Prima pagină » Știri politice » Traseiștii lui Dragnea și Ponta apărați de PSD în Parlament. Ce a decis Comisia Juridică pentru aleșii migratori

Traseiștii lui Dragnea și Ponta apărați de PSD în Parlament. Ce a decis Comisia Juridică pentru aleșii migratori

Traseiștii lui Dragnea și Ponta apărați de PSD în Parlament. Ce a decis Comisia Juridică pentru aleșii migratori
Comisia Juridică a respins amendamentele PNL la OUG 55 potrivit cărora aleșii locali care au migrat să își piardă mandatul

Primul amendament propus de PNL prin vocea deputatului Gabriel Andronache a fost ca aleșii locali și județeni care au migrat la un alt partid după intrarea în vigoare a OUG să își piardă mandatul. Amendamentul a fost respins de coaliția parlamentară formată de PSD, PC, UNPR. A doua propunere a PNL a fost ca primarii și președinții de Consilii Județene care au migrat să își piardă mandatul. Și acest amendament a fost respins cu 11 voturi împotrivă și șapte pentru, existând și două abțineri.

Deputații din Comisia Juridică au respins amendamentul PSD votat în Comisia de Administrație, care a fost considerat „o aberație juridică”. Potrivit acestuia „se interzice Guvernului de a emite ordonanțe al căror efecte pot încălca principiile constituționale ale statului de drept și deciziile Curții Constituționale”. Amendamentul deputatului PSD, Laurențiu Nistor, a fost ironizat în Comisia Juridică, susținându-se că prin respingerea acestuia se respectă „blazonul Comisiei Juridice”.

Deputatul PNL, Gabriel Andronache, i-a cerut președintelui de ședință, Bogdan Ciucă (PC), ca în cadrul Comisiei să se stabilească ce se întâmplă cu mandatele aleșilor locali pe baza acestei Ordonanțe.

„Plenul săptămâna trecută a decis că va intra pe ordinea de zi în următoarea ședință. Propunerea mea este de respingere a acestui amendament care nu are de-a face cu logica juridică”, a spus Ciucă.

Acesta a fost completat de Andronache: „și cum rămâne cu efectele Ordonanței”.

„Efectul,,dacă mă întrebați pe mine, jurudic, este exact că nimeni nu va mai putea vreodată să dea o asemenea ordonanță pentru că ea a fost declarată neconstituțională. Deci povestea această tristă din punct de vedere politic nu va mai putea fi repetată și cred că este efectul cel mai important pentru că odată declarată neconstituțională, nu OUG, ca procedură, ci fondul OUG, nu va putea fi repetat nici prin OUG, nici prin alt act normativ, chiar și atunci când vorbim de legi”, a fost replica lui Bogdan Ciucă.

Comisia Juridică și cea de Administrație vor întocmi un raport comun de respingere a OUG 55, această urmând să ajungă în plenul Camerei Deputaților. În cele două Comisii, nu s-a precizat clar ce se va întâmpla cu mandatele aleșilor migratori, dar în ambele au fost response amendamentele PNL prin care traseiștii urmează să își piardă mandatul. Liberalii i-au avertizat pe cei din majoritatea parlamentară că vor ataca dn nou la CCR textul legii de respingere a OUG55, deoarece ea nu respectă decizia judecătorilor CCR.

În ședința comună a Comisiei Juridice și a Comisiei pentru Administrație s-a decis un singur punct privind respingerea OUG 55, fără a se preciza ce se întâmplă cu mandatele aleșilor locali care au migrat de la un partid la altul. De asemenea, a fost respins amendamentul aprobat în Comisia ce Administrație, „aberația juridică” propuă de deputatul PSD, Laurențiu Nistor. 

 

 

Citește și