Președintele Traian Băsescu a prezentat principalele concluzii ale Consiliului European care a avut loc joi pe tema Ucrainei. La plecarea spre summit, în această dimineață, șeful statului a declarat că noile autorități ucrainene sunt legitime, în ciuda declarațiilor lui Vladimir Putin și că Rusia a încălcat tratatele internațională, comițând un act de „agresiune” în Crimeea.
gândul transmite în format LIVE TEXT principalele declarații ale lui Traian Băsescu la finalul Consiliului European:
– România a fost primul stat care a condamnat „agresiunea” Rusiei în Crimeea
– Se cere Rusiei retragerea imediată a trupelor în bazele permanente.
– Consiliul de azi condamnă ideea de azi a organizării unui referendum în Crimeea.
– UE consideră că are responsabilități pentru pacea și securitatea Europei și, ca atare, se implică într-un proces de negociere care să vizeze detensionarea situației din Ucraina.
– Consiliul cheamă Federația Rusă să intre în dialog cu guvernul legitim al Ucrainei și să înceapă imediat negocieri.
– Măsurile care intră în aplicare imediată sunt suspendarea negocierilor acordului pentru vize și a negocierilor privind noul acord Federația Rusă-UE.
– Consiliul încurajează statele membre G8 să nu participe la pregătirile și summitul G8 de la Soci.
– Consiliul European cere Federației Ruse să înceapă negocieri imediate cu Ucraina pentru a obține rezultate înainte de următorul Consiliul European, peste două săptămâni. În caz contrar, s-ar putea adopta următoarele măsuri: restricții de călătorie pentru anumiți demnitari, încălcarea activelor. De asemenea, este posibil anularea summitului UE-Fed. Rusă. În cazul în care Fed. Rusă va continua destabilizarea Ucrainei, se vor aplica sancțiuni de largă cuprindere: vor putea viza energie, comerț, relații financiare și exporturile de armament.
– În cel mai scurt timp, se va semna acordul de asociere, urmând ca în perioada următoare să se semneze și acordul de liber-schimb.
– Se va accelera negocierea acordului privind acordarea de vize și sprijin pentru interconectare cu țări UE care pot furniza și energie electrică și gaz.
– Ca un semnal foarte puternic dat Fed. Ruse, concluziile reconfirmă angajamentul UE față de R. Moldova și față de Georgia.
– Cred că a fost o sesiune a Consiliului European extrem de utilă și care transmite un semnal foarte puternic Fed. Ruse.
– În timp ce eram în Consiliu, am aprobat participarea cu personal la misiunile OSCE în Ucraina (observatori)
-Crimeea este la 141 de mile marine de coasta României la Marea Neagră, ceea ce pentru o fregată înseamnă 10 oore de marș
– România nu este dependentă de gazul rusesc, cele 20 de procente din necesarul de gaz, le putem suplini oricând din altă parte
– În ceea ce privește Ucraina, ne vom implica coordonat cu partenerii europeni
– Ajutorul de 11 miliarde al Europei pentru Ucraina vine și din contribuția României. România este un contributor important al BERD