Prima pagină » Știri politice » Traian Băsescu, despre prezența în Guvern a miniștrilor cu dosare în justiție: „Ponta mi-a promis că se rezolvă”

Traian Băsescu, despre prezența în Guvern a miniștrilor cu dosare în justiție: „Ponta mi-a promis că se rezolvă”

Traian Băsescu, despre prezența în Guvern a miniștrilor cu dosare în justiție:

Invitat la „După 20 de ani”, președintele Traian Băsescu a susținut că are o relație bună cu premierul Victor Ponta care i-a promis că, înainte de sfârșitul anului, când Comisia Europeană urmează să facă un nou Raport MCV pentru România, miniștrii cu dosare penale vor pleca din Guvern. De Raportul din decembrie depinde dacă la finalul acestui an Consiliul European va lua sau nu decizia privind stabilirea unui calendar de aderare la spațiul Schengen pentru România.

„Cred că în decembrie vom obține un rezultat bun dacă Guvernmul ia toate punctele care îi revin și le rezolvă. Inclusiv cel care vizează miniștrii cu dosare penale în instanță și care trebuie să plece din Guvern până la următorul raport”, a arătat președintele. Mai exact, Traian Băsescu se bazează pe o promisiune a lui Victor Ponta. „Domnul Ponta mi-a spus că se vor rezolva lucrurile. Să vedem. Cred că și acum vreo trei săptămâni am reluat discuția pe MCV și răspunsul a fost pozitiv”, a spus președintele.

Întrebat explicit dacă a primit asigurări legate de cazul ministrului Fenechiu, șeful statului a confirmat, nuanțând însă situația delicată în care se află Victor Ponta. „Există niște sensibilități politice. Se pare că liberalii țin foarte mult la prezența domnului Fenechiu în Guvern. Pot să-l înțeleg, premierul trebuie să rezolve și MCV, dar,în condiițiile astea, trebuie să aibă grijă și să nu creeze un moment de instabilitate politică care ne-ar costa infintit mai mult. Mi-a spus că o va rezolva„, a instistat Băsescu, adăugând că și Parlamentul ar urma să își depășească restanțele.

Antonescu: „Nu am vorbit cu Ponta despre asta”

Ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, a declarat pentru gândul că președintele „vorbește despre schimbarea sa din Guvern de luni de zile, dar că premierul a dat declarații clare”.

„Nu este treaba mea, eu îmi fac treaba. Cred că reprezint o problemă pentru președinte și atât. Comisarii europeni deblochează fonduri europene pe programul operațional Transporturi și în țară vin patru miliarde de euro”, a adăugat Fenechiu.

El a dat de înțeles că altele sunt motivele care atrag criticile venite din partea președintelui și ele nu țin de raportul MCV sau de integrarea în Schengen.

„Lui Traian Băsescu nu îi place ce am găsit în minister. Ar fi vrut să fie miniștri care să nu caute nimic din trecutul Ministerului, a celor care s-au perindat în fruntea ministerului”, a spus ministrul Transporturilor pentru gândul. Întrebat dacă se referă la mandatul președintelui Băsescu în fruntea ministerului, Relu Fenechiu s-a limitat să spună că este vorba de „lucruri din trecutul ministerului, a celor care s-au perindat prin fruntea sa”.

Președintele Crin Antonescu a declarat pentru gândul că nu a avut nicio o discuție în ultimele săptămâni despre ministrul Relu Fenechiu.

„PNL își menține sprijinul pentru ministrul Relu Fenechiu. Nu a existat nicio discuție cu premierul pe acest subiect”, a precizat Crin Antonescu.


Gândul a transmis LIVE TEXT cele mai importante declarații ale președintelui:

Despre referendum

„Principalul obiectiv al oricărui politician responsabil este să arate că nu se poate trece peste un referendum validat. Dacă plenul Parlamentului nu aduce proiectul în parametrii referendumului din 2009 sau la CCR nu este întors proiectul pentru a fi corectat, voi declanșa referendumul”

„Problema este, după părerea mea de viziune. În momentul de față, uitându-ne la ce se întâmplă în lume și în UE constatăm cheltuieli foarte mari. Vor câștiga în viitor acele țări care își vor simplifica funcționarea statului. Al doilea lucru este o educație puternică și un sistem de sănătate și energie ieftină”

„Eu sunt de acord, un popor poate primi foarte multe întrebări. Problema este dacă referendumul se adresează cu chestiuni esențiale sau întrebi poporul dacă vrei să se aprindă lumina la 8 și să se stingă la 9. Niciun parlament nu va accepta să fie el de 300 și Guvernul de 30 de ministere”

„Dacă poporul va stabili altfel,  fi un eșec al meu și mi-l asum”

Revizuirea Constituției

„Nu am văzut amendamentele, deocamdată protestez public pentru un lucru cunoscut public: introducerea stemei pe tricolor. N-am știut (că s-a renunțat n.r.)”

Eu sunt de acord cu libertatea fiecărui om să facă ce vrea cu viața lui, inclusiv această libertate. Ce facem fiecare între pereții casei noastre este problema noastră. A intra pe această zonă, a o reglementa prin Constituție e o greșeală. Nu se știe ce evoluții vor urma. Dacă vor să se căsătorească bărbat cu bărbat femeie cu femeie, e problema lor. Eu sunt creștin ortodox și respect preceptele morale ale creștinismului

 

Despre regionalizare

„Aici vin cu o precizare care poate va surprinde. Trebuie avută mare grijă cu aceste regiuni. Dacă ei se gândesc că vor face parlamente regionale, președinți regional, statul se transformă în stat federaș. Mare grijă, dragi politicieni, de faceți cu regionalizarea, că România este stat unitar”

„Domnul Dragnea vrea să facă guvernatori în decembrie. Le recomand să n-o facă până nu face câteva lucruri. În primul rând să facăp o analiză a situației comunelor, să construiască infrastructura de comunicații. La centrul regional vor trebui băgate în calculator toate”

 

Despre relația cu  Victor Ponta

Am cu premierul o relație de comunicare foarte bună. Discuțiile mele cu premierul sunt extrem de deschise pe problemele pe care dorește să le discutăm. Și vorbim destul de des, măcar de două ori pe săptămână, ne și vedem o dată la o săptămână, la două săptămâni. Nu e vorba de o reevaluare. Ne știm foarte bine, nu ne mai schimbăm.”

„Nu cred că în România va crește șomajul ceea ce este un prim pas bun. O mare deficiența a Guvernului, și sper să își revină, este absorbția fondurilor UE”

Despre acordul cu FMI

Cred că Boardul FMI va constata îndeplinirea criteriilor stabilite cu Guvernul și va valida cel de-al doilea acord, a acestuia în desfășurare

Discuții pentru un nou acord? „Liderii PNL au anulat un acord cu FMI în timpul Guvernului Tăriceanu, împotriva punctului meu de vedere, și au dus țara în colaps. Este bine să fie rezervați din acest punct de vedere. Ar fi bine să nu se bage măcar

 

Despre taxa pe salariile compensatorii

„Șeful de la Asigurări câștigă de 50 de ori decât președintele României. A încercat și Boc, a încercat mai neinspirat premierul Ponta pentru că a încălcat un principiu, mă refer la cota unică. A ieșit din cota unică, este prima breșă care se face și nu va fi bine primită de oamenii de afaceri”

„În legea de funcționare a acestor regii, companii cu capital de stat să introducem articolul în care să stabilim salarizarea la nivel de bugetari”

„Se putea rezolva foarte bine, amiabil, cum doamna aceea care a ajuns la Nuclearelectrica, a încasat de pe unde a fost vreo jumătate de milion de dolari pentru că nu și-a încheiat mandatul. Aia este o clientă politică, nu poți să îți chemi clientul și să spui nu poți să fii cu bun simț, nu poți tu partid care l-ai susținut să câștige zeci de mii de euro pe lună să spună stop?”

„Despre clienți vorbesc și nu despre clienții unui singur partid, toți”

„Doamna Lulache este un nume reprezentativ , să nu oblige Guvernul să se pună într-o poziție delicată, începe să se erodeze încredere mediului de afaceri”

„Sunt partizan fără rezerve a găsirii unei soluții aici, dar să fie găsită soluția care nu ne afectează credibilitatea. Dacă tot te-am numit domnul Rușanu, că tu ai salariu de 14.000 de euro cât banca națională, te chem eu la Parlament și stabilim că ai mai puțin, prin vot. Dacă nu, îți dăm un vot să pleci din funcție”

Despre CFR

„La CFR Marfă privatizarea nu este o soluție rea. Marea problemă este legată de cine va câștiga licitația. De ce a venit această companie la CSAT? Are niște obligații față de NATO, față de Armaata Română și trebuie să și le respecte. Al doilea aspect, soluția investitorului strategic. Dar eu nu cred că o companie care are cifră de afaceri 20 de milioane de euro pe an poate fi un investitor strategic. Mi se pare incorect ca datoriile să fie convertite în acțiuni după privatizare

 

Despre agricultură și planurile post-Cotroceni

„Dacă aș avea bani să cumpăr teren agricolol, aș lua”

„Mi-ar place după ce termin, chiar dacă mă voi ocupa de Mișcarea Populară, voi susține eficient și partidul Mișcarea Populară, mi-ar place să am o fermă, 250 ha, 50 ha să am livadă piersici, cireși, mere”

 

Despre partide și Mișcarea Populară

„Se strâng semnături pentru partidul Mișcarea Populară. Este la a 16 filială în țară”

„Într-un IRES care a fost publicat are 11%. într-un Ires în care este cunoscut de 64%”

„Partidele nu rtealizează că pierd, nepunând oameni importanți în funcții, performanța lor la guvernare este scăzură. Poate e prea mult spus corupție, sunt năravuri”

 

MCV

„Cred că în decembrie vom obține un rezultat bun dacă Guvernmul ia toate punctele care îi revin și le rezolvă. Inclusiv cel care vizează miniștrii cu dosare penale în instanță și care trebuie să plece din guvern până la următorul raport”

Întrebat dacă a vorbit explicit cu Victor Ponta despre plecarea miniștrilor cu dosare din Guvern: „Domnul Ponta mi-a spus că se vor rezolva lucrurile. să vedem. Cred că și acum vreo trei săptămâni am reluat discuția pe MCV și răspunsul a fost pozitiv”

Există niște sensibilități politice. Se pare că liberalii țin foarte mult la prezența domnului Fenechiu în Guvern. Pot să-l înșeleg, premierul trebuie să rezolve și MCV, să asigure și stabiliutatea care ne-ar costa invintit mai mult. Mi-a spus că o va rezolva

Despre scandalul PRISM – supravegherea corespondenței

„Și cu ce m-ar deranja, pe Facebook pun informații să le știe toată lumea? De regulă, într-un asemena mediu trebuie să știi că nu mai dispui de confidențialitate absolută, țipăm de confidențialitate, dar nu ne deranjează furnizorul de servicii, care au calculatoarele principale și oricând pot să se uite în corespondența electronică”

„Eu mă las pe mâna lui Google, dar dacă aflu cumva că serviciile de securitate își permit să aibă acces la 10% din adrese, 10 milioane de adrese sunt supravegheate în SUA. Dacă al Qaida trimite pe mail serviciile americane, ce să facă nu ne băgăm că este secretul corespondenței?”

„SRI, dacă are mandat, da, (n.r. – poate supraveghea corespondența oricărui român)

Citește și