Președintele Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT), Toro T. Tibor, a declarat, miercuri, într-o conferință de presă, că „noua majoritate din Parlament” și noul Guvern adoptă o serie de „decizii antimaghiare” și că din această cauză vor apărea probabil „conflicte și tensiuni locale”.
Potrivit lui Toro, „noua majoritate din Parlament” și noul Guvern adoptă o serie de „decizii antimaghiare și antidemocratice”, iar formațiunile politice maghiare și societatea civilă maghiară ar trebui „să se adune” pentru a-și „impune punctul de vedere”, transmite corespondentul MEDIAFAX.
„Vedeți ce decizii ia Guvernul, ce decizii ia noua majoritate din Parlament, o serie de decizii antimaghiare și antidemocratice. Noi credem că a venit momentul ca forțele democratice maghiare, chiar și întreaga societate civilă, să se adune, pentru că altfel nu ne putem impune punctul de vedere dacă suntem dezbinați. (…) Toate aceste proiecte, legea electorală, acele planuri de a schimba administrația teritorială (proiectul de regionalizare a țării – n.r.), toate acestea au accente antimaghiare și noi credem că nu este bine acest lucru”, a spus Toro T. Tibor.
Președintele PPMT a apreciat că din această cauză vor apărea probabil „conflicte și tensiuni locale”, o dată cu „epurarea” maghiarilor din fruntea unor instituții.
„Sunt o serie de decizii antimaghiare, de exemplu când a venit noua majoritate a schimbat toți prefecții, respectiv schimbă reprezentanții în instituțiile deconcentrate, ceea ce va duce la tensiuni în acele județe în care maghiarii sunt în număr însemnat, pentru că până la urmă va fi un fel de epurare a acestor instituții și probabil va da naștere la niște conflicte și tensiuni locale. Nu este neapărat vina acestui Guvern, este vina tuturor guvernelor care au politizat aceste instituții și pe undeva este și vina UDMR – pentru că a acceptat această politizare, pentru că și-a impus oameni ca prefecți, subprefecți, directori peste tot în instituții deconcentrate. Noi vedem soluția în întărirea autorităților locale și regionale, respectiv de a duce chiar la dispariția instituției prefectului”, a afirmat Toro.
În opinia acestuia, toate instituțiile deconcentrate ar trebui să fie subordonate organelor alese de la nivel local și regional.