Traian Băsescu a anunțat, în timpul unei declarații de presă, că a venit momentul ca extremiștii maghiari din Jobbik să nu mai poată activa în România și va cere Parlamentului un act normativ în acest sens.
„Și Ungariei îi e rușine cu ei, nu văd de ce nouă ne-ar fi rușine să-i dăm afară”, a explicat președintele, la Palatul Cotroceni. Șeful statului a comentat că a observat ieri „o prezență la vârf a partidului extremist Jobbik”, precizând că, în opinia sa, „a venit timpul să punem capăt prezenței acestui partid pe teritoriul României”. „Comportamentul lor de la Târgu Mureș justifică o astfel de măsură”, a punctat președintele.
„Cer public Parlamentului să adopte un act normativ prin care să se interzică prezența în România a membrilor acestei formațiuni. E un partid extremist, care nu are responsabilitate pentru Europa unită. În Europa, se constată o creștere a partidelor extremiste și, dacă Ungaria nu îi poate ține sub control, măcar pe teritoriul României să nu aibă ce căuta”, a spus președintele. De altfel, Traian Băsescu a avertizat asupra ascensiunii curentelor extremiste și eurosceptice în Europa și în intervenția sa recentă de la summitul Popularilor Europeni.
Președintele a mai declarat că va avea o discuție „extrem de aplicată” în următorul CSAT, „pentru că libertatea, democrația, dreptul de mișcare și la liberă exprimare nu pot merge până la nivelul la care, prin abordări extremiste, faci rău altora”, a mai argumentat Traian Băsescu marți.
Aproximativ 4.000 de persoane au participat, luni, la Târgu Mureș, la comemorarea secuilor uciși în 1854, cerând autonomia Ținutului Secuiesc, dar și începerea unui dialog cu noul guvern privind statutul regiunii.
Printre participanți s-au numărat președintele partidului de extremă dreapta din Ungaria, Jobbik, Vona Gabor, precum și liderii mai multor formațiuni și autorități locale din Ungaria și regiunea Ținutului Secuiesc. De asemenea, la manifestație au mai participat reprezentanți ai organizațiilor „64 de Comitate” (HVIM), Garda Maghiară (o organizație interzisă în Ungaria), dar și reprezentanți ai Cataluniei, Poloniei și Turciei.
Cine este Jobbik
Ungaria este statul european cu una dintre cele mai puternice mișcări de extremă dreapta de pe continent. Jobbik, adică Mișcarea pentru o Ungarie mai bună, este un partid care promovează un naționalism radical, susținător activ al independenței Ținutului Secuiesc și, pe alocuri, anti-romi, antisemit și homofob. O latură controversată a acestei formațiuni este faptul că ea are alături o grupare paramilitară, Magyar Nemyeti Garda, interzisă oficial în Ungaria, dar care continuă să fie activă.
La alegerile parlamentare din Ungaria din 2010, Jobbik a obținut peste 16% din voturi, devenind una dintre principalele forțe politice ale țării vecine.
Partidul se recomandă ca fiind conservator, patriotic, creștin și apărător al identității istorice maghiare, dar respinge acuzațiile că ar fi homofob, anti-romi și antisemit.
Anul trecut, gândul a discutat cu un europarlamentar maghiar care era membru al Jobbik când a fost ales pentru legislativul european, dar care tocmai decisese să părăsească formațiunea, după ce a aflat că familia din partea mamei lui era evreiască, bunica sa fiind supraviețuitoare a Holocaustului. Prin urmare, Csanád Szegedi a decis să se retragă imediat din Jobbik și, mai mult decât atât, ne explica el, să își „regândească toate crezurile politice”.