Prima pagină » Știri politice » TOPUL soțiilor de miniștri. Cum își câștigă banii Primele Doamne ale Guvernului

TOPUL soțiilor de miniștri. Cum își câștigă banii Primele Doamne ale Guvernului

Discrete, unele dintre ele cu apariții publice extrem de rare, soțiile miniștrilor Guvernului Ponta II sunt, în marea lor majoritate, fie personaje-cheie în afaceri de familie, fie ocupante ale unor posturi în instituții sau companii de stat, obținute simultan cu ascensiunea guvernamentală a soților lor.

Discrete, unele dintre ele cu apariții publice extrem de rare, soțiile miniștrilor Guvernului Ponta II sunt, în marea lor majoritate, fie personaje-cheie în afaceri de familie, fie ocupante ale unor posturi în instituții sau companii de stat, obținute simultan cu ascensiunea guvernamentală a soților lor.

Într-un top în care notorietatea publică ar fi invers proporțională cu succesul în afaceri, primele locuri le-ar ocupa, detașat, Silvia Niță, Elena Ramona Constantin, Laura Voinea sau Constanța Nicolăescu, aflate la butoanele afacerilor de familie cât soții, miniștrii Energiei, Agriculturii, Bugetului și respectiv Sănătății, sunt prinși cu guvernarea.

În alte cazuri, succesul politicianului a mers mână în mână cu promovarea partenerei sale de viață într-o instituție sau companie de stat. Dacă Rodica Cazanciuc, soția ministrului Justiției, a primit recent un post de director la Autoritatea Aeronautică, Daniela Cristina Ghițulică, cunoscută ca fiind partenera ministrului Cercetării, Mihnea Costoiu, este, de la instalarea celui de-al doilea Guvern Ponta, director de cabinet în același minister, doar că la ministrul Educației, Remus Pricopie. Soția acestuia din urmă, Camelia Pricopie, a lăsat, la începutul anului, postul de consilier la Secretariatul General al Guvernului oferit de USL anul trecut, pentru un altul, la Banca Națională a României. Partenera ministrului Dan Șova, Vasilica Staicu, pe de altă parte, a devenit recent lider la PSD Belgia și a primit un post în Ambasada României la Londra.

Câteva dintre ele și-au pus însă pe picioare propriile afaceri sau au făcut carieră înainte chiar de a deveni soții de politician. Viorica Barbu, Mădălina Corlățean, Mihaela Nica, Mihaela Vosganian sunt astfel de exemple. După actualizarea declarațiilor de avere în ministere, gândul a analizat ce înseamnă, în România, să fii soție – sau, după caz, soț – de ministru.

Soție, de profesie investitor: Silvia Niță are hoteluri, Elena Constantin o florărie

Silvia Niță apare rar în public. În dreptul numelui său, în declarația de avere a ministrului delegat pentru Energie, Constantin Niță, nu apare niciun venit lunar și nici un loc de muncă. Cu toate acestea, Silvia Niță conduce, în calitate de acționar și administrator, o afacere prosperă: Hotelul „Miraj” din Poiana Brașov, Complexul Turistic „Coliba Vânătorului” din Bran, agenția de Turism din Brașov NC Travel cu care familia Niță a intrat, practic, în afaceri, după 1990, plus o cofetărie în vecinătatea acesteia. În plus, ziarele locale au atribuit familiei Niță trustul de presă „Nova Press” care include un post tv și un radio din Brașov, coordonatorul acestuia fiind tot soția ministrului.

Deși soție de vicepremier, nici Sanda Oprea nu are un loc de muncă concret. Veniturile sale constante vin însă din închirierea unor imobile în București (un apartament și un spațiu comercial pe Calea 13 Septembrie, o casă cu subsol, parter și trei etaje în Sectorul 6) și în Pipera pentru care soția ministrului Gabriel Oprea încasează aproximativ 35.000 de euro pe an, o sumă aproximativ egală revenindu-i și soțului său din aceleași proprietăți declarate ca fiind exclusiv ale sale. Venituri importante – peste 44.000 de lei pe an – obține însă Sanda Oprea și din dobânzile la depozitele bancare aflate pe numele său.

În trecut, când Gabriel Oprea era implicat în afaceri inclusiv ca acționar, soția sa i-a fost parteneră încă de la deschiderea primei firme: Ana 94 Service International SRL.

Gabriel Oprea și soția sa, Sanda, la vot în 2012. Foto: Marius Dumbrăveanu // Mediafax

Elena Ramona Constantin are o florărie în Corbeanca. Firma Event Trade Consulting SRL, unde este acționar cu 90%, dar și angajată, l-a avut salariat inclusiv pe actualul ministru al Agriculturii înainte de a fi cooptat în Guvern. Soția lui Daniel Constantin a deschis „Maison des fleurs” după câteva cursuri de design floral în Olanda. Restul pachetului de acțiuni – de 10% – este deținut de Maria Rozalia Nuță, asistenta europarlamentarului Sabin Cutaș.

Daniel Constantin, împreună cu soția  la nunta Corinei Crețu. Foto: Alexandru Solomon //  Mediafax

Laura Florentina Voinea a devenit oficial soția ministrului delegat pentru Buget, Liviu Voinea, în luna mai. Cei doi au însă împreună doi copii și o mai veche relație, înclusiv pe linie de afaceri. Mai cunoscută în mediul de afaceri cu numele Laura Simionescu, actuala soție a lui Voinea lucrează la VBD Alliance Consulting, fosta companie de consultanță în management și afaceri Voinea Business Developement, la care Liviu Voinea a fost acționar și administrator din 2004 până în 2012, când a devenit secretar de stat la Finanțe. În prezent, compania este deținută de soția sa în proporție de 83,3%.

Dublu față de cât a câștigat din propria afacere, a obținut Laura Voinea anul trecut de la Blocul Național Sindical ca cercetător într-un proiect finanțat cu bani europeni prin programul POSDRU – 84.900 de lei. Până a intra în Ministerul de Finanțe Liviu Voinea a fost coordonator al unui astfel de proiect la BNS. Două dintre contractele firmei sunt încheiate de VBD Alliance Consulting cu statul, mai exact cu ASE, compania urmând să primească, din bani europeni, 857.900 de lei în 2012 și 2013.

Laura Simionescu și Liviu Voinea s-au căsătorit în luna mai

Tot consultanță oferă și firma familiei ministrului Sănătății, Eugen Nicolăescu. Director la Conen Consulting SRL este soția sa, Constanța Nicolăescu, una din cele mai discrete în ciuda vechimii în politică a liderului PNL. Unul dintre contractele de notorietate încheiate de firma Constanței Nicolăescu este cel parafat în 2005 cu Ministerul de Interne, condus la acea vreme de Vasile Blaga prin care societății Conen Consulting SRL i se ofereau 40.000 de euro pentru „implementarea unei campanii restrânse de promovare a rezultatelor și abordărilor puse în practică de către Proiectul de Dezvoltare Rurală”.

Eugen și Constanța Nicolăescu, surprinși pe Calea Victoriei. Sursa Foto: Ziua News

Modelul femeii de afaceri în Guvernul Ponta II vine însă de la Bombonica Dragnea. După o scurtă carieră de contabil la o fabrică de bere, soția vicepremierului Liviu Dragnea a devenit acționar cu 98,4% la Hotel Turris din Turnu Măgurele. Pentru a se ocupa de hotel, Bombonica Dragnea a renunțat în 2010 la postul de inspector pe care îl avea la Direcția Generală de asistență Socială și Protecție a Copilului, Teleorman. În prezent, Bombonica Dragnea este în proces cu ANAF care a dat în judecată compania familiei Dragnea pentru neplata a 31,2 milioane de lei impozite și alte restanțe la stat.

Consoarta ministrului Costoiu, consilier la ministrul Pricopie

Nu toate soțiile miniștrilor și-au dorit însă să intre în afaceri. Unele și-au găsit posturi-cheie în instituții sau în companii de stat dintre cele mai bine plătite.

Daniela Cristina Ghițulică, profesor la Universitatea Politehnica București, este cunoscută în mediul politic și universitar ca fiind partenera de viață a ministrului delegat pentru Cercetare, Mihnea Costoiu. Și expert ARACIS, agenția care evaluează și acreditează universitățile în România. Din ianuarie 2013, Daniela Ghițulică este directorul de cabinet al ministrului Educației, Remus Pricopie, în același minister cu Mihnea Costoiu.

Fiica fostului prim-secretar PCR al județului Vrancea, Maria Ghițulică, Daniela Ghițulică este o apropiată a Ecaterinei Andronescu, căreia i-a fost, la rândul său, șefă de cabinet atât în perioada 2001-2003, cât și în 2009 și apoi în 2012. Daniela Ghițulică este acționar la Toximed Grup SRL, până în septembrie 2005 avându-l partener de afaceri, într-o altă firmă, pe Laurențiu Andronescu, soțul fostului ministru PSD al Educației.

În cazul soției ministrului Educației, Camelia Pricopie, venirea la putere a USL s-a suprapus peste instalarea sa pe un post de consilier, la Secretariatul General al Guvernului, până în februarie 2013, și apoi pe un altul, la Banca Națională a României. Soția lui Remus Pricopie este de asemenea expert la Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării, unde a fost implicată în proiecte finanțate cu fonduri europene prin POSDRU.

Laura Chițoiu, în subordinea nașului Rușanu

Tot la stat și tot într-un domeniu conex cu al soțului lucrează și Laura Chițoiu. Soția ministrului Finanțelor, Daniel Chițoiu, este director în proaspăt înființata Autoritate de Supraveghere Financiară, condusă de Dan Radu-Rușanu, nașul de cununie al soților Chițoiu. Poziția sa în Comisia de Supravechere a Asigurărilor până recent, i-a adus anul trecut 292.217 lei, adică aproximativ 68.000 de euro.

Un post bine plătit a prins și Rodica Cazanciuc, soția ministrului Justiției și verișoara primară a premierului Victor Ponta. Cât Robert Cazanciuc a fost secretar general la MAE, soția sa a activat ca director comercial la TAROM, una dintre companiile de stat cu cele mai ridicate remunerații. Simultan cu promovarea politică a lui Robert Cazanciuc, fostul director al TAROM a prins, printr-un concurs criticat în presă, funcția de Director de reglementare în cadrul Autorității Aeronautice Civile Române. Potrivit CV-ului său, înainte de a ocupa funcția de conducere la TAROM, Rodica Cazanciuc a fost ticketing coordinator și helpdesk manager la aceeași companie începând cu 2007.

Rodica Cazanciuc. Sursa foto: Facebook

O promovare simultană cu venirea USL la guvernare a simțit și soțul ministrului delegat pentru Ape. Nicolae Alexandru Varga a fost numit în iulie 2012 director la Hidroelectrica Oradea, de unde a câștigat anul trecut 99.395 de lei.

Mai puțin cunoscută public, Vasilica Vali Staicu, alături de care ministrul pentru Infrastructură, Dan Șova, și-a botezat recent primul copil, este jurist de profesie, dar și secretar III în Ambasada României în Marea Britanie, fiind masterand la LSE. După alegerile interne din PSD, Vasilica Staicu a preluat și șefia organizației PSD Belgia, ca vicepreședinte.

Vali Staicu, vicepreședinte PSD Belgia. Sursa foto: www.psd.ro.

Mariana Fenechiu, lucrează în familie

Interpreta e muzică populară Mariana Ivan a devenit a treia doamnă Fenechiu în 2007. La scurt timp după ce l-a cunoscut pe actualul ministru al Transporturilor, Relu Fenechiu, în 2006, a testat intrarea în anticamera politicii dintr-un post de consilier la cabinetul Dorinei Isopescu, susținută la acea vreme de PNL Iași la conducerea Inspectoratului de Stat în Construcții. După concediul de creștere a copilului, din 2011, Mariana Fenechiu s-a reorientat spre SC Integra Business Consulting SRL, firmă de proiectare în construcții și consultanță, parte a Fene Grup la care soțul său este partener, dar deținută de fratele ministrului, Lucian Fenechiu.

 

Relu și Mariana Fenechiu s-au căsătorit în 2007 într-un castel din Austria. Sursa foto: Q Magazine

Vanda Vlasov și Mihaela Bănicioiu câștigă mai bine decât miniștrii

Cu șase ani mai tânără decât ministrul Tineretului și Sportului, Mihaela Prioteasa i-a devenit soție lui Nicolae Bănicioiu anul trecut. Economist, Mihaela Bănicioiu a adăugat la bunurile familiei un teren de 40.000 mp în Scornicești, un apartament în București și o casă în Voluntari, 25.000 de dolari în conturi, plus, la acea vreme o mașină VW vândută ulterior cu 80.000 de lei.

Soția ministrului Tineretului are o firmă de organizare de expoziții târguri și congrese, BAS EVENT EXPO SRL și a avut până anul trecut și o afacere în domeniul imobiliar. Veniturile actuale, mai mari decât ale lui Nicolae Bănicioiu, provin din REd Media DIGITAL SRL, PROXIMITY SRL, EXACT CERCETARE CONSULTANȚĂ SRL, ABOUT TO FLY SRL, dar și de la Universitatea „Titu Maiorescu” unde predă Mihaela Bănicioiu.

Nicolae și Mihaela Bănicioiu

Vanda Vlasov, a doua soție a ministrului pentru Românii de Pretutindeni, Cristian David, este notar public și, de curând, scriitoare. Sora geamănă a creatoarei de modă Ingrid Vlasov și fiica avocatului Mihai Vlasov, președintele Camerei de Comerț a României, Vanda Vlasov s-a căsătorit cu liberalul Cristian David în 2005. Dacă  inițial a picat examenul de titularizare ca notar public în București, ulterior a ajuns la Curtea de Arbitraj, de unde câștigă în jur de 40.000 de euro pe an.

Cristian David și Vanda Vlasov

Cu ce se ocupă Mădălina Corlățean, Violeta Barbu, Ilie Grapini

Logoped la Școala specială nr 7 din București, Mădălina Corlățean, și-a cunsocut soțul, actualul ministru de Externe, Titus Corlățean, când erau amândoi studenți, ea la Psihopedagogie specială, el la Drept. La profesia aleasă din facultate a rămas și soția ministrului Comunicațiilor, Dan Nica, indiferent de traseul politic al acestuia. Mihaela Nica este medic obsterician-ginecolog la Spitalul Elias din București, apare foarte rar la evenimentele mondene și niciodată la cele politice.

Alegerea separării de politică îi aparține și Violetei Barbu, soția ministrului Culturii, Daniel Barbu. Acesta a păstrat discreția în privința soției până la a nu-i menționa numele nici măcar în declarația de avere. Filolog și istoric, Violeta Barbu este cercetător științific la Institutul de Istorie „Nicolae Iorga” care funcționează pe lângă Academia Română.

Ana Dușa, soția ministrului Apărării pe de altă parte, este procuror la Toplița, fost procuror financiar pe lângă Curtea de Conturi Harghita, timp de șase ani, începând cu 2002, fiind numită de președintele ion Iliescu.

Varujan și Mihaela Vosganian, Foto: Eduard Andrei // Mediafax

Un nume de notorietate este cel al Mihaelei Stănculescu Vosganian, compozitoare de mizică simfonică și conferențiar universitar la Universitatea Națională de Muzică. Recent, ministrul Varujan Vosganian a scris libretul operei compuse de soția sa, „Visătorul trezit”.

Artist este și soțul Mariei Grapini, ministrul delegat pentru Turism și IMM-uri. Ilie Grapini a cântat la corn la Opera Română din Timișoara până anul trecut, când s-a pensionat.

Maria Grapini, la aniversarea de 60 de ani a soțului, Ilie Grapini. Sursa foto: Facebook

Soții de ministre aleg pensia

Pensionar, fără implicare în afaceri sau politică, este și Iulian Cămpeanu,cu care ministrul Muncii, Mariana Cămpeanu, este căsăstorită de 40 de ani. Același statut îl are de puțin timp și Dan Plumb. La momentul ieșirii la pensie, soțul ministrului Mediului, Rovana Plumb, era director la Gerovital Cosmetics SRL, unde a avut și câteva acțiuni până în 2007, dobândite prin asociația angajaților. Ceea ce nu a trecut ministrul în declarația de avere, dar arată datele de la Registrul Comerțului consultate de gândul este faptul că Dan Plumb apare ca unic acționar al unei companii care activează în domeniul administrării paginilor web și al publicității online, World Millenium Publicity.

Încă necăsătorit, ministrul pentru relația cu Parlamentul, liberalul Mihai Voicu, este logodit cu Claudia Benchescu, aleasă recent șefa organizațiilor studențești din PNL.

Claudia Benchescu, logodnica lui Mihai Voicu, are ambiții politice. Sursa foto: Facebook

Ca și ministrul de Interne, Radu Stroe, ministrul Fondurilor Europene Eugen Teodorovici nu mai este căsătorit. 

Autor

Citește și