Prima pagină » Știri politice » Traian Băsescu: „Trebuie asumat riscul desecretizării tuturor protocoalelor de colaborare”

Traian Băsescu: „Trebuie asumat riscul desecretizării tuturor protocoalelor de colaborare”

Traian Băsescu: „Trebuie asumat riscul desecretizării tuturor protocoalelor de colaborare
Detalii pe gândul

„CSAT nu a aprobat niciodată, repet, niciodată nu a aprobat vreun protocol de colaborare inter-instituțional. Asta chiar era treaba instituțiilor. (…) Niciodată nu am văzut un astfel de protocol. CSAT a cerut instituțiilor să colaboreze în privința luptei anticorupție, a evaziunii fiscale. A dat decizii în sensul acesta și, la un moment dat, la fiecare trei luni, Ministerul de Finanțe trebuia să raporteze evoluțiile”, a declarat președintele PMP, Traian Băsescu, la RTV.

Traian Băsescu a afirmat că instituțiile care au semnat protocoale fac „o mare greșeală că nu le desecretizează”.

„Protocolul nu poate reflecta decât proceduri în baza legii. Eu sunt convins că deși se vorbește foarte mult de aceste protocoale se face o mare greșeală că instituțiile care le-au semnat nu le desecretizează. Am un singur dubiu, dacă nu cumva devoalarea procedurilor îi ajută pe infractori. Aici am un dubiu. Dar altfel, având în vedere presiunea publică, cred că trebuie asumat riscul desecretizării tuturor protocoalelor de colaborare. Fie că e colaborare SRI – ANI, SRI…..Am înțeles că au protocol de colaborare și cu cei de la Domeniile Statului”, a spus Traian Băsescu.

Băsescu a precizat că „CSAT nu are ce desecretiza pentru că nu a aprobat nici un protocol”.

„Nici în mandatul meu, sunt convins că nici în timpul lui Iohannis nu s-a apucat CSAT să aprobe protocoale interinstituționale. E prea mic nivelul”, a adăugat Băsescu.

Traian Băsescu a afirmat că dacă ar fi președintele României ar cere desecretizarea acestor protocoale în viitoarea ședință a CSAT de marți.

„Da, le-aș cere să le desecretizeze. Exact pentru a închide un capitol care va trena tot timpul”, a spus liderul PMP.

Traian Băsescu a mai spus că ar putea fi posibilă o desecretizare și printr-o hotărâre judecătorească definitivă.

„Cred că o desecretizare se mai poate întâmpla și printr-o hotărâre judecătorească definitivă, dacă instituția nu vrea. Cred, presupun, dar nu știu dacă am dreptate. Însă, cert este că mecanismul dat de lege este acesta: Șeful de instituție care a pus secret de stat pe un document este singurul care poate să fie de acord cu desecretizarea pe care trebuie să i-o aprobe Guvernul. Doamna Dăncilă spune că e de acord, chiar cere, deci în momentul de față este la mâna șefilor de instituții care au semnat aceste protocoale de colaborare să fie de acord cu desecretizarea”, a adăugat Băsescu.