Traian Băsescu, prima reacție după afirmațiile fostului colonel SRI Dragomir: „Ar fi groaznic să știm că de la SRI se ordonau arestări”
„Vă mărturisesc că îmi par greu credibile aceste informații și au o chestiune care îmi spune că, dacă ar fi așa, ar trebui să se fi sesizat un procuror din Parchetul General, un procuror militar cel puțin, care să îl fi chemat pe colonelul în rezervă Dragomir să dea explicații și să înceapă o anchetă. Ar fi groaznic să știm că de la SRI se ordonau arestări, ar fi groaznic să știm că Kovesi a plecat cu copii ale mandatelor la DNA și le-a valorificat în dosare penale. Aceste mandate ar trebui să fie la DIICOT și nu la DNA”, a apreciat Traian Băsescu.
Pe de altă parte, fostul președinte consideră o serie de afirmații ale fostului ofițer SRI drept „stupefiante”. „Cea mai gravă mi s-a părut cea în care afirma că a fost prezent când Coldea ordona arestări, este cutremurător și foarte greu de crezut. Am mai văzut o declarație stupefiantă că pe siguranță națională au fost oameni care au fost ascultați cinci ani și pe urmă mandatele de siguranță națională au fost preluate de Kovesi și utilizate în dosare penale pe corupție”, a comentat liderul PMP.
El a precizat totuși că știa mai demult de tendința SRI de a cere foarte multe mandate de ascultare a convorbirilor pe motive de siguranță națională. „Știam practica, dar marea problemă este la judecători pentru că trebuiau să aibă elemente temeinice când puneau sub supraveghere un cetățean”, a mai spus Băsescu.
Daniel Dragomir, fost șef în cadrul SRI, a declarat, într-un interviu televizat, că SRI se ocupa de rechizitorii și asigura un „culoar” pentru obținerea condamnării. Dragomir acuză că printre magistrați se află și acoperiți. „Ofițerii SRI făceau rechizitoriile, iar bravii procurori DNA le luau, le contrasemnau și le trimiteau în instanță, în speranța că onor câmpul tactic se va ocupa în continuare pentru a asigura culoarele necesare pentru asigurarea condamnării”, a declarat Daniel Dragomir, într-un interviu pentru România Tv.
Fostul angajat SRI a confirmat că Serviciul se ocupa și de completele de judecată. „Se trimiteau bilețele, prin mesageri anume desemnați către judecători anume desemnați. Erau relații personale între judecători și ofițeri care erau implicați în câmpul tactic, relații dezvoltate în timp, spre exemplu generalul Dumbravă sprijinea judecătorii să ajungă în poziții. Al doilea caz, pe bază de șantaj, cum ar fi fost arhiva SIPA și în al treilea rând al ofițerilor acoperiți în Justiție. Când vorbim de ofițeri acoperiți între procurori și judecători se încalcă grav Constituția”, a mai spus Dragomir.
„Odată cu plecarea lui Florian Coldea s-a pus batista e țambal. E nevoie de o evaluare internă pentru a verifica persoane. Deasupra tuturor chestiuniilor se află Constituția și ea a fost călcată în picioare de unii ofițeri, de unii generali. Este datoria Serviciului să caute și să găsească cum s-au întâmplat lucrurile ca să nu se poată repeta”, a declarat Daniel Dragomir.