Toni Greblă a participat la Conferinţa „Stabilitatea legii electorale”, organizată de Comisia de la Veneţia/ Tema discuției: legislația electorală

Toni Greblă a participat la Conferinţa „Stabilitatea legii electorale”, organizată de Comisia de la Veneţia/ Tema discuției: legislația electorală
Sursa/ Facebook - Toni Greblă
Publicat: 07/11/2023, 16:43
Actualizat: 07/11/2023, 16:44

Preşedintele Autorității Electorale Permanente (AEP), Toni Greblă, a participat la Conferinţa cu tema “Stabilitatea legii electorale”, organizată de Comisia de la Veneţia. Principala temă pe agenda discuției: rolul legislaţiei secundare în materie electorală.

Președintele Autorității Electorale Permanente (AEP), Toni Greblă, a participat la Conferința cu tema „Stabilitatea legii electorale”, cea de-a patra reuniune științifică a experților electorali organizată de Comisia de la Veneția, care a pornit de la dezideratul că încrederea alegătorilor în procesul electoral este esențială pentru o democrație robustă și nu poate fi asigurată fără stabilitatea sistemului legislativ ce reglementează organizarea și desfășurarea alegerilor, anunță AEP.

Totodată, în cadrul conferinței a fost analizate și bunele practici în materie electorală, dar și provocările pe care le presupun atât aplicarea principiului stabilității legislației electorale, cât și organizarea scrutinurilor, inclusiv privind modul de abordare a unor situații de urgență.

Evenimentul, desfășurat în colaborare cu Universitatea din Barcelona, a reunit membri ai Comisiei de la Veneția, ai Consiliului pentru Alegeri Democratice și ai altor prestigioase instituții internaționale cu competențe în domeniul electoral, dar și magistrați și profesori de drept constituțional.

Stabilitatea legislației electorale este un principiu consacrat la nivel constituțional și oferă o garanție a faptului că procesele electorale se desfășoară conform regulilor legale unanim acceptate la nivel european și nu pot fi influențate în diferite moduri în interesul unei părți interesate. Astfel, subiectul stabilității dreptului electoral ne determină să reflectăm profund asupra factorilor interni și externi care pot influența cadrul legal electoral aplicabil activității unui organism electoral. În general, orice reformă a legislației electorale destinată a fi aplicată la alegeri trebuie să aibă loc cu suficient de mult timp înainte pentru a putea fi cu adevărat aplicabilă. De altfel, și Comisia de la Veneția, în Codul bunelor practici în materie electorală, subliniază faptul că stabilitatea legislației este crucială pentru credibilitatea procesului electoral, fapt esențial, la rândul său, pentru consolidarea democrației”, a declarat președintele Autorității Electorale Permanente, Toni Greblă.

AEP se pregătește de 4 tururi de alegeri în 2024

Președintele AEP a menționat că, în concordanță cu angajamentul luat pentru pregătirea riguroasă și organizarea în cele mai bune condiții a proceselor electorale de anul viitor, AEP se va ghida după principiile evocate de Comisia de la Veneția, respectiv promovarea valorilor și principiilor democratice, asigurarea neutralității, echilibrului și tutelei constituționalității în organizarea alegerilor. Scopul final al respectării acestor reguli este consolidarea încrederii alegătorilor în alegeri libere și corecte.

Pentru comunitatea electorală internațională rămâne o preocupare permanentă identificarea, flexibilizarea și implementarea soluțiilor constituționale pentru a face față provocărilor nou apărute în situațiile de excepție sau temporare. Formalizarea condițiilor și soluțiilor constituționale pentru o situație excepțională se va adăuga la patrimoniul electoral, iar rolul autorităților electorale va continua să fie acela de a asigura echidistanța și neutralitatea, fără afectarea principiilor și valorilor democratice și cu respectarea standardelor internaționale în materie electorală, a adăugat Toni Greblă.

Comisia de la Veneția a abordat principiul stabilității legislației electorale în Codul bunelor practici în materie electorală, în 2002, și l-a detaliat într-o Declarație interpretativă privind stabilitatea legii electorale, adoptată în 2005, la care face referire în mod frecvent în luările sale de poziție. Cu toate acestea, uneori, legislația electorală este necesar a fi revizuită înaintea alegerilor.

În acest sens, în cadrul Conferinței organizate de Comisia de la Veneția, au fost analizate aspecte legate de domeniul de aplicare a principiului stabilității legii electorale și nivelurile de reglementare a legislației, momentul schimbării, precum și modul de abordare a situațiilor de urgență și consecințele asupra organizării alegerilor. Toate aceste aspecte ar putea determina Consiliul pentru Alegeri Democratice și Comisia de la Veneția să pregătească o declarație interpretativă revizuită în domeniu, mai precizează comunicatul AEP.

CITIȚI ȘI:

VIDEO | Imagini cu armata israeliană pătrunzând în tunelurile Hamas din Gaza/ Traseul trecea prin sufrageria unei locuințe

Premierul Marcel Ciolacu acuză Austria în Bloomberg/ A făcut „o profundă nedreptate” României în ce privește veto-ul dat pe Schengen

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Ce se întâmplă cu pensiile românilor după ce Guvernul a rămas fără fonduri! Cu ce...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Se schimbă permisele auto. Decizia luată la Guvern pentru șoferii români
Analiză. Locul din România în care se trăiește cel mai bine. Orașul din care toți...
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
1 din 10 copii, victimă a violenței în primele două luni ale anului școlar