Prima pagină » Știri politice » Traian Băsescu despre cazul Iulia Timoșenko: „Noi ne solidarizăm cu colegii noștri din UE”

Traian Băsescu despre cazul Iulia Timoșenko: „Noi ne solidarizăm cu colegii noștri din UE”

Traian Băsescu despre cazul Iulia Timoșenko:
Președintele Traian Băsescu a declarat, joi, că România se va solidariza cu poziția UE privind cazul Iuliei Timoșenko din Ucraina și va fi reprezentată doar la nivel de ambasador la Summit-ul liderilor Europei Centrale, programat în perioada 11-12 mai în stațiunea ucraineană Ialta.

Președintele Traian Băsescu a declarat, joi, că România se va solidariza cu poziția UE privind cazul Iuliei Timoșenko din Ucraina și va fi reprezentată doar la nivel de ambasador la Summit-ul liderilor Europei Centrale, programat în perioada 11-12 mai în stațiunea ucraineană Ialta.

„Noi ne solidarizăm cu colegii noștri din UE și, spre exemplu, nu vom da curs invitației de a participa la summitul central și sud-est european de la Ialta, din 11-12, dar vom fi reprezentați de ambasador. Pentru noi Ucraina este un stat important. Sigur, în același timp, nouă ne este foarte clar că nu ne putem amesteca în justiția altui stat”, a spus președintele Băsescu în interviul acordat Radio România Actualități alături de președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti.

De asemenea, întrebat în legătură cu poziția unor oficiali ai Federației germane de Fotbal care au arătat că Germania este gata să preia de la Ucraina organizarea ediției Campionatului European de Fotbal programat în iunie, președintele Băsescu a spus că „fotbalul nu trebuie politizat”.

„În ceea ce privește fotbalul, România are o tradiție și chiar dacă nu avem echipă de fotbal calificată la Europene, nu pot să nu spun. Vă aduceți aminte când pe criterii politice a fost boicotată Olimpiada? Da, era Război Rece. Eu cred că fotbalul trebuie să rămână un spectacol și să nu fie politizat”, a spus președintele Traian Băsescu, amintind de participarea României, ca singură țară a blocului socialist, la Olimpiada de la Los Angeles din 1984.

Pe de altă parte, președintele Timofti a arătat că poziția oficială a Republicii Moldova este de acceptare a celei a statului ucrainean în privința cazului Timoșenko. „Eu întotdeauna am avut o unică poziție, ca jurist, ca soarta și viața fiecărui om să fie apreciată în limitele legii. Eu nu cunosc acum detaliile cazului Timoșenko, ca să dau o concluzie sau o decizie oficială. Sunt conducător de stat și, probabil, dacă o voi face poate fi apreciată de partea ucraineană ca implicare în problemele interne ale statului ucrainean. Eu știu una, că acuma și în Ucraina sunt mecanismele de a acorda cetățenilor posibilitatea să își apere drepturile sale. În cazul că dânsa nu nu este vinovată, ea va dovedi aceasta și către toate instituțiile interne și internaționale. Dar până acum este o poziție oficială că accept poziția statului ucrainean”, a spus președintele moldovean.

Uniunea Europeană s-a declarat „dezamăgită” de condamnarea la șapte ani de închisoare a fostului premier ucrainean, Iulia Timoșenko, acuzată de abuz în serviciu în urma semnării unui acord de gaze cu Rusia în 2009. Procesul a fost „motivat politic” și nu a respectat standardele internaționale, este poziția emisă de Consiliul European, care a adăugat că acest lucru „se va reflecta” in politicile UE față de Ucraina.

Mai mulți lideri de state din UE au anunțat că nu vor participa la Summit-ul găzduit de Ucraina la Ialta. Autoritățile ucrainene un trimis invitații pentru 20 de state: Albania, Austria, Belarus, Bulgaria, Bosnia și Herțegovina, Estonia, Italia, Macedonia, Moldova, Polonia, România, Serbia, Slovacia, Slovenia, Croația, Cehia, Letonia, Lituania, Muntenegru și Ungaria.

Marius Frățilă, [email protected]

 

Citește și