Prima pagină » Știri politice » Top 10 salarii la Palatul Victoria. Cine sunt cei 7 care câștigă mai mult decât premierul Victor Ponta

Top 10 salarii la Palatul Victoria. Cine sunt cei 7 care câștigă mai mult decât premierul Victor Ponta

Șapte angajați din Palatul Victoria iau lunar salarii mai mari decât indemnzația netă a șefului Guvernului, fixată la 6148 de lei. Cel mai bine plătit din întregul Guvern este fostul procuror general al României, Ilie Botoș, acum secretar de stat al vicepremierului Gabriel Oprea, cu un salariu de aproape trei ori mai mare decât al premierului care l-a numit în funcție.

Șapte angajați din Palatul Victoria iau, lunar, salarii sau indemnizații mai mari decât șefului Guvernului, care câștigă 6.148 de lei. Cel mai bine plătit din întregul guvern este fostul procuror general al României, Ilie Botoș, acum secretar de stat al vicepremierului Gabriel Oprea, cu un salariu de aproape trei ori mai mare decât al premierului care l-a numit în funcție.

„E o anomalie. Pe la mine, pe la SGG, am oameni care au salarii mult mai mari decât mine și până la urmă salariul cel mai mare din țară în administrație trebuie să fie al președintelui, al doilea la primului-minstru, al treilea al miniștrilor. Nu se poate să am angajați care câștigă de trei ori cât mine. Nu are sens, nu are logică”, spunea Ponta pe 8 iulie, la PSD, când și-a anunțat intenția de a modifica, în luna septembrie, legea salarizării bugetarilor.

Identificați de gândul, oamenii dați, la grămadă, ca exemplu negativ de Victor Ponta sunt aduși sau promovați de către USL în funcțiile plătite mai bine decât cea de prim-ministrui. Printre aceștia se află și un consilier personal al premierului, numit în februarie, care nu poate fi însă stabilit cu certitudine, întrucât Guvernul ține secretă lista sfătuitorilor personali ai lui Ponta, refuzând să o facă publică, în ciuda solicitărilor.

Topul primelor 10  salarii din Palatul Victoria, după veniturile încasate în luna mai 2013, arată astfel:

  1. Ilie Botoș, secretar de stat al lui Gabriel Oprea – 15.826 de lei net,
  2. consilier juridic principal la Serviciul Juridic al SGG – 9.954 lei net,
  3. consilier personal al lui Victor Ponta – 7.699 de lei net,
  4. Constantin Lica, directorul general al Direcției Control (Corpul de Control al Primului-Ministru) – 7.166 de lei net,
  5. Ionel Todea Costerie, directorul Direcției Control al Administrației Publice Locale (Corpul de Control al Primului-Ministru) – 6.594 de lei net,
  6. Roxana Chivoiu – directorul Direcției Juridice și Administrative (Corpul de Control al Primului-Ministru) – 6.336 de lei net,
  7. Marin Popescu, director Direcția Economică și Administrare Patrimoniu (Secretariatul General al Guvernului) – 6.259 de lei net; plus 2.977 venituri din proiecte,
  8. Victor Ponta, prim-ministru – 6.184 de lei net,
  9. Daniela Alexe directorul adjunct al Direcției Control ministere și entități subordonate (Corpul de Control al Primului-Ministru) – 6.061 lei net.
  10. Oana Cojocaru directorul Direcției Control ministere și entități subordonate (Corpul de Control al Primului-Ministru) – 6.017 lei net

Ilie Botoș, în staff-ul lui Oprea cu salariul de la DGIA și parchetul militar

Cel mai mare salariu oficial din Guvern, potrivit unei situații a veniturilor nete din luna mai 2013 consultate de gândul, îl are Ilie Botoș care câștigă lunar în jur de 16.000 de lei net, de trei ori cât premierul, chiar dacă ocupă o funcție de secretar de stat, remunerată în general cu 4.693 de lei net lunar. Botoș a ajuns însă la vârful Guvernului, adus de vicepremierul Gabriel Oprea, pe care îl secondează, prin detașare de la parchetul militar, păstrându-și treptele salariale de general maior cu două stele și magistrat.

Contactat de gândul în repetate rânduri la biroul de la Guvern, pentru a lămuri care sunt atribuțiile sale în această postură, secretarul de stat nu a dorit să facă niciun fel de precizare.

Intrarea lui Botoș la Palatul Victoria s-a oficializat în februarie, după înlocuirea sa de la Direcția de Informații a Armateiâ (DGIA), post care i-a fost încredințat anul trecut după instalarea USL la putere.

Numele lui Ilie Botoș a devenit de notorietate în 2003 când, în timpul guvernării Adrian Năstase, a fost numit procuror general al României. Demisia sa de la vârful parchetelor a venit în 2006, la scurt timp după fuga din țară a lui Omar Hayssam, Ilie Botoș invocând pentru retragerea din funcție motive personale.

De la Parchetul General a plecat la Ministerul Apărării, unde avea, în 2007, aproximativ același salariu ca și azi. Ca șef al Direcției juridice, Ilie Botoș încasa 208.000 de lei pe an, așa cum arată declarațiile sale de avere. Scăderile ulterioare de salarii ale bugetarilor nu l-au afectat semnificativ. În 2011, în mandatul de ministru al lui Oprea, când ara detașat de la Parchetul General la DGIA, primea 194.770 de lei pe an, iar în anul următor, de la aceeași direcție de informații a încasat 171.645 de lei pe an.

Consilierii necunoscuți din top 3

În ordinea celor mai bine plătiți funcționari din Guvern, imediat după Botoș, se află un consilier principal de la Serviciul Juridic al SGG. Acesta primește 9.954 de lei pe lună, cu toate că, angajați cu același grad profesional, în aceeași direcție, au salarii de 1.898 sau 1.812 lei în cazul unui coleg de la Contencios, iar consilierii juridici superiori, pe o treaptă salarială mai înaltă în teorie, sunt plătiți cu 2.400-4.600 de lei.

Cât despre al treilea cel mai bine remunerat de la Palatul Victoria, acesta este chiar unul dintre sfătuitorii personali ai premierului, adus de Victor Ponta la cabinetul său al jumătatea lunii februarie și care câștigă 7.699 de lei lunar, față de 2.000-3.000 de lei cât sunt veniturile nete ale colegilor săi.

Singurul numit în luna februarie consilier personal pentru românii de pretutindeni, Corneliu Vișoianu, un mai vechi partener de afaceri al omului de afaceri Bogdan Buzăianu de la Energy Holding, fost membru PNL, candidat PDL la parlamentare și unul din noii oameni de încredere ai lui Ponta, susține că nu el este în această situație. „Salariul meu este de 2.400 de lei lunar”, a precizat Vișoianu contactat de gândul.

Pe de altă parte, Departamentul de Comunicare al Guvernului refuză, de trei luni, să răspundă solicitării gândul de a preciza care sunt funcționarii de la Aparatul de lucru al Primului-Ministru, inclusiv cei 10 consilieri personali ai lui Ponta ale căror nume nu se regăsesc în Monitorul Oficial. Parțial, lista acestora poate fi refăcută din declarațiile de avere depuse la ANI. Printre sfătuitorii lui Ponta se numără, atfel, Georgian Ghervasie –  unul din oamenii de încredere ai Secretarului General Ion Moraru, adus de la Senat, unde era director la Comunicare -, Mirela Alexandra Enache – fost referent la BCR până anul trecut, când a fost cooptată la Guvern -, Contesina Mădălina Manole – numită în iulie 2012 -, Laurențiu Păduraru – fost ofițer STS -, Roman Petrașuc – asistent la Litere la Universitatea din București -, Mihai Țurcanu – liberal, fostul șef al ANSVSA, schimbat din funcție după scandalul cărnii de cal și cooptat consilier în luna mai – și Corneliu Vișoianu – fost manager general la Energy Consult, firmă a „băiatului deștept din energie” Buzăianu, fost partener de arfaceri cu acesta în B&C Consulting, firma care a făcut campanie electorală PNL în 2000, sub umbrela lui Dinu Patriciu și Valeriu Stoica, trecut cu PLD la PDL din partea căruia a și candidat în 2008 și ajuns în relații bune cu PSD Gorj.

Întrebat cine este consilierul care câștigă 7.700 de lei lunar, premierul Ponta nu a dat niciun răspuns.

Constantin Lica a lăsat DLAF pentru un salariu mai bun

Al patrulea pe listă, ofițerul de poliție Constantin Lica a fost promovat director al Direcției Control  din Corpul de Control al Primului Ministru la scurt timp după instalarea guvernului Ponta, după moțiunea de cenzură din 2012.

Lica era numit în funcție în iunie 2012, fiind transferat de la Departamentul pentru Luptă Antifraudă (DLAF) unde figura pe un post de consilier din 2011.

În noua funcție a fost plătit la fel de bine de la început. Cea mai recentă dintre declarațiile sale de avere arată că a încasat pentru cele șase luni de directorat 46.700 de lei, adică aproximativ 7.780 de lei lunar.

La DLAF, pe de altă parte, era plătit cu 59.000 de lei pe an, adică aproximativ 4.900 de lei pe lună.

Ionel Todea Costerie, de la DNA în Corpul de Control al lui Ponta

Al cincilea în ordinea veniturilor din Palatul Victora, Ionel Todea Costerie, directorul Direcției Control al Administrației Publice Locale din Corpul de Control al Primului Ministru, câștigă lunar 6.594 de lei net, cu 300 de lei peste prim-ministrul Ponta.

Fost ofițer de poliție judiciară la DNA, Ionel Todea Costerie a trecut, înainte de a fi transferat la Guvern, o scurtă perioadă în 2012 și pe la Inspectoratul General al Poliției de Frontieră.

Salariul său, peste cel obișnuit de încadrare pentru un director, a fost păstrat la momentul transferului la Corpul de Control. Din declarația de avere de anul trecut rezultă că, dacă la DNA lua, în medie 6.000 de lei lunar, după trecerea la Palatul Victoria, Ionel Todea Costerie a încasat, în medie, 7.000 de lei pe lună.

Avocata Chivoiu, și la Guvern, și la Transelectrica

Tot de la Corpul de Control vine și al șaselea funcționar care câștigă mai bine decât Ponta. Este vorba despre Roxana Chivoiu, directorul Direcției Juridice și Administrative – 6336 de lei net. Fost avocat în baroul Dâmbovița și consilier la Cancelaria premierului Călin Popescu Tăriceanu, Roxana Chivoiu a fost, în ultimii doi ani, atât director la SGG cât și director la oficiul juridic al companiei de stat Transelectrica.

Avansarea sa în posturi-cheie a fost relativ rapidă, în ciuda faptului că, așa cum arată datele CSM, fosta avocată a fost respinsă inițial în 2009 la exemenul de intrare în magistratură. În Palatul Victoria a intrat în 2005, pe un post de consilier la Autoritatea de Control. De aici a avansat, în 2006, la Cancelaria prim-ministrului, pentru ca în aprilie 2010 să apară pe un post de consilier al Corpului de Control până în 2012, când în mandatul lui Victor Ponta a fost promovată director.

Misteriosul Marin Popescu, mâna dreaptă a lui Moraru, ia 9.000 lei lunar

Strict în ordinea salariilor, Marin Popescu, directorul Direcției Economice și Administrare Patrimoniu din Secretariatul General al Guvernului este al șaptelea și ultimul care ia mai mult decât șeful întregului guvern, cu 6.259 de lei net pe lună. Luând însă în calcul veniturile sale lunare din proiecte, Marin Popescu, un funcționar fidel Secretarului General al Guvernului, PSD-istul Ion Moraru, milionar discret care l-a și adus de la Senat, stă mult mai bine financiar. Spre exemplu, în aceeași lună mai, directorul economic al SGG a câștigat în plus 2.977 de lei, venituri din proiecte, cu peste 9.200 de lei intrând astfel în top 3 salarii din Guvern.

Dincolo de documentele interne, nimic nu lasă la vedere prezența lui Marin Popescu în Guvern. Acesta nu și-a publicat nicio declarație de avere de la numire, iar numele său nu apare pe niciun act făcut public. În declarațiile de interese mai vechi de la Senat, Popescu apare, printre altele, cu o participație la SC Athenee Palace și cu terenuri agricole de peste 18.000 de metri pstrați și 14.000 de metri pătrați de pădure moștenite în Argeș.

Relația lui Marin Popescu cu PSD nu este însă de dată recentă. Numit șef al Autorității Naționale de Control, cu rang de secretar de stat, în 2003, de Adrian Năstase, Marin Popescu a fost director general adjunct, timp de 2 ani, imediat după 1990, al Regiei Autonome „Imobiliara”, mai vechea RA-APPS, care avea la acel moment pe mână toate proprietățile care erau de stat. Înainte de 1989, Marin Popescu a fost inspector general în Ministerul Finanțelor și expert contabil.

Aproape cât prim-ministrul câștigă și alți funcționari complet nevăzuți dincolo de porțile Guvernului: Oana Cojocaru (directorul Direcției Control ministere și entități subordonate în Corpul de Control) – 6.017 lei net, Daniela Alexe (directorul adjunct al aceleiași direcții) – 6061 lei net. Abia după ei vin, în ierarhia salariilor,  vicepremierul Gabriel Oprea – 5.892 de lei, Secretarul General Ion Moraru – 5.361 de lei, șeful Cancelariei, Vlad Stoica – 5.361 de lei.

Veteranul Zorilă, prin ochii lui Băsescu: „Ce dracu, mă!  Tu tot aici ești de când s-a inventat Guvernul?”

Luând în calcul și „veniturile din proiecte”, lista celor care primesc mai mult decât premierul se extinde. Astfel, Constantin Zorilă, șeful direcției care pregătește ședințele de Guvern a luat în mână în luna mai 6.610 lei. Dacă salariul său net este de 4.368 de lei, Zorilă și-a completat veniturile cu 2.948 de lei din proiecte.

Printre cei mai vechi directori din Palatul Victoria, Zorilă a fost oprit cu surprindere pe holuri de președintele Traian Băsescu, pe vremea când venea la ședințele de Guvern:

„Ce dracu, mă!  Tu tot aici ești de când s-a inventat Guvernul României, de la Revoluție?!”. Mai vechile sale declarații de avere arată însă că longevivul director a avut și perioade financiare mai bune. În 2007, sub guvernarea PNL, lua peste 9000 de lei pe lună, ca urmare a numirii sale în 3 Consilii de Administrație: la  Monitorul Oficial, Metrorex și Autoritatea Aeronautică Civilă. În Consiliile de Administrație de la Metrorex și la AAC, plus în cel al Enel Energie este și astăzi, având și un loc de membru în plenul Consiliului Economic și Social. Toate aceste funcții și salariul de director i-au adus anul trecut 110.161 de lei de la stat, mai exact peste 9.100 de lei pe lună.

Un alt director cu vechime și venituri similare este Nicolae Teodorescu, șeful de la Contencios și Resurse umane, remunerat în aceeași lună cu 6.610 lei net: 4.368 de lei din salariu și 2.242 de lei din proiecte. În plus, Teodorescu este membru în Consiliul de Administrație al RA-APPS.

Cifrele Guvernului arată că Dragoș Condrea, directorul de la Juridică din SGG, și el membru al CA al  RA-APPS, plus în cel al Monitorului Oficial, a primit în luna mai 7.170 de lei, cu 1.000 de lei mai mult decît Victor Ponta: 4.222 din salariu și 2.948 din proiecte. Șefa Serviciului Financiar, Viorica Petrescu, a luat și ea 5.993 de lei din care 3.784 de lei salariu net și restul „din proiecte”. Venituri identice a avut Marin Militaru, șeful Serviciului Asigurare Logistică. Aceleași sume sau, pe alocuri, majorate se regăsesc și în evidențele de plată ale lunilor anterioare.

500 de oameni la cartierul general al Guvernului

În evidențele de plată pentru luna mai 2013 apar 513 salariați la Secretariatul General al Guvernului, inclusiv premierul, vicepremierul Gabriel Oprea cu cabinetul său, nu și civeprim-miniștrii Daniel Chițoiu și Liviu Dragnea prinși în organigramele ministerelor pe care le conduc.

După reducerea de personal din iulie, 13 din cei 63 de inspectori guvernamentali au fost eliberați din funcții. Guvernul rămâne astfel cu cei mai mulți angajați la Direcția economică – 50 și la Direcția Juridică a SGG – 45.

În cabinetele demnitarilor, cei mai mulți sunt consilierii. Ponta are 10 consilieri personali și un curier personal (Ștefan Dumitrescu, adus de la Camera Deputaților), Oprea are patru consilieri personali și un secretar de stat, șeful Cancelariei, Vlad Stoica, are 3 consilieri personali, Secretarul General, Ion Moraru are 5 consilieri, Secretarul General Adjunct, Andreea Lambru – 3, secretarul de stat al SGG, Andrei Rizoiu, are un director de cabinet și 4 angajațiiar purtătorul de cuvânt, Andrei Zaharescu, are 3 consilieri angajați și un director de cabinet.

La rândul lor, fiecare din cei 7 consilieri de stat (Cristian Socol, Costin Mihalache, Dragoș Andrei, Vasile Cepoi, Sorin Encuțescu, Luminița Odobescu, Geanina Pușcașu), remunerați cu câte 4.693 de lei lunar, și cei doi secretari de stat (Anca Alexandrescu și Radu Puchiu), cu aceleași indemnizații, au între unul și 5 angajați în cabinet.

Cartierul general al Guvernului funcționează cu 25 de angajați la Direcția Relații Publice a SGG , 22 la Securitate națională, 20 la Programe cu Finanțare Externă, 19 la online, 16 la Politici Publice, 13 angajați la Analiză și Monitorizare, 10 pregătesc ședințele Guvernului, 10 la Politici de Cooperare, 10 la Audit, 8 arhivă, 7 se ocupă de publicarea actelor în MO, câte 6 la protocol și la Strategii Guvernamentale și cu4 la Biroul de Presă.

Corpul de Control este condus de un secretar de stat, 5 directori la control și are 38 de consilieri juridici. Alți 13 consilieri juridici și 2 directori sunt angajați la Juridic și Administrativ.

Autor

Citește și