Traian Băsescu a anunțat duminică că PMP nu va vota moțiunea care va fi depusă de PSD împotriva Guvernului Orban. chiar dacă Partidul Național Liberal nu s-a ținut de cuvânt în ceea ce privește alianța pentru Primăria Capitalei și a determinat intrarea ăn cursa electorală a fostului președinte.
Cantidatul PMP pentru funcția de Primar General al Capitalei a punctat și faptul că partidul din care face parte se va ține de cuvânt, chiar dacă liberalii „au determinat” intrarea lui în cursa electorală.
„PMP va rămâne loial alianţei cu PNL, chiar dacă au determinat intrarea mea în această cursă, pur şi simplu ne-au umilit. Şase luni de când s-a convenit susţinerea Guvernului. Ne-au spus că mergem în alianţă la Bucureşti şi cu o săptămână înainte ne-au spus că nu se mai poate, ceea ce nu e în regulă, nici măcar ca şi comportament. Dar asta nu înseamnă că noi nu ne vom ţine cuvântul de a-i susţine până la ultimul vot”, a anunțat Traian Băsescu.
Moțiunea de cenzură a PSD împotriva Guvernului Orban, care a fost anunțată de Marcel Ciolacu, ar urma să treacă, pentru a se întâmpla acest lucru fiind necesare 233 de voturi.
Se pare că anunțul făcut de președintele interimar al PSD Marcel Ciolacu potrivit căruia moțiunea va trece cu 250 de voturi este adevărat, chiar dacă probabil nu va primi acest număr de voturi, însă poate trece cu 233 de voturi, potrivit unor surse citate de Digi24.
De câteva luni, social-democrații „amenință” Guvernul Orban cu moțiunea, însă amânarea a fost una strategică – se pare că moțiunea ar urma să fie depusă săptămâna viitoare, chiar înainte de Congresul PSD în care, cel mai probabil, Marcel Ciolacu va deveni președinte plin ar patidului.
„Moţiunea de cenzură va trece. Este alb şi negru, nu mai este gri. Dacă aţi fi fost în Parlament astăzi, toţi liderii politici, inclusiv PMP-ul, liderul PMP-ului, care e la guvernare cu PNL, a zis că se vede de pe Marte cât de prost este gestionată pandemia. Moţiunea va trece cu peste 250 de voturi”, a declarat miercuri Marcel Ciolacu.
De asemenea, un alt eveniment important care manipulează soarta moțiunii îl reprezintă începerea campaniei electorale, în contextul în care zeci de primari social-democrați au părăsit „cuibul” pentru PNL, fiind probabil convinși de promisiunile de finanțare a proiectelor locale din Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL).
Momentan nu se știe exact când va fi dezbătută și votată moțiunea de cenzură, însă probabil se va întâmpla în aceeași săptămâna în care va fi depusă, deși votul ar putea avea loc chiar și la sfârșitul lunii august sau începutul lunii septembrie, chiar înainte de redeschiderea școlilor și cu câteva săptămâni înainte de alegerile locale.