Trei episoade din filmul „Statul paralel”. Dragnea povestește cum s-ar fi implicat SRI în alegerile din PSD, numirile din Guvernul Ponta și parchete: „Sunt obligat să spun ce a fost atunci”

Trei episoade din filmul „Statul paralel. Dragnea povestește cum s-ar fi implicat SRI în alegerile din PSD, numirile din Guvernul Ponta și parchete: „Sunt obligat să spun ce a fost atunci
Publicat: 14/03/2018, 07:38

„Domnul Oprea a spus că m-a ajutat pe mine să devin președintele interimar al partidului în 2015. Și eu atunci am spus: îmi pare rău că s-a dus pe subiectul ăsta. Sunt obligat să spun ce a fost atunci. Am avut o coaliție la PSD, eu îmi dădusem demisia din funcție. Era luni, 2,00-3,00 după-amiază, foarte cald. Peste două zile, miercuri, urma Comitetul Executiv în care membrii CEx urmau să aleagă președintele interimar. Și domnul Oprea mi-a zis de la ‘statul de drept’ că ‘Zgonea trebuie să fie numărul unu la partid și tu numărul doi.Am zis: „Gabi nu știu ce ai înțeles tu, dar eu miercuri voi candida și cred că voi fi ales președintele interimar al PSD”. „Nu se poate! Eu nu am înțeles asta”. Și pune mâna pe telefon și sună la statul de drept, mi-a zis. Nu știu ce îi spunea cel cu care vorbea, dar spunea: „Liviu nu știe nimic din ce mi-ați spus voi mie. El candidează și zice că va și câștiga. Vin cu el la voi”. Eu zic: „Stai puțin! Eu nu merg nicăieri. Mi-ai zis că vrei să vorbim, am vorbit. Ți-am zis că o să candidez și cred că o să câștig, pentru că până la urmă mi-au cerut mai mult decât majoritatea colegilor să candidez la asta. Nu știu cu cine ai vorbit și ce-ai vorbit”. Mi-a zis că a vorbit cu domnul Coldea”, a declarat Liviu Dragnea, marți seară, la Antena 3.

Liderul PSD a adăugat că ulterior a avut o întâlnire,la un restaurant din București, cu Gabriel Oprea, Valeriu Zgonea și Marian Oprișan, în care i s-a spus că „statul de drept acceptă” să fie președinte interimar.

„Mi-au zis: „am vorbit la statul de drept și se acceptă ca tu să fii președinte interimar și Vali Zgonea numărul doi. Adică tu numărul 1 și Vali Zgonea numărul doi”. Am zis: ‘Gabi, nu știu ce ai vorbit, cu cine ai vorbit, nu știu de ce Vali Zgonea se bagă în chestia asta sau participă la treaba asta. Eu am venit pentru că ai insistat să vorbim. Nu mai vreau să discutăm subiectul acesta niciodată, pentru că nu avem ce să discutăm despre partid în felul ăsta”, a mai spus Dragnea.

Un alt episod invocat de șeful PSD a fost alegerea Guvernului în primăvara anului 2012, când Victor Ponta ar fi primit lista cu membrii noului Executiv de la George Maior, șeful SRI, la acea vreme. Tot Maior l-ar fi impus pe Ioan Rus în funcția de ministru de interne, în detrimentul lui Dragnea.

Șeful PSD a povestit că după căderea Guvernului Ungureanu, ar fi convenit cu Victor Ponta și cu liderul PNL, Crin Antonescu, să discute în comun componența viitorului guvern, însă a doua zi Ponta ar fi prezentat lista miniștrilor întocmită cu „George Maior și cu alții”.

„În sâmbăta aia, după-amiază, jucam tenis și m-a sunat Crin și mi-a zis: „aseară nu s-a putut face guvernul, pentru că am înțeles că era oboseală, dar dimineață la 7,00 când a venit Victor mi-a arătat lista guvernului. A făcut-o cu tine?” Zic: „Nu. Nu a făcut-o cu mine, pentru că eu am plecat acasă ca și tine”. (…) Am vorbit și cu Victor și i-am spus că nu am înțeles de ce a făcut-o și, dacă tot a făcut-o, de ce să ne mai vedem la naiba-n praznic, undeva pe Valea Prahovei, să discutăm despre un lucru deja decis de el cu nu știu cine. Până la urmă mi-a dat de înțeles că a făcut în seara aia, în noaptea aia, guvernul cu George Maior și cu alții”, a declarat Dragnea.

Liderul PSD a mai spus că Victor Ponta l-a sunat pe George Maior, care i-ar fi transmis că u poate fi ministru de Interne.

„Mi l-a dat la telefon pe George Maior, care mi-a zis că Guvernul nu este o chestiune simplă, trebuie să aibă totuși o anumită anvergură, trebuie să fie oameni verificați, trebuie să nu știu ce…Mi-a zis că nu pot să fiu ministru de Interne, că e mai bine să mă ocup de partid, că vin alegerile locale și parlamentare. Nu mai țin minte exact cum i-am zis, dar știu că eram destul de nervos. Știu că i-am zis, cred, „de când e SRI consultantul PSD?”, să ne spună nouă cum să facem. Sigur că a fost foarte urât”, a precizat Dragnea.

Un al treilea episod a fost desemnarea lui Tiberiu Nițu în funcția de procuror general, a șefei DIICOT Alina Bica și a șefei DNA Laura Kovesi. Cele trei numiri ar fi fost negociate de Traian Băsescu și George Maior și transmise lui Victor Ponta. Dragnea a precizat că ministrul Mona Pivniceru demarase o procedură de numire legală și transparentă și a refuzat cele trei numiri, la fel cum a făcut și Crin Antonescu.

Fostul vicepremier și lider UNPR Gabriel Oprea a declarat săptămâna trecutăcă l-a susținut pe Liviu Dragnea în două momente importante ale carierei sale politice.

„Am apreciat faptul ca domnul Dragnea m-a numit camarad, într-o declaratie referitoare la vecinul meu de cartier, Codrin Ștefănescu. Sigur că mă numește camarad! Au existat multe momente în care faptul ca a apelat la sprijinul meu i-a fost de mare ajutor lui Liviu Dragnea. Acest ajutor a fost decisiv pentru destinul lui politic și chiar personal. Poate, cândva, voi povesti în amănunt. Astăzi mă opresc la două exemple. În anul 2004, când eu eram ministrul administratiei publice, iar el președintele CJ Teleorman, Dragnea m-a rugat să îl ajut să devina șeful președintilor de Consilii Judetene din PSD. La acel moment, PSD câstigase președinția a 17 Consilii Județene. Pentru ca m-a rugat să il ajut, m-am întalnit cu ei, în sediul din Ion Ionescu de la Brad si i-am convins să-l voteze. Asa a ajuns camaradul Liviu să fie șeful politic al președintilor CJ din partid”, scrie Gabriel Oprea, pe Facebook.

Fostul președinte UNPR descrie apoi un alt moment, când Liviu Dragnea încerca să preia conducerea partidului.

„În anul 2015, a apelat din nou la sprijinul meu, de aceasta data din postura mea de presedinte al UNPR. M-a rugat să il ajut sa fie ales președintele PSD, în contextul in care Victor Ponta demisionase pe Facebook. A venit la un pahar de vin la UNPR, așa cum știe toată presa prezentă acolo și m-a rugat să-l sprijin. Liviu a ajuns președintele PSD și cu ajutorul meu și sprijinul UNPR.
Camaradul la nevoie se cunoaște”, mai spune Gabriel Oprea.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un tânăr de 24 de ani și-a cumpărat o insulă privată în Finlanda, mai ieftină...
Rămași împreună după Insula iubirii, s-au etalat pe plajă. Dovada clară că leșinul n-a contat!...
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi...
Ultimele mesaje ale Dianei, înainte să fie ucisă cu toporul de soțul ei! Ce a...
Ungaria acuză Ucraina că „şantajează” ţările care vor negocieri de pace: Va trebui să luăm...
Ce studii are Marcel de la Insula iubirii? Lui 'Maluma' i-a plăcut mai mult 'şcoala...
Misterioasa moarte a celei mai iubite actrițe! Dezvăluiri TRAGICE despre sfârșitul ei! Soțul, principalul suspect
Una dintre destinaţiile de vis din Grecia a căzut în capcana propriului succes. De ce...
Breaking news! E vorba despre soțul doctoriței Marina Gavril
Copiii dispăruți la Constanța au fost găsiți! În ce stare se află și care e...
Au făcut spectacol în valurile mării! Laurette, Andra sau Alexandra Stan nu au ţinut cont...
TEST în România cu cel mai interesant SUV. Arată a ARO dar are motor de...
Românii trăiesc, în medie, 59 de ani fără să se confrunte cu probleme de sănătate...
Un ȘARPE MORTAL a eliberat suficient VENIN cât să UCIDĂ 400 de oameni
Ungurii iau banii românilor. Au acordul BNR. Mutare istorică în 2024: A venit vremea
Cum poți călători mai ieftin. Sfaturile specialiștilor și cele mai răspândite greșeli
Gabriela Cristea și familia, situație neplăcută la finalul vacanței. Ce i s-a întâmplat prezentatoarei în...
Cum a murit, de fapt, Sebi?! Dezvăluiri șocante
Gabriela Cristea se pregătește să deschidă o cofetărie în București! „Am fost la Disneyland și...
De ce a murit, de fapt, Sorin Nazîru după ce a făcut o banală baie...
BANCUL ZILEI. Bubulina în noaptea nunții: - Bulă, te rog să fii tandru cu mine!
Un nou studiu identifică două proteine care pot contribui la recidiva accidentului vascular cerebral