Prima pagină » Știri politice » Traian Băsescu: Dacă referendumul nu va fi validat, voi readuce în discuție întreruperea mandatului de președinte în octombrie, cu condiția revizuirii Constituției

Traian Băsescu: Dacă referendumul nu va fi validat, voi readuce în discuție întreruperea mandatului de președinte în octombrie, cu condiția revizuirii Constituției

Traian Băsescu: Dacă referendumul nu va fi validat, voi readuce în discuție întreruperea mandatului de președinte în octombrie, cu condiția revizuirii Constituției
Președintele suspendat tocmai a spus...

Președintele suspendat, Traian Băsescu, a declarat că dacă nu se va valida referendumul, va ține cont și de votul opiniei publice și va readuce în discuție întreruperea mandatului în octombrie, cu condiția revizuirii Constituției și trecerea la Parlament unicameral cu 300 de membri.

„Dacă nu se va valida referendumul, voi acționa conform legii, deci vedem dacă merg la Cotroceni. Voi ține cont și de opinia publică, o să readuc în discuție să îmi întrerup mandatul în octombrie pentru alegeri simultane cu condiția revizuirii Constituției și trecerea la Parlament unicameral cu 300 de membri”, a spus Băsescu.

El a precizat că acțiunea de suspendare este „o lovitură dată instituțiilor statului, aproape militar, în numele pușcăriabililor.

„Nu am spus pușcăriaș, ci pușcăriabil. Sunt 19 parlamentari cu dosare penale, plus cei trei incompatibili. Plus Voiculescu. Despre ce dosare este vorba? Este minciuna pușcăriabililor. Din câte știu eu nu am niciun dosar penal, nicio reclamație. Dosarul din casa Mihăileanu a fost închis, apartamentul l-am primit legal . Povestea Flotei, dosarul este închis. Nu este nicio legătură, sunt abordări propagandistice”, a declarat președintele la Realitatea TV.

Președintele suspendat a precizat că oficialilor europeni li s-a părut că a fost o execuție fără judecată în 36 de ore.

„Nimeni nu acceptă că un președinte ales este executat într-o execuție sumară. Un președinte este ales cu 51%, este cinstit după opt ani de mandat să-l împingi să obțină tot 50% plus unu. Eu știu ce misiune imposibilă îmi asum”. a precizat Traian Băsescu.

„Am fost întrebat de doamna Merkel, era perfect informată de la ambasadă, s-au restabilit atribuțiile CCR am spus „nu”. S-au retras ordonanțele de urgență care vizau preluarea Monitorului Oficial, am spus „nu”. Am mai avut o întrebare legată de cum decurge procedura de suspendare, dacă e reglementată în Constituție. Am spus „nu”. Am spus nu s-a făcut o anchetă ca în 2007. Ei știu că nu mint niciodată”, a dezvăluit președintele suspendat dialogul avut cu cancelarul Angela Merkel

Traian Băsescu a vorbit și despre tasta numărul trei a telefonului de la Palatul Cotroceni. „Sunt 12 taste pe telefonul de la Cotroceni.  Îmi trebuia o tastă, când întrebi cine sunt primii vinovați să spună Crin Antonescu și Victor Ponta. Este de la mine. Dacă apeși pe tasta trei s-ar putea să răspund eu”.

 

Cele mai importante declarații:

Am crezut mult în coabitare după ce premierul Ungureanu a pierdut încrederea în Parlament. Am făcut încercarea coabitării pentru a evita instabilitatea politică, am crezut sincer că va merge. A fost o campanie locală în care nu am spus un cuvânt.


Nu-mi puteți da un singur exemplu că nu am dorit coabitarea. Am mers cu toleranța până acolo încât am acceptat-o pe doamna Andronescu care a pierdut un proces de incompatibilitate. în condiții normale nu aș fi acceptat o asemenea nominalizare.


Măsurile luate în 2010 au afectat populația, iar explicațiile Guvernului nu au pătruns la populație. Nu sunt exclus din eticheta președintele a făcut lucruri grele împotriva noastră.


Lovitura dată instituțiilor statului, aproape militar, este dată în numele pușcăriabililor. Decizia se luase demult, anunțase graficul domnul Voiculescu, ea a fost respectată. Am fost suspendată după 59 de zile, nu 60 de zile cum estimase Voiculescu.


Nu am spus pușcăriaș, ci pușcăriabil. Sunt 19 parlamentari cu dosare penale, plus cei trei incompatibili. Plus Voiculescu.


Despre ce dosare este vorba? Este minciuna pușcăriabililor. Din câte știu eu nu am niciun dosar penal, nicio reclamație. Dosarul din casa Mihăileanu a fost închis, apartamentul l-am primit legal . Povestea Flotei, dosarul este închis. Nu este nicio legătură, sunt abordări propagandistice.


Eu am opt ani de mandat. Nu mă lupt pentru un scaun, este un scaun tare incomod, mai ales în vreme de criză. Obiectivul nu mai poate fi acel scaun, ci România europeană.


Au făcut țăndări reputația României fără președintele care îi încurca.


Referendumul nu mai este despre Traian Băsescu, ci despre România izolată sau România cu valori europene.


Europa i-a rejectat ca parteneri pe Victor Ponta și Crin Antonescu. O Românie care a dat mesaje naționaliste inacceptabile în UE. Numai că nu bătea cu pantoful că nu primește ordine. Ce nu a înțeles că UE este o chestiune despre valori și atât timp cât respecți valorile nu ai probleme.  Când nu se mai respectă valorile, țara nu mai este compatibilă cu UE.


Trebuie găsită soluța resetării instituțiilor statului român. Am avut speranța, gândul că s-ar putea reseta instituțiile prin Curtea Constituțională.Guvernul a folosit Monitorul Oficial ca pe o gazetă de perete. Dacă era respinsă de către Curte Ordonanța prin care se amputau puterile Curții, putea judeca hotărârea de suspendarea a președintelui, a schimbării lui Vasile Blaga și revocarea Avocatului Poporului.


Cancelariile europene știu ce s-a întâmplat. A fost un abuz de putere al Parlamentului la suspendarea președintelui.


Văd coabitarea posibilă, am stimulat-o, eu l-am numit pe Victor Ponta. Ea implica însă obligații să funcționăm instituțional.


Decizia ca eu să fac anunțul a fost un complex de analize făcute cu BNR, Ministerul de Finanțe, prim-ministru. Am avut întâlnirea cu Fondul pe 4 mai 2010. Nu ne înțelegem asupra măsurilor, urmează un nou șir de consultări cu BNR, ministrul de finanțe. În ziua declarației, întâlnire cu partidele politice, am ajuns la o soluție, nu ne mișcăm de pe ea. Fondul a cerut creșterea fiscalității pe întreprinderi. Concluzia noastră a fost să nu afectăm întreprinderile, societățile. Am făcut eu anunțul pentru că era dificil pentru orice om de partid să o facă. Trebuia dat un semnal către piețe și am spus că acest semnal trebuie să vină de la Executiv, președintele este parte a executivului și eram cel mai credibil. Aș mai face-o oricând dacă acesta este interesul țării.


Nu am avut o problemă cu puterile statului. Cu justiția am ajuns la o soluție de a ajuns să funcționeze acceptabil. Iau notă de observația CCR dar trebuie să fii și în pielea președintelui. Am avut probleme cu CSM pentru că nu mergea MCV.


Fractura în societatea românească a apărut în 13-15 iunie 1990 și a fost adâncită după condamnarea comunismului.


Iată o greșeală foarte mare pe care am făcut-o când am spus la telefon „ghici, ghicitoarea mea”. Cu legea sănătății nu am reușit.


S-a încercat trecerea legii educației în Parlament, iar amendamentele depuse nu generau niciun progres pentru sistemul de educație. S-au întâlnit în Parlament interesele universităților particulare, doctorilor, demnitarilor care predau în universități.


Am avut ghinion că în paralel cu criza trebuia să modernizăm și statul. Am trecut societatea prin procese dure pentru care nu era pregătită. Acum plătesc costurile.


Dacă nu se va valida referendumul, voi acționa conform legii, deci vedem dacă merg la Cotroceni. Voi ține cont și de opinia publică, o să readuc în discuție să îmi întrerup mandatul în octombrie pentru alegeri simultane cu condiția revizuirii Constituției și trecerea la Parlament unicameral cu 300 de membri.


Eu vreau să se valideze referendumul cu un rezultat. Ținta acestei suspendări nu am fost eu, ci punerea sub control a justiției.


Știu că i-am supărat pe români, este imposibil ca românii să nu fi văzut ce se întâmplă și să nu realizeze care sunt opțiunile: restaurație – un stat ca pe vremea lui Năstase și Iliescu ori ne continuăm drumul european.


Nu cred, chiar dacă românii sunt supărați pe mine. Nu iau în calcul pierderea referendumului.


Românii își dau seama că sunt în fața alternativei izolați în Europa și alternativa este să continuăm. Nimeni nu ne va uita această fractură democratică, România va fi monitorizată din punct de vedere al instituțiilor statului.


Suspendarea mea li s-a părut ca o execuție fără judecată, în 36 de ore. Nimeni nu acceptă că un președinte ales este executat într-o execuție sumară. Un președinte este ales cu 51%, este cinstit după opt ani de mandat să-l împingi să obțină tot 50%. Eu știu ce misiune imposibilă îmi asum.

Am fost întrebat de doamna Merkel, era perfect informată de la ambasadă, s-au restabilit atribuțiile CCR am spus „nu”. S-au retras ordonanțele de urgență care vizau preluarea Monitorului Oficial, am spus „nu”. Am mai avut o întrebare legată de cum decurge procedura de suspendare, dacă e reglementată în Constituție. Am spus „nu”. Am spus nu s-a făcut o anchetă ca în 2007. Ei știu că nu mint niciodată.


Am o îngrijorare față de mitingul de la Iași. Mitingurile de la Iași se desfășoară la distanța mică. Mitingul dreptei este la Palatul Culturii, mitingul puterii este la Piața Alexandru Ioan Cuza. Cred că nu este bine să faci asemenea mitinguri cu mase mari de oameni. Pe mine mă cunosc românii ca pe un cal breaz și cu bune și cu rele.


Dacă vrei să te războiești cu Cristoiu, cu CTP când ți se pare că sunt incorecți, dacă tot te fac în toate felurile. Niciodată nu o să îi resping telefonul unui analist important.


Sunt 12 taste pe telefonul de la Cotroceni.  Îmi trebuia o tastă când spui cine sunt primii vinovați să spună Crin Antonescu și Victor Ponta. Este de la mine. Dacă apeși pe tasta trei s-ar putea să răspund eu.