Traian Băsescu, la ora bilanțului: „Șapte miniștri sunt în închisoare, vreo 18 parlamentari și mulți alții sunt pe rolul instanțelor”

Traian Băsescu, la ora bilanțului:  Șapte miniștri sunt în închisoare, vreo 18 parlamentari  și mulți alții sunt pe rolul instanțelor
Publicat: 09/02/2014, 21:22
Actualizat: 22/03/2019, 05:20

Președintele Traian Băsescu a declarat, duminică, la la Cluj-Napoca, la dezbaterea Fundației Mișcarea Populară, că România are o problemă în interiorul societății, „care este tolerantă la corupție, la nerespectarea regulilor”.

„Nu vom reuși o mână de oameni politici să impunem respectarea integrală a acestor criterii și România să devină un stat onorabil, dacă nu vom fi sprijiniți de populație. Lipsa de exigență se vede în cât de tolerant a fost electoratul românesc când a trimis în Parlament oameni cu dosare pentru corupți”, a spus Băsescu.

El a ținut să precizez că de la începutul mandatului său s-au putut vedea rezultatele luptei anticorupție.

„Astăzi sunt vreo șapte miniștri în închisoare, vreo 18 parlamentari și mulți alții pe rolul instanțelor. Am mai văzut câte unul care întreabă unde sunt țepele, justiția e cea care îi trage în țeapă pe cei care încalcă legea”, a mai spus Traian Băsescu.

Președintele statului a precizat că i se pare nedrept, acum, „când instituțiile statului au început să funcționeze, când peste 20 de primari, alături de miniștri și parlamentari au fost condamnați, când peste 50 de directori de mari companii de stat sunt în închisori, mi se pare nedrept să spunem ia uite corupția este mai mare ca oricând. Nu, statul a avut capacitatea să-i arate pe corupți”.

Potrivit acestuia, acțiunea politică a USL a relevat instabilitatea reformelor și „acesta este poate cel mai grav lucru”.

„Faptul că revenirea la o justiție controlată este un lucru care se poate întâmpla, ireversibilitatea reformlor în justiție nu este garantată, din păcate prin acțiunea oamenilor politici. În ceea ce ce ne privește vreau să spun că, fără a face politică, România a făcut pași înapoi din vara anului 2012. Orice declarație pe care o fac în următoarele 30 de minute este în toate cancelariile occidentale. În vara anului 2012 era stabilit ca în toamnă, România să intre în spațiul Schengen cu frontierele aeriene și maritimie, urmând faza a doua cu frontierele tereste”, a afirmat Băsescu.

Potrivit președintelui statului, instituția Parlamentului nu funcționează ca o instituție la standarde europene.

Atac dur împotriva politicii USL: „România face pași înapoi”

Traian Băsescu a criticat politica dusă de guvernarea USL, atrăgând atenția că prin aceasta șansele României să adere la spațiul Schengen se reduc, deoarece partenerii internaționali sunt atenți la respectarea criteriilor politice.

„În mod categoric evenimentele din vara anului 2012, când s-a încercat debarcarea prin nerespectarea Constituției a președintelui, este un element care revine mereu în discuție și rapoartele Comisiei Europene. Instabilitatea instituțiilor statului, denigrarea instituțiilor care sunt parte a sistemului european, sunt un elemente care ne scoate din criteriile politice”, a afirmat Traian Băsescu.

Un alt element imputat de președinte majorității USL se referă la atacurile îndreptate împotriva justiției, a judecătorilor și procurorilor.

„În ceea ce ce ne privește vreau să spun că fără a face politică România a făcut pași înapoi din vara anului 2012. Orice declarație pe care o fac este în următoarele 30 de minute în toate cancelariile occidentale. În vara anului 2012 era stabilit ca în toamnă România să intre în spațiul Schengen cu frontierele aeriene și maritimie, urmând faza a doua cu frontierele tereste. Evenimentele de la noi din vara anului 2012 , din decembrie 2013, atacurile la instituțiile, atacuriile la justiție, la judecători, la procurori au fost de natură să ne descalifice și au pierdut românii, în primul rând în credibilitate și în al doilea rând economic”, a continuat președintele Băsescu atacul la acțiunile politice ale USL.

Nici patronii unor instituții media nu au scăpat de criticile președintelui Băsescu, care a vorbit despre modul în care implicarea politică a patronilor aduce prejudicii unei prese libere.

„Lucrurile sunt extrem de complicate dacă privim la faptul că tot mai des de peste Ocean și în rapoartele CE se vorbește despre lipsa de libertate a mijloacelor mass media, că ele fac politica patronilor lor. Când ai patroni turnători sau patron inculpat este foarte greu să mai accepte cineva că făcând politica acestui patron presa este liberă”, a fost mesajul transmis de la Cluj de președintele Băsescu.

La finalul discursului său, șeful statului a ținut să atragă atenția că reformele din justiție nu sunt ireversibile și că USL are majoritatea necesară în Parlament pentru a schimba legile.

„În toate rapoartele UE se arată că instituțiile statului au rezistat la atacul din 2012 și la cel din marțea neagră. Instituțiile au rezistat, dar nimeni nu crede că la o presiune continuă și îndelungată , instituțiile vor rezista la infinit. De ce? Pentru că le modifici legile de funcționare, au încercat prin numiri, nu au reușit la Înalta Curte, au avut o prestație îndoielnică la numirile de procurori, au înțeles că nu pot pune sub control justiția prin numiri, cum nu pot pune sub control instituțiile statului. Atunci trec la modificări de legi și acest lucru îl pot face cu majoritatea pe care o au. De aceea România este pusă sub semnul întrebării astăzi”, a avertizat Traian Băsescu.

Sorry, there are no polls available at the moment.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Rezultate parțiale alegeri prezidențiale 2024. Finala Georgescu - Lasconi se conturează tot mai clar. Ultimele...
Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Elena Lasconi! Dezvăluirea făcută de Dan Diaconescu
FOTO. Iuliana Pepene, una dintre cele mai frumoase prezentatoare de știri, e iar singură!
Cum a ajuns Ion Iliescu primul președinte al României democrate. Istoria marcată de minciuni, proteste...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Cele mai controversate declarații ale lui Călin Georgescu: Apologia legionarilor, elogii aduse lui Putin și...
Victor Ponta dă vina pe Nicolae Ciucă, „un idiot util”, pentru rezultatele alegerilor. „A fost...
Ce legătură are Vladimir Putin cu Cătălin Georgescu? Presa din Rusia EXULTĂ după victoria năucitoare
Cum se menține în formă Cristela Georgescu, la 54 de ani! Soția lui Călin Georgescu...
Rezultate parţiale alegeri prezidenţiale. Elena Lasconi măreşte diferenţa faţă de Marcel Ciolacu, care a căzut...
Șoșoacă despre Călin Georgescu: E un...
Elena Lasconi, prima reacție după ce a intrat în cel de-al doilea tur al alegerilor...
Cum a reușit 'meteoritul' Călin Georgescu să fie numărul 1! Explicația unui specialist în social...
Anunțul RAR pentru cei care vor să facă ITP-ul
Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Rezultate parţiale. Elena Lasconi, 19,17% - Marcel Ciolacu 19,15%. Aproape...
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
Dezvăluirea momentului despre Călin Georgescu. Dan Diaconescu aruncă bomba. Nu știa nimeni
Controverse după moartea lui Silviu Prigoană: Copiii minori ar fi fost sedați de frații mai...
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a...
VIDEO Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Gabriel Cotabiță, înmormântat fără fast, într-un cadru restrâns, similar cu ceremonia lui Silviu Prigoană
BANCUL ZILEI. Ajunge BUBULINA acasă și își găsește bărbățelul prin bucătărie: - Vai, ce surpriză!
Harry Gregson-Williams: Moștenirea sonoră din Gladiator, continuată. Prieten și ucenic al lui Hans Zimmer