu a făcut „nicio presiune directă pentru a demisiona”. Întrebat dacă s-au făcut presiuni indirecte, fostul judecător CCR a spus că „nu are dovezi pentru a vorbi” despre așa ceva și că nu va face speculații.

„Demisia e actul de responsabilitate pe care am vrut eu să-l fac pentru a nu vulnerabiliza Curtea. Sunt un om responsabil, acuzațiile mi-au creat un prejudiciu de imagine. Nu sunt acuzat de prejudicii însemnate, nu am avut nicio intervenție la nicio instituție în favoarea cuiva. Sunt nevinovat, dar fiind responsabil pentru buna funcționare a statului român și a nu pune activitatea Curții într-o dificultate și mai mare, am înțeles să iau acest act unilateral”, a declarat Greblă.

În opinia sa, au existat presiuni la nivelul instituției, în contextul ultimelor evenimente politice.

„Presiunile de care se face vorbire și în comunicatele anterioare au fost și au fost resimțite de toți colegii”, a spus Greblă.

În plus, el a negat acuzațiile că ar fi amenințat pe cineva, spunând că situația a stat „exact invers”. Fostul judecător CCR și-a exprimat dorința de a avea o anchetă imparțială pentru a-și putea dovedi nevinovăția.

Demisia lui Toni Greblă a fost transmisă și de CCR, printr-un comunicat de presă.

„Astăzi, 4 februarie 2015, domnul Toni GREBLĂ s-a prezentat la sediul Curții Constituționale și a comunicat Plenului decizia de a demisiona din funcția de judecător al Curții Constituționale. Plenul Curții Constituționale a luat act de decizia sa, iar Președintele Curții Constituționale a constatat, în temeiul art.67 alin.(1) lit.a) și alin.(2) din Legea nr.47/1992 privind organizarea și funcționarea Curții Constituționale, încetarea mandatului de judecător al Curții Constituționale al domnului Toni GREBLĂ. Curtea constată că actul demisiei a survenit pe fondul presiunilor exercitate asupra instanței constituționale în legătură cu exercitarea atribuțiilor sale prevăzute de Legea fundamentală”, a informat Curtea.

În plus, în ciuda demisiei lui Toni Greblă, CCR „subliniază necesitatea respectării prezumției de nevinovăție, a respectării tuturor drepturilor și garanțiilor procesuale în activitatea de urmărire penală, precum și a respectării dreptului la imagine a persoanei, ca expresie a principiilor consacrate la art.1 alin.(3) și art.23 alin.(11) din Constituție”.

Procurorii DNA au cerut, marți, aviz de la Senat pentru arestarea preventivă și trimiterea în judecată a lui Toni Greblă, judecător la Curtea Constituțională, în dosarul în care este acuzat de fapte de corupție. Augustin Zegrean, președintele CCR, a declarat că situația lui Greblă la CCR rămâne neschimbată, el putând fi suspendat doar când va fi trimis în judecată. „Nu sunt în situația lui și sper nici să nu ajung”, a spus Zegrean.

Dosarul lui Toni Greblă

În referatul trimis de DNA Parlamentului se arată că Toni Greblă l-ar fi amenințat pe directorul Complexului Energetic Oltenia(CEO), Laurențiu Ciurel. Acesta a relatat că Toni Greblă făcea presiuni în folosul companiei lui Ion Bîrcină, finul său. Director CEO susține că Toni Greblă l-ar fi amenințat pentru că nu era de acord cu o compensare de 10 milioane de lei, cerută de firma lui Bîrcină.

Concret, Toni Greblă este urmărit penal pentru trafic de influență, constituirea unui grup infracțional organizat și efectuarea de operațiuni financiare ca acte de comerț incompatibile cu funcția, în scopul obținerii de bani sau bunuri necuvenite. Acuzațiile i-au fost aduse la cunoștință în 22 ianuarie, când a fost dus de anchetatori cu mandat la Direcția Națională Anticorupție. Toni Greblă a intrat în concediu de odihnă din 27 ianuarie, după ce cazul său a fost discutat la Curtea Constituțională.

În același dosar mai sunt cercetați omul de afaceri Ion Bîrcină, finul lui Toni Greblă și administratorul mai multor firme, deputatul PSD Iulian Iancu, membru în Consilul Național al PSD, Horia Hăhăianu, director la Transelectrica, omul de afaceri din Moldova Victor Dolghi și generalul în rezervă Constantin Bartolomeu Săvoiu, Mare Maestru al Marii Loji Naționale Române -1880.

Potrivit anchetatorilor, în perioada 2010 – 2015, Toni Greblă, aflat în exercitarea funcției de senator (până la data de 18.12.2013, când și-a început mandatul de judecător la CC) și ulterior judecător la CC, a pretins și primit de la Ion Bîrcină, cu titlu de foloase necuvenite, următoarele: în perioada 2010 – 2015, folosința gratuită, întreținerea și asigurarea pentru un autoturism marca BMW Serie 5 (înmatriculat succesiv pe mai multe firme controlate Bîrcină Ion), în echivalent de 56.070 euro; în perioada 2010 – 2015, folosința gratuită a unui post telefonic, înregistrat pe una din firmele omului de afaceri; în 2.11.2011, suma de 1.200 lei (echivalentul unor obiecte vestimentare); în octombrie 2012, materiale electorale aferente campaniei electorale privind alegerile parlamentare, pentru lipirea a 20.000 de afișe.

Citește și