Traian Băsescu, dezamăgit de Cioloș. Ce îi reproșează premierului tehnocrat
„Guvernul, doar o victimă? Nimic nou ca viziune bugetară. Toate angajamentele imprudente și populiste ale PSD+UNPR+ALDE și PNL au fost acceptate de Dacian Cioloș ca preț al susținerii în Parlament. În fapt, Dr. Ponta, Dragnea și Gorghiu vor guverna și în 2016, dar nu direct, ci prin >”, a comentat Traian Băsescu, pe Facebook.
Traian Băsescu a susținut că „renunțarea la politicile pro-ciclice, relansarea investițiilor și implicit dezvoltarea țării, crearea de noi locuri de muncă, Programul de Convergență, Obiectivul pe Termen Mediu, reforme structurale, aderarea la moneda unică vor rămîne doar simple priorități enunțate”, din nou amînate inclusiv de „tehnocrați”.
Băsescu pune sub semnul întrebării utilitatea Guvernului de tehnocrați.
„Și, dacă este doar un instrument de a pune în aplicare un program stabilit de politicieni fără a putea guverna pe baza priorităților reale ale țării, la ce bun un guvern de „tehnocrați”?”, se întreabă Traian Băsescu.
„Poate pentru a avea cui pune în spate dezastrul dezechilibrelor macroeconomice și a creșterii rapide a datoriei publice ce se prefigurează pentru anul 2017 sau pentru justificarea eșecurilor integrării într-o Uniune Europeană ce va intra într-un proces rapid de reașezare a propriilor valori”, adaugă fostul șef de stat.
Traian Băsescu mai afirmă că nu și-ar dori ca „Guvernul schimbării să fie doar o victimă a politicienilor”.
Traian Băsescu este cel care l-a susținut pe Dacian Cioloș ca propunere a României pentru postul de comisar european, în 2010. Fost ministru al Agriculturii în Cabinetul Tăriceanu, Cioloș a devenit comisar în executivul european condus de Jose Manuel Barroso, la 9 februarie 2010.
În 2014, după alegerile pentru Parlamentul European și odată cu încheierea mandatului Comisiei Europene conduse de Barroso, Traian Băsescu, președinte în funcție, a insistat ca Guvernul condus de Victor Ponta să-l susțină pe Dacian Cioloș pentru un nou mandat de comisar european pentru agricultură. Guvernul de la București a propus-o însă pe Corina Crețu, care a devenit comisar european pentru Dezvoltare Regională.